A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Régi mesterség a modern világban

Magyar Krónika, július 14.
Mailáth József
Canberra

A sok háborúval, terrorista támadással és közbotránnyal kapcsolatos hírek között, e sorok írója úgy gondolta, hogy nemcsak változatosságot de felüdülést is jelent és olvasóink szívesen olvasnának egy humánus történetet Ausztráliából.

A canberrai Sunday Times újság környékbeli vidék hírei rovatában egy kis történet Sally Hopman tollából ragadta meg e sorok írójának figyelmét amit szeretne kedves olvasóival megosztani. (Sunday Times, Regional News, 2003 junius 22, pp 54).

Bindon Péter, egy 60 éves szíjgyártó egy Canberra melletti Yess nevû kis városkában lakik. Napról napra több és több olyan bõr dolgokat javít, amiknek már 100 évvel ezelõtt ki kellett volna mennie a használatból. Hogy legtöbb szerszámja szintén abból az idõbõl, származik amikor ezek a bõrtárgyak készültek, nagyban hozzásegíti munkájához. A szíjgyártás mesterségét nagyapjától, majd annak fivérétõl és késõbb édesapjától tanulta.

"Nagyon sok szerszám, amit használok a nagyapámé volt - mondta Péter - ez nagyban segíti a régi bõr dolgok javítását mert ma már nem gyártanak ilyen szerszámokat." A másik dolog ami nagyon elõsegíti a régi bõr-holmik javítását az nagyapjának, Bindon Frigyesnek, mintakönyve. Kedvenc szerszámja nagyapja Parson hámvarró gépe ami több mint 100 éves.

Péter sok mindent csinált mielõtt visszatért õsei szakmájához. Egyetemet végzett régész, aki Canberrában tanított, majd Nyugat Ausztráliában régészeti ásatásokat folytatott, sok könyvet irt nem csak régészeti témákról, hanem vidéki életrõl, például egyik könyve, Useful Bush Plants címmel, vad Ausztráliában, ehetõ gyümölcsöt termelõ növényekrõl szól.
"Régészeti tevékenységem alatt nagyon sok információt gyûjtöttem össze, fõleg a bennszülöttektõl és azoktól, akik a lakatlan vidéket járták. Kár lett volna ezeket az információkat nem megörökíteni " - mondta Péter.

Dolgozik egy másik könyvön, Backyard Bush Tacker címmel, de ez nagyon lassan halad mert a bõrmunka elõnyben részesül.
" Nagyon érdekes tünemény, hogy nagyon sokan akarnak régi nyergeket javítatni amiket csak dísznek használnak. Én jobban szeretek olyan nyerget javítani amiket aztán lovaglásra használnak" - jegyezte meg Péter.

Péter édesapja, aki most 83 éves, hat évvel ezelõtt ment nyugdíjba és Péter akkor vette át a mûhelyt. Nemrég a szomszéd suszterüzlet került piacra nagyon elõnyös vételárért, és Péter azt is megvette. Így most szíjgyártó tevékenysége mellett, cipõ javítással is foglalkozik.

"Páran megkértek hogy csináljak nekik új cipõt, fõleg akiknek a lába érzékeny, és nagyon nehéz kész cipõt találni. Ezek a cipõk nagyon drágák a sok munkaidõ szüksége miatt" - mondta Péter.

Arra a kérdésre, hogy meddig dolgozik még, azt felelte, hogy ameddig bírja. " Élhetnék itt nyugdíjban semmit sem csinálva, de akkor nem érezném, hogy hozzájárulok a közösség életéhez."

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt