A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Magyar származású politikusok az Egyesült Államokban

Magyar Krónika, december 16.

Az emigráns magyarság egyik legkiemelkedőbb személyisége Lipták Béla professzor. Nem kell bemutatni a mindig önállóan gondolkodó kiváló Duna harcost, az 56-os hőst. Őszinte hazafiságának legfrissebb bizonyítéka: a Magyar Lobby-ban (HL) személyesen járt el, hogy leközöljék a Duna Barátok felszólítását a decemberi "két igenes" szavazásra.

Részlet Lipták Béla, a Bécsi Naplóban megjelent irásából

"A legtekintélyesebb magyar származású amerikai politikus, George Pataki, New York kormányzója, aki valószínűleg a republikánus pártnak 2008-ban egyik elnökjelöltje lesz. George Pataki a magyar nép szeretetét a család peekskilli eper és csirkefarmján szívta magába. Itt töltötte iskolai vakációit, itt tanult nem csak szorgalmat és vendégszeretetet, de magyar nótát is földműves nagyapjától. 1998-ban, az 1848-as szabadságharc 150-ik évfordulóján hallottam, ahogy a magyar cserkészek éneklése közben odafordul fiához és így szól hozzá: "Ez volt dédapád kedvenc nótája".

A szenátusnak ugyan nincsen teljesen magyar származású tagja, de az ohioi Voinovich és a connecticuti Dodd szenátorokra mindig számíthatunk. Ennek csak részben oka, hogy mindkettőjüknek sok magyar szavazója van. Legalábbis Christopher Dodd esetében azt hiszem fontos az az emlék is, amiről nekem csak annyit mondott, hogy "56-ban apám sírt a TV előtt". A rövid mondat után elhallgatott, mély lélegzetet vett és sokáig nem nézett a szemembe..

A magyarság számára ugyancsak biztos pont az ohioi lengyel képviselőnő Marci Kaptur és a Magyarországon született californiai politikus, Ernest Konnyu.

A második legbefolyásosabb magyar származású politikus Amerikában a 76 éves, Magyarországon született, zsidó vallású közgazdász doktor, a demokrata párt kaliforniai képviselője, Tom Lantos. Ő társelnöke (Ernest Istook oklahomai és Christopher Shays connecticuti képviselőkkel együtt), a Hungarian-American Caucusnak, röviden HAC-nak (az Amerikai Kongresszus Magyar Bizottságának). A HAC-ban 25 képviselő (13 republikánus és 12 demokrata) dolgozik. Ők az elmúlt évben levélben tiltakoztak Szerbia elnökénél a vajdasági magyarellenes attrocitások ellen. Ugyancsak a HAC kérelmezte Ukrajna, Szlovákia és az EU vezetőitől, hogy Szelmenc, a szlovák-ukrán határral kettévágott magyar falu, kapjon határállomást. Ezt elvben meg is kapta, de a gyakorlati kivitelezés, anyagiakra való hivatkozás miatt, még várat magára.

A HAC-nak nagy befolyású alapító tagja még az erdélyi származású, de már Amerikában született, 54 éves, mormon vallású, oklahómai ügyvéd, a republikánus Ernest Istook is. 

 

Magyar Szervezetek

 

Léteznek ugyan pártok feletti összefogások is, mint a Lendvai-Lintner Imre vezette Hungarian American Coalition és a Steve Varga vezette Amerikai Magyar Szövetség, illetve a William Penn biztosító társaság, de az amerikai politikai életben aktív szerepet vállaló magyar szervezetek többségükben a republikánus vagy a demokrata pártokkal szimpatizálva vagy azokkal együttműködve végzik munkájukat.

Ilyen szervezet a Hámos László vezette Hungarian Human Rights Foundation (HHRF). Ő az idei választáson, Tom Lantos californiai és Peter Újvági ohiói képviselőkkel, Maxim Telekivel és Richard Holbrookkal (kinek felesége Márton Kati ), összefogva aktívan dolgoztak Kerry szenátor megválasztásáért.

Hasonló munkát végzett a republikánus párton belül, Bush elnök újraválasztása érdekében Dr. Frank de Balogh, Ilona Reksz,  Pásztor László és több, a háttérben dolgozó, magát megnevezni nem kívánó magyar. A HAC létrehozásában fontos szerepet játszott Nagy Sándor, aki a "Center for Hungarian American Congressional Relations - CHACR" megalapítója.. 

Az amerikai magyarság körében a legeredményesebb munkát talán éppen azok végzik, akik nem pártokon, hanem egyéni politikusokon keresztül igyekeznek befolyást gyakorolni az Egyesült Államok külpolitikájára. Ilyen a colorádói Megyesy Jenő tiszteletbeli magyar konzul, aki a múlt évben elérte, hogy Thomas Tancredo colorádói képviselő (a HAC tagja) a Kongresszusban benyújtotta a 632-es határozati javaslatot, mely követeli az erdélyi egyházi vagyonok visszaadását. Nagyon fontos lenne, hogy idén újra beadassék ez a határozati javaslat és hogy az a HAC 25 tagjának támogatásával történjék.

Hasonló munkát végez és Koszorús Ferenc washingtoni ügyvéd vezette ACE PAC  (American Central European Political Action Committee). Ők a múlt nyáron, pártérdekek feletti tárgyalásokat folytattak az országos republikánus vezetőséggel (RNC), Rand Beers-el és Madeleine Albright-al.  "

 

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2004 Magyar Krónika Rt