A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Kirándulás Monet Giverny kertjébe
Szilasi Gáborral

július 11.
Mailáth Mária


Mint hírt adtunk elõzõ számunkban, megalakult Montreálban is a magyarszármazású Mûvészek Egyesülete.

Megalakulásuk elsõ pillanatától kezdve nem lankadó lelkesedés és dinamika jellemzi a csoportot.
Az elmúlt heti összejövetelükön Szilasi Gábor fotómûvész elõadásában láthattuk az 1999-ben a Montreal Museum of Fine Arts termeiben, a „Monet at Giverny" címmel bemutatott kiállítása anyagát.

A diavetítést személyes élményeik elmondásával tették színesebbé, feleségével Doreennal felváltva.
Szilasi Gábor 1997-ben felkérték, hogy Claude Monet híres kertjérõl a négy különbözõ évszakban készítsen felvételeket, bemutatni a múzeumlátogatóknak, hogy milyen a valóságban, mai formájában.

Elsõ alkalommal februárban érkeztek Giverny-be, és a téli kép csalódást okozott, jelentéktelennek tûnt. Egészen addig, amíg a napfelkelte új fényt adott és akkor kezdett igazán tetszeni a fotómûvésznek a kert. Nem voltak virágok, aminek azért is örült jobban, mert többet látott, átlátta az egész kertet, a fényképezés sokkal könnyebb volt. Általában reggeli órákban készítette felvételeit.
Elsõsorban a fényhatás miatt, másrészt, mert napközben a látogatóktól nem lehetett fényképezni. Gyönyörû misztikus képeket láttunk ezekben a reggeli órákban készített felvételeibõl.

Elsõsorban mint fényképész nézte a kertet, nem akart Monet festményeinek befolyása alá kerülni.
A késõbbi visszatérések alkalmával, amikor már sok virág volt, sem készített közeli felvételeket a virágokról, mindig inkább a fényhatást akarta kihasználni.
Nem volt könnyû dolog a virágokkal teli kertrõl képek készítetni, „- a sok virág eltakarta a kertet."
A legfontosabbnak a kompozíciót tekintette, a képi meglátást, hogy vizuálisan legyen izgalmas. Nem dolgozott színkompozícióval, szerinte a színkompozíciót Monet és most a kertészek döntötték el.

Az íriszek fényképezése adta a legnehezebb feladatot, azért ötször kellett visszatérjen, hogy a legalkalmasabb idõben fényképezhesse. Az idõ abban az évben rossz, hûvös volt, minden másként nyílt, mint azt a kertészek elõre megmondhatták. A kertet tíz kertész állandó munkával ápolja, és gyakran változtatják a virágokat, újakat ültetnek.
Az elõadása során sok szép képet láthattunk, akik elmulasztották megnézni a kiállítást a múzeumban 1999-ben, most ez a bemutató pótolta ezt a hiányt.

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt