A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Montreali határkő: 125 éves Henry Birks & Sons Ltd.

Magyar Krónika, november 15.

Montreál
Bencsics Klára

Az idén november 17-én ünnepelték nagy pompával, a közismert BIRKS montreali ékszerüzlet fennállásának 125.jubileumát. Ma már svájci-.olasz vállalat : REGULEX tulajdonában van ez a híres intézmény.

A Phillips téri főépületben rendezett koktél partyn 200 meghívott vendég vett részt, a party főaktrakciója a "Constellation of Adams" díjat nyert lánc volt, ami 3 méter hosszú, 80 karátos 402 gyémánttal . Tervezője a montreali Annik Lucier. A lánc értéke 600 ezer dollár és megnyerte a velencei nagy díjat. Megtekinthető a Birks üzletben karácsonyig.

Ennyit a jubileumi ünnepségről. De most vessünk egy pillantást ennek a határkőnek, a Birks vállalatnak történelmére is, hiszen az "Új világban" nagy érték egy 125 éves, sikeres intézmény.

Henry Birks 1879-ben, 39 éves korában nyitotta ki a St. James St.-.en, az akkor forgalmas üzletnegyedben, első üzletét. Célja az volt , hogy jó minőségű, magas értékű ékszereket és kellemes kiszolgálást adjon. 1894 -ben költözött a belvárosi Phillips térre és bevezette a katalógussal és levélrendeléssel történő kereskedést. 1901-ben, Henry fia, William Massey Birks terjeszkedni akart: először Ottawaban, majd 1903-ban Winnipegben, Torontoban 1905-ben és Vancouverben 1907-ben nyitotta ki a Birks üzleteket. Ugyanakkor Phillips téri üzeletét kitágította, ami nagyobb lett, mint a new-yorki Tiffany Co. Ugyan abban az évben, Karácsony előtti szombati napon , 9,628 vevő látogatta meg az üzletet.

1909 -benHenry Birks-et a Montreal Star újság, Kanada 19. milliomosának tüntette fel. 1928 - ban Henry Birks meghalt. 1929-ben a tőzsde bukása, Birks senkit sem bocsájt el. 1944-45-ben a II. Világháborúban résztvevő dolgozóknak Birks csökkenttet fizetést ad, de nem vesztik el keresetüket. 1979-ben 97 Birks üzlet van Kanadában. 1990-ben 4,700alkalmazott van a 168 kanadai és 54 amerikai üzletben! 1993-ban kétszáz millió dolláros adóságot mutat fel és beadja tönkremenési nyilatkozatát. Több üzletét bezárja, így csak 39 marad nyitva, 1,100 alkalmazottal. A lánc-üzletet Gróf Lorenzo Rossi di Montelera vette meg a Regalux vállalattal. 2001 októberében fényűző partyval ünnepelték meg a Phillips téri üzlet renoválását. Most, 2004.-ben, 38 Birks üzlet van Kanadában és 28 az USA-ban.

Eddig szól Birks & Fiai vállalatának története. Tudjuk, hogy Henry Birks célja az volt, hogy a kanadai felső rétegeknek, azaz a "hintós" közönségnek készítse és árulja az ékszert és ezüstöt . A mostani tulajdonos is követi példáját, mert ma mindennapi jelenség üzletükben a 40 ezer dolláros gyémánt tű, vagy a 165 ezer dolláros nyaklánc. Az árúk tíz százaléka, ma már 10 ezer dollár értékű.

Én még abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy lányom tízenhatéves születés napjára arany gyűrűt vehettem ott. Bizonyára emlékezünk még a kis ezüstkanalakra is, amit közeli barátaink gyermekének keresztelő ajándékul adtunk. Régi szép idők!

De ha nem is tudunk ezreket költeni Birks üzletében a montreali Phillips téren, ami változatlanul "anyaháza" a vállalatnak, nézelődni még szabad. Talán azt a bizonyos, díjnyertes nyakláncot is megcsodálhatjuk karácsony előtt, a ragyogó csillárok alatt!

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt