A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Magyar nyelvvizsga Torontóban

Magyar Krónika, március 24.

Toronto
Dancs Rózsa

A minap olvastam a világhálón Orbán Viktor volt magyar miniszterelnök Szívjáték c. cikkében, hogy „Az emlékezés az ember egyik legfontosabb képessége. E képesség nélkül nem halmozható föl a megszerzett tudás, és mi emberek nem foglalhatjuk el a Teremtésben nekünk kijelölt helyet.” Emlékezni viszont, akárcsak oszintén érezni, sírni és kacagni, imádkozni és álmodni – bármennyire tagadnók is – csak anyanyelvünkön tudunk. Ezért van az, hogy egyre több emigráns magyar családban megizmosodik az igyekezet, hogy gyermekeikben felébresszék a magyar nyelv iránti tiszteletet, érdeklodést. Azt a természetes akarást, hogy ne csak úgy gondoljanak az óhazára, mint turisták, hanem mint odatartozók, akik beszélgetni tudnak az idegen nyelvet nem beszélo falusi nagyszülokkel és rokonokkal is.

Ezekre gondolok most, amikor a Kanadában – vagy szukítve a kört, Torontóban – szervezett magyar nyelvvizsga eredményeit latolgatom. 2004. február 24-én este vették át a diplomákat a múlt osszel, szeptember 17-18. között Torontóban megtartott vizsgán átesett magyar fiatalok.

A diplomák ünnepélyes átadását a Magyar Helikon Társaság szervezte meg a Toronto Botanical Garden stúdiótermében, ahová meghívta nemcsak a vizsgázottakat, hanem családjaikat, a torontói magyar fokonzult, Emri István urat és feleségét, a magyar kereskedelmi kirendeltség vezetojét, Borbás István urat és feleségét, a Helikon Iskola tanárait, valamint a magyar média képviseloit is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Idegennyelvu Továbbképzo Központjában (ITK) 2000 áprilisa óta leteheto az államilag elismert, egynyelvu „magyar mint idegen nyelv” vizsga. Az utóbbi pár évben immár itt helyben, Torontóban is. A nyelvvizsga iránti érdeklodés nemcsak nemzeti identitástudatból fakad, hanem gyakorlati hasznósíthatóságával is vonzza a fiatalokat: Magyarországon munkát vállalhatnak, az otthoni oktatási intézményekben tanulhatnak. Ezen túlmenoen azonban még egy fontos vonatkozása van: ösztönzi magát a nyelvtanulást – régi közmondás, miszerint „Ahány nyelv, annyi ember” -, és felébreszti gyermekeinkben a gyökerekhez, az anyanyelvünkhöz való ragaszkodást.

Az idei diplomaosztó ünnepséget Lovrics Margit nyitotta meg, üdvözölve a megjelenteket. Utána Perlakyné Lovrics Andrea, a Helikon Társaság elnöke röviden köszönetet mondott a torontói magyar fokonzulátusnak a program támogatásáért, amelyet jelképez az is, hogy Emri István fokonzul személyesen hozta el a diplomákat erre az összejövetelre. Megköszönte az ITK-nak azt, hogy Torontóban is megszervezte a nyelvvizsgát, a Szent Erzsébet templomnak, hogy helyet adott a vizsga lebonyolítására, és a két szervezonek, Lovrics Margitnak és Tömöry Évának, hogy fáradhatatlanul dolgoztak, szerveztek az ügy érdekében.

Emri István fokonzul mielott kiosztotta a diplomákat, elmondta, hogy a híres Rigó utcai intézményt Budapesten mindenki ismeri, aki nyelvvizsgára jelentkezik Magyarországon, és ez most kinyúlt a torontói magyarokig is. A papír, amit a sikeres vizsgázó kap, fontos, hiszen szimbóluma anyanyelvünkhöz való kötodésünknek. De hasznos is: ezév május 1-tol a magyar nyelv Európa hivatalos nyelve lesz, tehát bármelyik európai államban hivatalos nyelvként, külön idegen nyelvvizsga nélkül elismerik.

A szeptemberi vizsgázók névsora: Azadeh Amir, Balogh Dávid, Cseke Miklós, Dobson Ákos, Gabnai Sándor, Gabnai Viktória, Hanti Miklós, ifj. Koós-Hutás György, Koós-Hutás Imola, Kovács Mónika, Kunszt Ferenc, Lafferthon Flóra, Litvai Attila, Lorincz Mirtil, Magyaródi Kati, Márai Zsófi, Nagy Bálint, Pártay Gergely, Soltész Christina, Soltész Péter, Stikker Szabolcs, Szabó Richárd, Vass Gergely. Gratulálunk nekik.

Perlakyné Lovrics Andrea büszkén jegyezte meg, hogy a huszonhárom fiatalból tizennyolc a Helikon Iskola volt, vagy jelenlegi tanulója. Az elnökasszony ezután átadta a Pédery-Hunt Dora készítette Helikon Emlékérmet Mr. Ashleigh Mulloy-nak, aki éveken át támogatta a Helikon Iskolát mint a Catholic Disctrict Schoolboard volt nevelésügyi igazgatója. Mr. Mulloy meghatottan vette át az ajándékot. Köszönetét egy szép szállóigével kezdte:

„Lángot gyújt, aki tanít”, mondta. Megemlékezett Kovácsné Papp Ildikó áldozatos munkájáról, aki a Helikon Iskola magyar tanára volt hosszú éveken át, értékelte a tanárok és a tanulók szombati tevékenységét, külön kitérve Lovrics Margitra, aki mint a torontói magyarok élo lelkiismerete dolgozik a magyar hagyományok fenntartásáért.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt