Magyar Krónika
Lesz-e Rorthy nevű bölény Romániában?
Magyar Krónika 2021. 08. 28. magazin Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A ZSIRÁF A zsiráf a legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Hogyha a zsiráf gallért hordana, csak a puceráj annyiba kerülne neki, mint más állatnak a teljes ellátás fűtéssel és világítással.
hirdetés
Klikk ide
A csárdás alaplépése kettőt jobbra, kettőt balra. Az idei augusztus a román-magyar kapcsolatok terén egy-egy bal(ra) lépéssel kezdődött. Igaz, csak egy kicsit kellene búvárkodni, kijönne a csárdás, de maradjunk az egyet ide, egyet oda helyzetnél.
Mivel az a helyes, ha a magunk háza táján kereskedünk, meglepve olvastam az a gúnyolódó írást, amit a Főtér jelentetett meg, és arról szólt, hogy az ortodox egyház hatására Romániában nem a gen(der) lesz rajta a személyin, hanem a hagyományos "sex". Nekem ez jó hír. Az emberiség túlon-túlnyomó többségénél viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy fiú vagy lány. Akiknél e téren baj van, azok sem attól lesznek boldogok, hogy más szóval utal nemiségükre az igazolvány.  Mi magyarok sajnos a román ortodoxiától sok jóra nem számíthatunk, de például, ha ezt a változást valóban ők érték el, azt csak helyeselni lehet. Egy elmulasztott közeledési alkalom. 1:0 Románia javára.

Egy héten belül jött az egyenlítés. Ugyancsak a Főtérből értesülhetünk arról, hogy komoly felháborodás kísérte a Vânători természetvédelmi park azon döntését, hogy a most született bölénybocinak a Roleny nevet adták.

A park illetékesei a közönségtől kértek javaslatokat és a befutottak közül a Rolenyt hirdették ki nyertesnek. A név első két betűje adott volt: a kiírás szerint a névnek Ro-val kell kezdődnie, tükrözze a név Románia dicsőségét és természetszeretetét.

A nyertes név szerzője magyar, bizonyos Hegyi Zsuzsanna lett, akinek nyelvi leleményéhez innen is gratulálunk: az adott Ro szótagot összevonta a magyar bölény szóval, s az ékezeteket elhagyva alkotta meg a Roleny nevet. Eddig a történet csudaszép, feljegyezhetnénk a román-magyar kényszerházasság aranykönyvébe. Ám sajnos a park döntését, írja a Főtér, komment vihar követte, "miért nem echte román nevet találtak a kis hasított körmű patásnak?"

 A felhevült hazafiak a Főtér szerint azon poénkodtak, hogy ezzel az erővel Rolemennek vagy Rotillának is elkeresztelhették volna a borjút, sőt egy rendkívül eredeti gondolkodású kommentelőben a Horthy név is felötlött.  Semmi aranykönyv. Románia-Magyarország 1:1 a főtéren játszott meccs állása. Még akkor is jogos a gól, ha tudjuk, a Főtér is megírta, hogy az elnevezést román olvasók is üdvözölték. Őket nekünk is ki lehet tüntetni a fehér holló díjjal.

A román-magyar megbékélést nem fogjuk könnyen elérni, hiszen egyik oldalon sem túl nagy a készség egymás felé kart nyújtani. Senki sem RObog a másik felé. Nemhogy ROrthy névre nem számíthatunk, de ROma sem lesz.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mte@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
2021. Szeptember 7-től 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: 2021.szeptember 7-től :
montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212