A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Beszélgetés Nikolenyi Csabával

Magyar Krónika, szeptember 8.
Montreál
Rencsik Pál Marcell

Tanársegéd a Concordia egyetemen, a Politológia szakon
Tanulmányok: Memorial University (Newfoundland), University of British Colombia ( Vancouver ).
Hobby: zenehallgatás, foci, filmnézés.

Mióta vannak politológusok?
A legtöbb politológus Arisztotelészt szereti ennek a tudományágnak alapítójaként megnevezni, aki a Politika címû, mûvével megalapozta a politikai rendszerek tudományos vizsgálatát. Ehhez hozzátartozik az is, hogy különbözõ idõszakokban a politika tudományos szemléletét, és kritikus vizsgálatát, a politikai vezetések, rendszerek nem nagyon favorizálták. Különösen a diktatúrák nem nagyon szeretik, hogy ha vannak politológusok, akik megpróbálják megérteni, hogy mi is áll az adott vezetés hátterében. Ezért Magyarországon politológia a kommunista diktatúra idején, nem volt. Voltak ú.n. tudományos szocializmust oktató professzorok, de õk inkább nagyon erõs ideológia által vizsgálták a politikumok felépítését.

Mi vezérelt a politológia felé?
Amikor felnõttem és elvégeztem középiskolai tanulmányaimat, ahol a történelem és a magyar voltak kedvenc tantárgyaim, tudtam, hogy ha tovább akarok tanulni Magyarországon, akkor vagy történelem szakos tanárnak, vagy jogásznak kell menjek. Magyarországon akkor még nem volt politológus képzés. Ekkor adódott a lehetõség, hogy feleségemmel együtt eljöjjek Kanadába tanulni. Itt reveláció erejével hatott, hogy bizony vannak politológus szakok.

Mi a szakköröd?
Minden politológus kollegámnak kell ú.n. alaptantárgyakat tanítani a politológián belül, például: bevezetés a politológiába, bevezetés a nemzetközi kapcsolatokba. Ezen túl, mindannyiunknak van egyfajta specializációja. Ez onnan fakad, hogy ki, mivel foglalkozott a PHD-nek elvégzése során. Hiszen, amikor a PHD-t megkapja az ember annak elõfeltétele, hogy egy sok száz oldalas disszertációt kell produkálni. Én a politikai pártokkal és pártrendszerekkel foglalkoztam. Ezen belül Indiával. Úgy kerültem ki az UBC-rõl annak idején, mint ú.n. indiai pártrendszerrel foglalkozó politológus. Viszont tanulmányaim utolsó éveiben már nagyon erõsen érdeklõdtem az iránt, hogy összehasonlító módszerrel vizsgáljam a közép-kelet európai régiónak pártrendszerét. Így, állást is úgy kerestem, mint összehasonlító politológus, aki a pártrendszerekkel foglalkozik, elsõ sorban közép-kelet Európával. Ezzel foglalkozom. Itt a tanszéken én oktatom a III. éves diákoknak a kelet európai politikai rendszerek címû kurzust, illetve a IV. éves szemináriumot posztkommunista rendszerek címmel.

Milyen fontos személyiséggel sikerült eddig találkozzál?
Amikor kutató munkámat végeztem Indiában, akkor nagyon érdekes beszélgetésem volt Gwalior városállamnak uralkodó családjával. Az utolsó Scindia királynét, Maharant sikerült meginterjúvolni.

Kivel volt a legnehezebb vitázni?
A z édesanyámmal. Napokon át tudtunk vitatkozni, gazdasági és politikai kérdésekrõl, de teljesen eltértek nézeteink. Ennek ellenére egy korábbi választás során –nem a legutóbbin- hosszú vita után, végül is nekem adott igazat, és megváltozatta ezért választói magatartását.

Köszönöm a beszélgetésre szánt idõdet és kívánok sok sikert a munkádhoz.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt