A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Új magyar főkonzul Montreálban

Magyar Krónika, szeptember 2.

Montreál
Mailáth Mária

Csejtei István Montreálban az új magyar főkonzul. Első találkozásunk alkalmával kértük, adjon alkalmat, hogy bemutathassuk a montreali magyarságnak.

Debreceni születésű, a Közgazdasági Egyetemet 1968-ban végezte Budapesten. A Külügyminisztériumba került, ahol végigjárta a hagyományos hivatali fokozatokat. Háromszor volt kiküldetésben feleségével együtt a hágai magyar nagykövetségen. Első alkalommal 1969 és 1973 között, majd 1977 és 1981 között, végül 1989 és 1993 között, akkor már nagykövetként. Sok más helyen is járt, de kiküldetései közül a hollandiaiak voltak a leghosszabbak, összesen több mint 12 év.

Első nagyköveti posztja Spanyolországban volt rövid ideig /1988-89/, Madridból ment át ismét Hollandiába nagykövetnek. 1995 februártól Tel Avivban végzett nagyköveti munkát, ahol 5 és fél évet töltött, 2000 júliusáig. Az elmúlt négy évben, 2000-től 2004-ig az Európai Unióval foglalkozott a Külügyminisztériumban. Ekkor történtek Magyarország csatlakozási előkészületei. Ezután a nagyon érdekes négy év után jött Montrealba, 2004 július végén.

Korábban, az otthon töltött években egy ideig foglalkozott az európai biztonsági és együttműködési konferenciákkal, valamint főosztályvezetőként tevékenykedett, többek között a Kulturális és Tudományos Főosztályon. A különböző ágazatokban és kiküldetések során szerzett tapasztalatait diplomáciai pályáján mindig jó hasznát veszi.

Montrealban főkonzuli munkája elsődleges, de elképzelése szerint lesz alkalma gazdasági és kulturális tevékenység folytatására is. Mivel a forgalom Magyarország és Kanada között örvendetesen élénkül, a konzuli munka is megsokszorozódott.

A világ egyre kisebbé válik, Magyarország tagja lett az EU-nak és Kanada számára ezért is vonzóbb lett, valamint Kanada szimpatizál Európával. Ezt mind összeadva a két ország egymás iránti érdeklődése élénkül, ami megnyilvánul konzuli terülten is. Sokan kérnek magyar útlevelet, nemcsak a Magyarországon születettek, de másod, sőt harmad generációs magyarok is, sőt olyan is van, aki házastársának szeretne magyar állampolgárságot. A főkonzulátus létszámát ezért is fokozatosan bővíteni kellene.

A főkonzul úr érdeklődését fejezte ki a montreali magyarokkal való együttműködés, a különböző kulturális és aktuális rendezvényeken való részvétel, a jó kapcsolatok további ápolása iránt. A konzuli tevékenységen felül mindképpen feladatuknak tekinti a két ország közti közeledés elősegítését.

Kívánunk főkonzul úrnak és kedves feleségének sok erőt, egészséget, sikert az elkövetkezendő évekre.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt