A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

A cserkészek rajkirándulása

Magyar Krónika, január 12.
Montreal
Siket Katalin

Mi lehet nagyobb verseny fiatal fiúknak, mint saját erejük összemérése társaik erejével. Ha ehhez az erõösszeméréshez még ügyesség és bátorság is kell, akkor teljes számukra a kihívás.

A montreáli magyar cserkészvezetõk elhatározták, hogy elviszik cserkészeiket egy jó kiadós erõpróbára, valami olyan dolgot csinálni, amit még nem sok cserkész próbált ki annak elõtte. Ezek voltak az elõzményei annak, hogy a cserkészfiúk elmentek falat mászni. November 16-án, egy vasárnap, délután találkoztunk a falmászó edzõterem bejáratánál.

A korábban érkezõk már nagyon izgatottan várták társaikat, kívülrõl az épület hatalmasnak tûnt, el sem tudtuk képzelni, hogy bent majd egész a mennyezetig felér a mászópálya. Mikor mindenki megérkezett, és beléptünk a terembe, vigyázni kellett, hogy a szánk tátva ne maradjon. A kívülrõl is nagynak tûnõ épület belülrõl sokkal hatalmasabbnak látszott. Láttunk mi ott, jól felkészült profi hegymászókat edzeni, akik mint a gyík, szaladtak fel a falon, láttuk az oktatókat, amint gondos szakértelemmel tanították a kezdõket a csomók megkötésére és különbözõ szakszavak jelentésére.

Mikor kibámészkodtuk magunkat és megismerkedtünk a három oktatóval, akik az egész fiú raj kiképzésével voltak megbízva, gyorsan átöltöztünk, és izgatottan vártuk a fejleményeket. A kezdeti félelem legyõzése után nem csak a nagyobbak, de az egészen fiatalok is bátran másztak egyre magasabbra. Az oktatók jól elmagyarázták mire kell ügyelni, és rövidesen cserkészeink egyedül, egymást biztosítva gyakorolhatták ügyességüket. “A cserkész minden cserkészt testvérének tekint” hangzik a cserkésztörvény.

Ezen a rajkiránduláson ez kettõsen érvényben volt, hisz az éppen falra mászó cserkész épsége saját testi erején kívül, teljes mértékben társa éberségén függött. Kezdõ falmászók révén, nem egyszer fordult elõ csúszás a magasban. Ilyenkor a földrõl feszülten figyelõ társnak kellett biztosan tartani a kötelet, megakadályozni a lezuhanást. Pár óra gyakorlás után már bármelyikünk bátran indult neki a legmagasabb falnak is.

Az összhang és bizalom teljes volt közöttünk, mindegyikünk felejthetetlen élményekkel, és a falmászás fortélyainak elsajátítását tanúsító igazolvánnyal tért haza, amit a fiúk büszkén mutattak meg szüleiknek.
Néhány, a kirándulás pillanatát megörökítõ fénykép megtekinthetõ a világhálón a következõ címen: http://www.montrealicserkeszek.ca/ Ha szülõk, nagyszülõk szeretnék, hogy gyerekeik, unokáik részt vegyenek ilyen és ehhez hasonló kirándulásokon, akkor hozzák közénk bátran csemetéiket, egy vidám és szeretetteljes magyar közösség várja õket.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt