A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Beszélgetés a Chan Wu kanadai képviselőivel

Magyar Krónika, május 24.

Montreál
Ádám Christopher

A Montreáli Magyarság című közösségi televíziós műsor május 14-i adásában interjút láthattunk Shi Xing Hong 32. generációs Kung-Fu buddhista szerzetessel és egyben a Magyar Shaolin Chan Wu Szövetség alapítójával és fejlesztőjével. Miután Shi Xing Hong visszautazott Magyarországra, megkértük kanadai képviselőit, Max Rendinella-t és Serge Coutture-t, hogy mutassák be a Magyar Krónika olvasóinak a több mint 1500 éve létező Chan Wu-t és annak alapelveit.

Miben különbözik a Chan Wu a Karatétól és más harci művészetektől?

A Chan Wu-ban központi szerepe van a Zen ideológiának és így a hangsúly nem csak a fizikai erőn van, hanem egy egész életmód kiépitésén, mely harmóniában áll a Buddhizmus tanításaival. A lelkiség és a szpirituálé a Chan Wu egyik legfontosabb alkotóeleme. Valljuk, hogy a Zen kiterjed életünk minden oldalára.

A Chan Wu művészet, vagy talán inkább harci módszer?

A Chan Wu min1500 éves történelemre tekint vissza ez a kínai harcművészet. Buddhista kolostorokban vette kezdetét a Chan Wu. Az akkori szerzetesek gyakran gyengék voltak és nem tudták megvédeni magukat a szórványos japán támadások ellen. A Shaolin templom szerzetesei később megtanulták a harcművészetet és még a kínai császárt is segítették az ország megvédésében. Lőszerek ekkor még nem voltak, de a harcos papok más fegyvereket használtak, melyeknek még ma is szerepük van a Chan Wu gyakorlatokban és a kiképzésben.

Melyik nyugati országban mutatták be először ezt a harcművészetet?

Az 1980-as évek elején-pontosabban 1983-ban-a Jet Li Shaolin Temple című film keltette fel az érdeklődést a Chan Wu iránt. Ebben a filmben mesterünk templomát mutatták be a nyugati világnak. Először az európaiak érdeklődtek leginkább a Chan Wu iránt. De hamarosan az amerikaiak is bekapcsolódtak.

Mikor mutatták be először Magyarországon a Chan Wu harci technikát?

A kilencvenes évek második felében a mester eredeti terve az volt, hogy Ausztriába költözik is ott hoz létre egy Chan Wu edző központot. De amikor Magyarországra érkezett azt vette észre, hogy a magyarok sokkal nagyobb odaadással láttak neki a kiképzésnek mint bárhol máshol a világban. Más országban manapság a harcművészet és a Shaolin egyféle divat, vagy talán hóbort. De a magyarok valóban lelkesen vettek részt a tréningben és ezért 1999-ben a mester úgy döntött, hogy Magyarországra költözik. Három év után-2002-ben-amikor látta, hogy milyen komolyan veszik a harcművészetet Magyarországon, létrehozta a Chan Wu Szövetséget. Így próbálta terjeszteni a Chan Wu-t Európa szerte.

Mekkora a Magyar Chan Wu Szövetség tagsága, illetve hányan vesznek részt a kiképzésben?

Körülbelül 2000-en vannak.

Milyen volt a Chan Wu fogadtatása Magyarországon?

Amióta a mester Magyarországra költözött több projektben vett részt. Először Shaolin központot hozott létre, azonban hamarosan a magyar állam és állami szervek is érdeklődtek

Shi Xing Hong munkája iránt. A magyar rendőrség például felismerte a mester harci módszerekkel kapcsolatos magas fokú tudását és a vezetők felkérték, hogy vegyen részt a rendőrők kiképzésében. Csaknem 3000 rendőr kiképzésében segített. Különböző magyar rendőri delegációk meg is látogatták a kínai Shaolin templomot.

Európában jelenleg csak Magyarországon működik Chan Wu szövetség, vagy esetleg már más országban is van jelenlétük?

Most kezd elterjedni Európa szerte. Hivatalosan Magyarországon és Olaszországban létezik a Chan Wu, de már elhelyezték a Chan Wu alapköveit Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Dániában és Spanyolországban is. A mester 6 évet töltött Magyarországon és szövetsége most kezd ott megerősödni. Először mindig megvizsgálja, hogy az adott országban vannak-e egyáltalán komoly és elszánt közreműködők. Jelenleg ez történik Kanadában is, ahol a mi tréning-központunkkal veszi kezdetét a Chan Wu ebben az országban.

Hogyan találkoztak először Shi Xing Hong-gal?

Én Magyarországon találkoztam vele először 2002-ben. De már több mint 18 éves tapasztalatom van a különböző harci művészetekben és Serge-nek pedig 20 év gyakorlata van.

Mi a legközelebbi nagyszabású rendezvény, amelyre jelenleg készülnek?

Ez év novemberében lesz az első Chan Wu világbajnokság és ez Budapesten kerül megrendezésre, egy nagy stadionban. Harminc ország vesz majd részt-köztük természetesen Kína és Magyarország is. Azt is tudjuk, hogy a mi kanadai csapatunk a többi országhoz képest meglehetősen kicsi lesz. De azt hiszem, hogy mindannyian győztesek vagyunk annyiban, hogy legalább részt tudunk venni ezen a találkozón. Segítünk a mester célkitűzésének elérésében itt Kanadában és megtisztelve érezzük magunkat. Természetesen keményen felkészülünk a bajnokságra és én azt szeretném, hogy ha mi lennék első helyen. De ha ez most nem is sikerül, azt hiszem, hogy azért így is nyertesek leszünk.

További információért:

www.chanwu.ca vagy
www.chanwu.hu

Tel.: 450-661-7614

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt