A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Találkozás egy magyarországi filmrendezővel

Magyar Krónika, szeptember 24.

Montreál
Ádám Christopher


Szeptember 3-án volt alkalma a montreáli magyar közösségnek találkozni Janisch Attila magyarországi filmrendezővel a Dr. Csejtei István főkonzul által rendezett koktél-fogadáson. A napokban került bemutatásra három magyar film az idei montreáli nemzetközi film fesztiválon, köztük Janisch Másnap című darabja is.

A filmrendező ismertette a magyar filmgyártás jelenlegi helyzetét és a rendezők által tapasztalt nehézségeket, illetve kihívásokat. A rendszerváltás utáni időkben több okból kifolyólag a magyar filmgyártás nehéz helyzetbe került. Janisch szerint az egyik legproblematikusabb jelenség az volt, hogy a magyar film nehezen tudta kivívni függetlenségét a politikai küzdelmektől és az egyes kormányok elvárásaitól. A másik komoly kihívás pedig a filmeknek szánt csekély állami pénzügyi támogatás.

Az elmúlt években évente átlagosan 16 játékfilm osztozott a 400 millió forintos állami támogatásból. Kiszámolva kanadai dollárra, ez az összeg nem éri el a filmenkénti 170,000 dollárt. Janisch szerint a magas árak miatt, egy ilyen költségvetésből rendkívüli megszorítások mellett lehet csak filmeket gyártani Magyarországon. Éppen ebből a kilátástalannak tűnő helyzetből kifolyólag folyamatos problémát jelent a szakképzett filmkészítő csoportok szétesése.

Ezen kívül a támogatás hiánya révén, a filmrendezők egyre gyakrabban „menekülnek” a koprodukciós műfajba.

De azért Janisch szerint nem reménytelen a helyzet, ugyanis az utóbbi években a kormány legalább felismerte a magyar filmgyártás problémáit és az abból fakadó hiányosságokat. Szintén biztató jel, hogy a fiatalabb generációkból álló magyar filmrendezőkhöz is beszélni tudnak műveikkel az egyéb európai, illetve nyugati társadalmak.

A magyar főkonzulátuson jelenlevő vendégek személyesen is beszélgethettek a filmrendezővel. Ezt különösen értékelték azok, akiknek volt alkalmuk látni a Másnap című filmet. Így a filmvetítés után felmerült kérdéseikre közvetlen válaszban részesülhettek.

A Másnapon mellett, Nimrod Antal Kontroll című darabját is megismerhette a montreáli közönség, valamint a Flieghauf Benedek által rendezett Dealer című filmet.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt