A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Márciusi séta a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban

Magyar Krónika, március 28.

Budapest
Szabó Szilvia

Budapesttől sincs messze, Székesfehérvártól pedig csupán néhány perces autóút a téli álmából ébredező falu, Fehérvárcsurgó, ahová igyekeztünk.
A kertek alján, az út szélén még eljegesedett hófoltok lapultak és éles tavaszi szél borzolta hajunkat, ha kiszálltunk körülnézni. A Velencei-tó jégpáncél alatt aludt még, mégis minden a tavasz üzenetét hordozta. Az ágakon apró rügyek figyelték, mikor lehet végre nyílni, hogy zöldbe borítsák a fákat. Fehérvárcsurgón két helyütt is tábla igazított el bennünket, merre találjuk meg a Károlyi kastélyt. Kanyargós vargabetű után áthajtottunk a régi kapun, mely a nagy kastélyparkba vezetett.

A parkban még fehér paplan fedte a fák gyökerét, az úton bánatosan csordogált az olvadó hólé. Leállítva az autót, gyalogosan kerültük meg a kastély világossárga épületét. Az U alakú épülettel szemközt magányos turulmadár tárta ki szárnyát egy obeliszken. Férjem készített néhány felvételt, fiammal addig a nyitvatartást böngésztük. Embert ugyan nem láttunk, de a kiírás szerint látogatható a kastély, tehát bizakodva nyitottunk be a drótkerítés kapuján. A drótkerítés ideiglenes, nyilvánvalóan még a felújítási munkák közepén tartanak. Befelé menet középen franciakert, fóliával letakart szobrocska látszott. A bejáraton belépve, még alig néztünk körül, amikor szívélyes fiatal hölgy jött elénk, hogy kalauzunk legyen.

Először a már helyreállított kápolnába vezetett bennünket. Misét ritkán tartanak itt - mondta - néha esküvőt, s egyre többször hangversenyt, egyéb kulturális rendezvényt. Az oltárkép az eredeti, mely bár a háború alatt elkallódott, visszakerült régi helyére. Maga a kastély 1844-ben épült, klasszicista stílusban gróf Károlyi József kívánságára, aki Széchenyi barátja volt, s az Akadémia javára is tett felajánlást annak idején. Eredetileg barokk épület állt itt, melyet a gróf megnagyobbíttatott és átépíttetett. A  munkálatokat Ybl Miklós felügyelte. Később 1910-ben korszerűsítették. 1945-ben a kastélyt államosították, az ötvenes évek közepétől a hetvenes évekig gyermekotthon működött falai között. Sajnos karbantartás hiányában az épület életveszélyessé vált. Napjainkban a Károlyi József Alapítvány (melyet a család mai leszármazottai hoztak létre), az Európai Kulturális Találkozók Központjának első magyarországi tagjaként, a műemlék együttes teljes rekonstrukcióján és méltó hasznosításán munkálkodik. A 40 hektáros parkot szintén védetté nyilvánították.

Az Alapítvány által kidolgozott kulturális hasznosítási program 1995-ben megnyerte az UNESCO által adományozott Kulturális Világörökség Évtizedének Emblémáját. Ez az első eset, hogy egy magyar műemlék ebben a magas nemzetközi elismerésben részesülhetett. A Kastély emellett része a Közép-európai Kastélyok Útjának, mely Franciaországban jött létre az Európai történelmi Műemlékek megőrzéséért Nemzetközi Alap kezdeményezésére.

Célkitűzéseik közé tartozik, hogy a történelmi műemléket megnyissák a nagyközönség számára, társadalmi, geopolitikai és kulturális szemszögből mutatva be Magyarországot. Ezen felül európai dokumentációs, kutató és továbbképző központként működnék, különös tekintettel a fiatalságra. A kastély belső és külső kiképzése alkalmassá teszi rendezvények és szabadtéri előadások befogadására is.

Jelenleg a baloldali szárny egy része van készen, ahol a kápolna található. Itt kapott helyet a Fejtő Ferenc Könyvtár, ahol több ezer - elsősorban a közelmúlt politikájával foglalkozó idegen nyelvű - kötet várja az olvasókat, köztük történészeket, politológusokat, diákokat. Jómagam érdeklődő tisztelettel lapoztam bele az Enciklopedia Britannica vaskos köteteibe. Időszakos kiállításokat is tartanak itt, utoljára éppen Verne Gyula életéről és munkásságáról. Miközben nézelődtünk, feltűnt több, vakoknak készült ismertető eszköz, például a kastély tapintható makettje. Idegenvezetőnk elárulta, hogy különös gondot fordítanak a gyerekprogramokra, köztük a vak gyermekeknek rendezett bemutatókra.

Mint mondta, ez évben tervezik a szárny teljes felújítását, vendégszobákkal, konferenciaszobákkal és étteremmel. A konyha a régi, boltíves pincében kerül majd elhelyezésre. Elbúcsúzván átadott bennünket kollégájának, aki végigvezetett bennünket a munkaterületen. Furcsa volt a burkolat nélküli szobákat járni. A középső rész félköríves kialakítása impozáns látvány kívülről, belülről pedig némi képzelőerő segítségével a régi idők hangulatát idézi. Ha készen lesz, ide, eredeti helyére telepítik majd át a könyvtárt. Továbbhaladva az emeletről a franciakertre láttunk, elbámultunk a régi fürdőszoba központi helyén. Hát igen, szívesen fürödtem volna én is ilyen pazar kilátás mellett... A hátsó front ablakaiból messzire látni. Mint kiderült, eredetileg ez volt a homlokzati oldal.

A cselédlépcső csendes kanyarral tűnik el az emelet alatt. Járkáltunk, minden szobába bekukkantottunk, és próbáltuk elképzelni, milyen lesz majd mindez két-három éven belül, mire mindez elkészül. Kívülről még a jobb oldali szárnyat is szemügyre vettük, melyen fehérre festett kovácsoltvas díszítette tornác ékeskedett, a századforduló hangulatát idézve. Különleges élménnyel gazdagodva ballagtunk kocsink felé, arról beszélgetve, bár több hasonló kezdeményezés élne kis hazánkban.

Az Alapítvány tervezett idei programja igen színes, "Etika és Újságírás" nemzetközi konferencia, "Első Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok", szabadtéri hangverseny, gyertyafényes lant-hangverseny a kápolnában, fotókiállítások, gyermekprogramok, hogy csak néhányat említsek. A kastély jó példa arra, miként csatlakozhatunk kulturális értékeinket kihasználva Európához, miként mutathatjuk meg kül- és belföldieknek egyaránt országunk sajátosságait.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt