A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Torontói esemény: a 48. Helikon Bál

Magyar Krónika, február 15.

Toronto
Dancs Rózsa

". Az idei bálra készülődve, a gyönyörű fehér ruha, a virág és minden más, ilyenkor nélkülözhetetlen csecsebecse, felidézte bennem mint egykori debütánsban az ifjúság csodáját és ártatlanságát. Nagyon örülök annak, hogy még mindig őrizzük ezt a hagyományt, amely alkalmat ad a büszke szülőknek, hogy bevezethessék kislányaikat a társasági életbe. Remélem, hogy az ezévi elsőbálozók ugyanolyan meghatottsággal és nosztalgiával fognak majd visszagondolni erre az estére, mint ahogy én most, és velem együtt a többi hatszáz, egykori debütáns."

Egy volt elsőbálozó, Makky-Weller Enikő szavai ( A Magyar Helikon Társaság félévszázados története, Kaleidoscope Publishing, Toronto, 2003., 30. old.)

Januárban szinte minden nap idézhettük volna halhatatlan költőnk, Csokonai Vitéz Mihály sorait, hogy "Mormolnak szelei a fagyos északnak,/ A zsindelyre vastag jégcsapokat raknak". A komor, barátságtalan időjárás azonban nem szegte kedvét azoknak, akik már hónapok óta lázas készülődésben várták a 48. Helikon Bált, a torontói magyar közösségi élet egyik kimagasló évi rendezvényét. A hónap utolsó szombatján megtartott esemény a megújulás és a továbbélés reményében zajlott. Nagyon sok fiatal kapcsolódott bele ugyanis a Helikon Társaság munkájába, úgy tűnik, hogy több, mint a múlt esztendőben.

A fiatal, áldott állapotban lévő elnökasszony, Perlakyné Lovrics Andrea egész csapata fáradhatatlanul készült erre a Toronto Marriott Eaton Centre Hotel elegáns Nagytermében megtartott estére, amely méltó folytatása egy történelmi folyamatnak.

Az immár társadalmi eseménnyé emelkedett évenkénti Helikon Bálok sorát az 1958-as esztendő nyitotta meg.

A Torontói Magyar Helikon Társaságnak azok a tagjai voltak indítványozói, akik nem sokkal azelőtt érkeztek Kanadába, és át akarták menteni a magukkal hozott értékes és csodálatos európai hagyományokat a soknemzetiségű új hazába.

A bál alkalmasnak látszott arra, hogy a magyar kulturális és történelmi értékeket, nemzeti örökségünket bemutathassuk annak az országnak, amely befogadta és otthont nyújtott annyi honfitársunknak.

A parádés, fennkölt hangulatú Helikon Bál - mint minden évben - most is pezsgős fogadással kezdődött. Ezután a műsorvezető, Nicholas Réka asszony, bemutatta a kanadai kormány képviselőit és a diplomáciai testület tagjait, akiket a Botosok - Balatoni Ferenc, Csermely Pál, Evans Andrew, Kovács Barabás, Rudmik Adam, Tausz András és Tömöry Dennis - vezettek be a terembe. A fővédnökök közül csak Emri István, a Magyar Köztársaság Főkonzulja volt jelen, Őexcellenciája Tomaj Dénes, a Magyar Köztársaság Nagykövete és Colonel The Honourable Lincoln M. Alexander, P.C., C.C., K.St.I., O.Ont., C.D., Q.C. nem tudtak részt venni a rendezvényen.

A 48. Helikon Bál díszvendégei a következők voltak: The Honourable Donald G. Bowman, Associate Chief Justice, Tax Court of Canada, The Honourable Andrew Telegdi, P. C., Member of Parliament, Kitchener-Waterloo, Mr. István Emri, Consul General of the Republic of Hungary, Mr. István Borbás, Hungarian Trade Commissioner, Dr. Peter Li Preti, City Councillor, Ward 8, York West, Toronto, Mr. Clyde Smith, Councillor, Ward 3, Whitchurch-Stouffville, Ms. Susan Pfeiffer, Dean of Graduate Studies, University of Toronto, Mr. Renford Bailey, Coordinator, Continuing Education Credit Programs, Toronto Catholic District School Board. A köszöntött vendégek között volt Mr. Jerry Drachewyck, Supervising Principle of the International Language Programs.

Ezt követően a bálelnök - ezévben a bál elnöki tisztét Gauder Tamás és Perlaky Tamás töltötte be - engedélyt kért a Helikon Társaság elnökétől, Perlakyné Lovrics Andreától és a Helikon Alapítvány elnökétől, Dr. Czeglédy N. Kálmántól a bál megnyitására. Ezután a zenekar kíséretével elhangzott a magyar és a kanadai himnusz.

A hagyományos ünnepség a palotás tánccal folytatódott, amelyet díszmagyarba, illetve Bocskaiba öltözött fiatal párok adtak elő. A Palotás betanítói Gauder Tamás és D'Eclesis Monica voltak.

The Honourable Andrew Telegdi, P.C. felolvasta Paul Martin, Kanada miniszeterelnökének üdvözlőlevelét, aki a kanadai magyar közösségnek megköszönte Kanada fejlődéséhez hozzájáruló becsületes és szorgalmas munkáját. Emri István főkonzul Tomaj Dénes nagykövetünk levelét, Gauder Tamás Dalton McGuinty, Ontario premierjének levelét, Dr. Peter Li Preti pedig David Miller, torontói mayor üzenetét olvasta fel.

A bál fénypontja az elsőbálozó leányok bemutatása volt. Az édesapák bemutatták az ifjú hölggyé cseperedett leányukat a bál fővendégének, majd körbevezették a teremben, hogy a bálozó nagyközönség is megismerhesse őket.

A tiszteletbeli fővendég, a Magyar Köztársaság torontói főkonzulja, Emri István úr nagyon kedvesen üdvözölte a debutáns lányokat és a szülőket. Meghatódva emlékezett vissza arra az estre, amikor édesapaként ő is elsőbálozó kislányával élte meg ezt, a családok életében felejthetetlen pillanatot.

Ebben az esztendőben lépett be hivatalosan a társasági életbe Aykler Elisa, Csermely Eleonora, Kocsis Mónika, Magyaródy Katalin, Peterdy Andrea Katalin, Peterdy Ildikó Mária, Taillon Jasmine, Vágó Deborah Marie. Az elsőbálözók előkészítője Kecskeméti Monica és Tömöry Zsófi volt. Az elsőbálozók bemutatása után felhangzott a klasszikus Kék Duna keringő, amelynek dallamára a debutánsok édesapjukkal vagy kísérőjükkel körbetáncolták a termet, majd a műsorvezető felkérésére a bál vendégei is csatlakoztak hozzájuk. A négyfogásos vacsora alatt a zenekar kellemes szalonzenét játszott.

A Helikon-ösztöndíjat a Helikon Alapítvány elnökének, Dr. Czeglédy N. Kálmánnak tanulásra biztató beszéde előzte meg, aki aztán felkérte Ms. Susan Pfeiffer-t, hogy nyújtsa át a borítékot a nyertes Viktoria Czoziknak, a Trinity College - U of T - hallgatójának, valamint a PhD-jén dolgozó Steve A. E. Jobbitt-nak, aki viszont nem tudott részt venni az ünnepségen.

A Helikon Bál bevételét hagyományosan valamilyen közösségi ügy támogatására fordítja a Helikon Társaság. A 48. Bál a magyar nyelvű Helikon Középiskola és a felnőttek számára szervezett magyar nyelvkurzus megsegítését vállalta el.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt