Magyar Krónika
Az eddigi legnagyobb vakcinaadományt kapta Montenegró Magyarországtól
Magyar Krónika 2021. 07. 06. magazin 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A ZSIRÁF A zsiráf a legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Hogyha a zsiráf gallért hordana, csak a puceráj annyiba kerülne neki, mint más állatnak a teljes ellátás fűtéssel és világítással.
hirdetés
Klikk ide
Kétszázezer adag, koronavírus elleni védőoltást adományozott Magyarország hétfőn Montenegrónak, ez a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet az Adria-parti ország bárkitől is kapott - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Podgoricában.

A miniszter a vakcinák átadását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a sikeres magyar vakcinabeszerzés, valamint Európa egyik legsikeresebb és leggyorsabb oltási programja lehetővé tette, hogy Magyarország másoknak is tudjon segíteni.

A világjárvány néhány tanulságát is sikerült levonni, az egyik ezek közül az, hogy bebizonyosodott: a nemzeti intézkedések az igazán hatékonyak, emellett pedig világossá vált, hogy válságban a nemzetközi intézmények és mechanizmusok kevésbé hatékonyak. Vezetőkre van szükség, vezető személyiségekre van szükség, gyors döntésekre van szükség, és az elkényelmesedett nemzetközi intézményi mechanizmusok erre képtelenek - szögezte le a tárcavezető.

Hozzátette: Magyarország és az egész Nyugat-Balkán kölcsönös függőségben él egymással, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy mindannyian sikeresek legyünk, tehát egymás sikereiben kölcsönösen érdekeltek vagyunk, minél sikeresebb a védekezés a Nyugat-Balkánon, mi annál nagyobb biztonságban vagyunk. Szijjártó Péter közölte: Magyarország büszke arra, hogy a 200 ezer adag Sinopharm oltóanyag, amelyet Magyarország Montenegrónak ajándékozott, az eddigi legnagyobb adomány, amelyet az ország kapott, és reményét fejezte ki, hogy ennek felhasználásával a montenegrói gazdaság is gyorsan újra tud indulni. A magyar-montenegrói beruházási, kereskedelmi, gazdasági együttműködés fontos szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságba" - húzta alá a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy július 21-én tartják meg az első tárgyalási fordulót arról a beruházásvédelmi megállapodásról, amely tovább segítheti a magyar beruházások megjelenését Montenegróban.
Bizakodóan beszélt arról, hogy az oltási kampány felgyorsításával Montenegró újra az európai integrációs folyamatra tud fókuszálni, és minél előbb az Európai Unió tagjává válik. Az Európai Unió már elveszítette az Egyesült Királyságot, és nagyon nem szeretnénk elveszíteni a Nyugat-Balkánt is. - közölte Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy több magyar vállalat kifejezetten érdekelt a montenegrói idegenforgalomba történő beruházások iránt. A magyar kormány egymilliárd forintos támogatást biztosított nemrégiben a Hunguestnek, hogy az itteni szállodáját mintegy 2-2,5 milliárd forintos beruházás keretében felújítsa, hogy felkészüljön a világjárvány után várhatóan a korábbinál intenzívebb turisztikai szezonra. - részletezte.

Hozzáfűzte: az OTP Bank most a montenegrói bankpiac legerősebb szereplője, ami komoly lendületet tud adni a magyar vállalatok Adria-parti beruházásainak.

Emellett a magyar Eximbank nyitott egy 85 millió eurós hitelkeretet, amelyet kizárólag a magyar-montenegrói vállalati együttműködés finanszírozására szánunk, annak érdekében, hogy ne csak szimpla export-import tranzakciókat bonyolítsanak le vállalataink, hanem ennél mélyebb együttműködést is ki tudjanak alakítani" - tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt: három magyar vállalat mintegy 150 millió forintnyi támogatást kapott ahhoz, hogy a montenegrói piacon megjelenjenek a termékeikkel és a szolgáltatásaikkal, kihasználva az új világgazdasági korszak elejét jellemző versengést a gazdasági lehetőségekért. Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón a jó magyar-montenegrói kapcsolatot hangsúlyozta, és köszönetet mondott a Visegrádi Együttműködés országainak, és külön Magyarországnak, amiért támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját. "Számukra nincsen más jövő, mint az európai uniós jövő" - húzta alá.

MH/MTI
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mte@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
2021. Szeptember 7-től 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: 2021.szeptember 7-től :
montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212