A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Az elfeledett Zsolnayak –
könyvismertetés

Magyar Krónika, február 7.
Bencsics Klára
Montreál

A Zsolnay nevet mindenki ismeri a világhírű porcelánról. A könyv, amely a kezembe került, ennek a névnek viselőiről, családfájáról szól. Kitartó kutatás eredménye ez a munka, amely Gosztonyi Erzsébet, Mattyasovszky Zsolnay Miklós felesége érdeme.

Pécstől Washingtonig felkutatta a közel négyszázéves család tagjainak múltját, karrierjét és tehetségét. Néha padlások poros ládáiból szerzett fontos adatokat, máskor Pécsett élő utódoktól gyűjtötte össze a család igaz történetét.
Ez a munka nagyon fontos feljegyzés, mondhatnám történelmileg is fontos feljegyzés a magyarság számára.

A ma is álló Zsolnay gyár kéményei, díszei még megtalálhatók Pécs városában, ezek az emlékek ma is szorosan hozzátartoznak a város múltjához.
A Pécsen, 1780-ban letelepedett Zsolnay Ferenc György fiának, Zsolnay Vilmosnak szétágazó utódairól szól ez a könyv.
A kerámia gyárat, Zsolnay Miklós kezdeményezésére, fiai Ignác és Vilmos az 1860-as években alapították.

A kerámia művészethez még kitűnő üzleti és szervező képesség is párosult, amely felvirágoztatta a híressé vált porcelán–gyár sikerét, mely végig a Zsolnay család kezében maradt, egészen az 1948-as kommunista államosításig.
A család története szorosan összekapcsolódik a magyar történelem eseményeivel, a Zsolnay név Pécstől Bukarestig ismertté vált, de egy utód, Ignác fia, Gyula, amerikai hírnevet is szerzett. Híres építész és szobrászművészként élt Washingtonban /1862-1947/.

Szobrai és épületdíszei számos helyen megtalálhatók Amerikában ! Nevéhez fűződnek olyan művek, mint a Chicago-i 1893-as világkiállítás szoborcsoportja, a Confederate Memorial 1914-bol, Thomas Jefferson lányának síremléke, és még sorolhatnánk. Szobrai nagy zeneszerzőktől kezdve I. Ferenc József császárig Bécsben, Amerikában vagy Pécsett, de sok magán gyűjtőnél is megtalálhatók.

Az olvasó számára nyílvánvalóvá válik, hogy a világhírű porcelánkészítő család nevét, a család tagjainak sokrétű tehetsége, szorgalma és kreativitása tette elismertté.
Gosztonyi Erzsébet nem vállalkozott könnyű munkára, amikor erről a szétágazó, messzire visszanyúló családfáról egy EMLÉKKÖNYVET készített az utókor számára, amelyet számos családi fényképpel is illusztrál.

Mindenkinek ajánlom elolvasásra, hogy ennek a családnak értékes múltját megismerhesse és még jobban megbecsülhesse.
Elfeledett Zsolnayak – írta Mattyasovszky – Zsolnay Miklósné-Gosztonyi Erzsébet

(kiadta a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány)

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt