Magyar Krónika
Gondolatforgácsok
Magyar Krónika 2019. 07. 16. magazinSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A PACSIRTAIsmeritek-e a kis pacsirtát? Noná, nem ismeritek. A költők annyit áradoznak róla, hogy muszáj az embernek ismerni. Még az olyan becsületes városi ember is ismeri, aki különben azt hiszi, hogy a búzát kapálják.
hirdetés
Klikk ide
Hamarosan egy olyan világ jön el, amelyben lehurrogják azt, aki szerint kettő meg kettő az négy, amelyben üldözik azt, aki terjeszti azt az eretnekséget, hogy a háromszögnek három oldala van, és felakasztják, aki azzal a hírrel bolondítja a tömeget, hogy a fű zöld.
E mondás szerzője G. K. Chesterton, aki 1874-1936 között élt. És még mondja valaki, hogy jósok nincsenek!

Azt hiszem, nincs senki, aki ne tudna a napi hírekből egy-két példát hamarjában a fentiek beteljesedésére mondani. Egyet mégis megemlítek. A minap azt olvastam, hogy egy még serdületlen lány, miután az iskola kiokosította, megkérdezte, hogy nem kellene-e orvoshoz fordulnia, mivel lánynak tartja magát.

Van egy más példám is arra, hogy a tenger túloldalán nincs minden rendben.
A példa némileg másról szól, annyiban köthető a fentiekhez, hogy kiderül: az emberek könnyedén mondanak véleményt valamiről, amit nem, vagy nem jól ismernek. Így az amerikaiaknak halovány segéd fogalmuk sem lehet arról, hogy mit jelent a szocializmus. Mégis van véleményük.

Íme:
A republikánus párt híveinek 15, míg a demokrata tábornak 65 százaléka tartja pozitív dolognak a szocializmust. A kapitalizmus jó oldalát viszont túl sokan látják. Pedig hiba abban is van bőven.

Kár, hogy a felmérés túl leegyszerűsít.

Érdekelne, hogy pl egy republikánus a kapitalizmust mennyiben tartja jónak, mennyiben rossznak. Érdekelne, hogy szerintük mi a csuda az a szocializmus.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212