Magyar Krónika
Kosút népe
Magyar Krónika 2020. 04. 04. magazin  Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A TEVEA teve a sivatag hajója. Ebből következik, hogy a sivatag a teve tengere, sőt, hogy a hajó a tenger tevéje. A teve igen egyszerűen és olcsón táplálkozik, beéri bogáncskóróval is - sok finnyás ember példát vehetne tőle.
hirdetés
Klikk ide
A Charta XXI. Egyesület facebook oldalán zajló Ki Mit Tud? verseny során került elő Nemeskosút, szlovákul: Košúty. A település a "nemességet" csak a XX. század elejének névrendezésekor kapta. Régen és most is Kosút a hivatalos magyar neve.
A név eredetén érdekes lehet töprengeni, Kossuth Lajos miatt elég sokat és sokat foglalkoztak vele. Most azonban másról lesz szó.

Régi és erős vita szlovák és magyar között a "magyarizáció" megítélése. A szlovákok tényként kezelik és máig sérelmezik. A magyarnyelvű "internet népe" pedig rágalomnak minősíti. Idézet egy 2010. évi beírásból: Nem volt magyarizáció, ha az lett volna akkor nem lettek volna ennyien a nemzetiségek. Egy állítás, egy tagadás, hol van vajon az igazság? Nyilván a kettő között. Megmutatom Kosút község (Galántai járás) etnikai összetételét, ahogy az az idő folyamán változott:

Az ábra önmagáért beszél. A magyar millennium utáni időkben az eleve magyar többségű faluban a szlovákok száma rohamosan csökkent, a szlovákok 1920-ra lényegében eltűntek, hogy azután az impériumváltás után viharos gyorsasággal emelkedjenek. A tíz évvel ezelőtti ábrát nézve, nem kell nagy jóstehetség előre látni, hogy a jövőre esedékes népszámláláskor már szlovák többség lesz a faluban, ahol a magyar iskola már megszűnt. A történtek erkölcsi megítéléséhez azt is tekintetbe kell venni, hogy van erőszakos és van spontán asszimiláció és volt sajnos kényszer kitelepítés, illetve lakosságcsere is. Mindegyiknek más az erkölcsi súlya.

A kérdés ma már nem az, hogy volt-e elmagyarosítási szándék az első világháború előtt, hanem az, hogy ennek jogos visszahatása-e a mostani elszlovákosítás, továbbá, hogy ez a folyamat az emberi jogok mai fogalmával és a megkülönböztetés tilalmával összeegyeztethető-e.

Sajnos, hiába költőiek a kérdések, senki, aki az ügyben tehetne valamit, nem akarja megadni a nyilvánvaló felelet. Hacsak nem veszem figyelembe az azóta államtitkári kinevezést kapott Jan Marosznak a mostani kampányban mondott szavait: "nagyon szeretnénk megváltoztatni az alkotmányt is, mert nem csak szlovák, hanem magyar nemzet is él az országban. Sajnos, például Zsolnán az emberek el sem tudják képzelni, hogy kik is azok a magyarok, mit akarnak, milyen a kultúrájuk, az identitásuk. Én tudom a saját családom okán. Szeretném, ha minden szlovák már az iskolákban jobban megismerhetné a magyarokat, hogy a két nemzet megértse, ismerje egymást, és bízzon egymásban."

Az államtitkár úr jószándékában nem kételkedem, de az alkotmány módosítás megvalósulásában igen. Ettől függetlenül örökké nem lehet a törlesztés, a bosszú légkörében élni, ez minkét nemzethez és az úgynevezett európaisághoz is méltatlan helyzet.
Az ábra forrása: Nemeskosút: Velemjáró
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212