A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Két irodalmi est - a szép magyar szóért

Magyar Krónika, május 9.

Montreál
Bencsics Klára

Kultúregylet  irodalmi délutánt rendezett  Pálkövi Baba szervezésével, a Magyar Otthon nagytermében. Sziki Károly jól ismert egri színművész ismét eljött, hogy Wass Albertet idézze és verseket szavaljon. Hegyesi Hudik Margit énekesnő pedig régi magyar dalokkal  tette változatossá az előadást.

A műsor első felében komoly részleteket hallhattunk az író könyveiből és verseiből. Legnagyobb sikere az "Üzenet haza" című költeménynek volt, melyet  a színművész nagy átérzéssel és lendülettel szavalt. A "komoly" részben  még a székely Miatyánkot is elmondta Sziki Károly, amit hatalmas tapssal fogadott a közönség. Az első rész a Székely Himnusszal záródott.

Szünet után  vidám, kacagtató műsorral kedveskedett az együttes. Sziki  a színészéletről tréfás anekdotákat  adott elő,  Hegyesi Hudik Margit pedig  részleteket  énekelt ismert operettekből és "musicalokból".

Sziki Károlyt  immár húsz éve ismeri a montreáli magyar közönség, kitűnő színészi előadóképességét  és rendezői tehetségét is. Kellemes hanganyagát remekül használja fel a drámai szövegekhez és fiatalos megjelenése igen  előnyös  a humor előadására. Hegyesi Hudik Margit szép erőteljes hangja, egy  egész színháztermet is betölthetett volna.

Az ebédlő, azaz a "nagyterem" zsúfolásig megtelt hallgatósággal, aki lelkes  ünnepléssel viszonozta a kellemes délutánt.

Ha Sziki Karcsi, Montrealba jön, nem elégszik meg  egy fellépéssel. Előtte lévő napon telefonált, hogy szeretne "interaktív" ,  délutánt is adni, csak barátoknak, ismerősöknek, montreáli írókkal. A második irodalmi előadás témája József Attila lenne. Természetesen, ennek az ajánlatnak nem lehetett ellenállni, és a Foyer Hongrois Baráti Körével közösen, Mák Aranka segítségével megszerveztünk egy második előadást szerdán, április 27-én.

A hallgatóság zuhogó esőben, ismét összegyűlt Sziki Károlyt meghallgatni, olyan szép számmal, hogy termet is kellett cserélni, egy nagyobbra.

Ha fokozni lehet a sikert, ez az előadás még jobban sikerült. József Attila legszebb versei kiválasztásával, szünet nélkül szavalta a verseket! Fiatalos  modora és temperamentuma is hozzájárult a kitűnő előadáshoz,  hangja színezetével fejezte ki a költemények hangulatát, mondanivalóját.

Az előadás második részében, megkérte a Montreálban élő - Dr Németh György, más néven - Vitéz György magyar költőt, hogy olvasson fel verseiből.

Verseit Magyarországon adja ki, immár hat verseskötete jelent meg, díjnyertes költő. Költeményei rendszeresen jelennek meg az "Alföld"-ben  és más irodalmi folyóiratban is. Vitéz György, avant- garde stílusban, főleg szatirikus költeményeket ír.

Az est későbbi részében Sziki Károly kérte a hallgatóságot, hogy tegyen fel kérdéseket, szívesen válaszol rájuk. A kérdésekkel elérkeztünk az otthoni magyar  irodalom mai helyzetéhez. 

Búcsúzóul, közkívánatra Sziki Károly ismét elszavalta  Wass Alber: Üzenet haza című örökéletű versét, a hallgatóság nagy megelégedésére.

Reméljük, hogy Sziki Károly színművész hamarosan újra ellátogat hozzánk  Egerből és elhozza  a szép magyar költészetet.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt