A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Budapesti nyár 2005

Magyar Krónika, július 19.

Montreál
Bencsics Klára

Idei magyarországi utamon elhatároztam, hogy Budapest lesz úticélom. Egy hónapon keresztül csak Budapest szépségét, érdekességét és kulturális eseményeit kutatom fel és meglátogatom a számomra kedves emlékeket is.

Az időzítés nem lehetett volna jobb, mert május végén, amikor megérkeztem, az akácfák virágoztak és bódító illatuk átölelte a várost.

Eddig sohasem tudtam a híres pesti könyvnapokat megnézni, az idén ez is sikerült! Június 2-5 között tartják minden évben a Vörösmarty és a Szent István téren az izgalmas és érdekes könyvkiállításokat. Ilyenkor a magyar könyvkiadók százai mutatják be legújabb könyv "termésüket" a könyvszeretőknek.

Először június 2-án a Vörösmarty térre mentem, ahol egy fúvózenekar ragadta meg figyelmemet. Piros egyenruhában - úgy, ahogy elképzeljük - fújta a rezesbanda a magyar dalokat! Számtalan sátor és asztal tarkította a teret , megrakodva ezer és ezer új könyvvel.

Szinte elszédült az ember ennyi új és szép könyv láttán. Sok ismert és ismeretlen magyar író műve és külföldi írók fordításai között válogathatott a vásárló! Mivel József Attila év van, megvettem a "Szépség koldusa - József Attila szerelmei" c. könyvet, amit a Holnap kiadó adott ki. Jó nagy melegben, elpilledve ültem le a Gerbeaud cukrászda teraszára egy feketére és elbámészkodtam a színes emberforgatagon .

Június 4-én a Szent István térre mentem , a Bazilika árnyékába. Itt is .hasonló, szédületes könyv-választék fogadott! A sátrak közötti bolyongásomkor lettem figyelmes arra, hogy sok író hirdeti könyvei aláírását, dedikálását. Így Jókai Anna is, az általam ismert és szeretett Kossuth-díjas írónő. 1932 novemberében született, nevéhez 24 könyv fűződik, ezek több nyelven is megjelentek. Témáit a mai élet mindennapjából veszi és az emberi kapcsolatok örök kérdéseit feszegeti. Utoljára olvastam egyik remek regényét, melynek címe: "Ne féljetek". Bár szép verseit régről ismertem, pl. az "Ima a könnyű búcsúért" címűt , de regényeit még nem . Ez a könyve, olyan nagy hatást tett rám, hogy itt a könyvnapon , megvettem a legújabb művét, a "Breviárium-ot" is. Ezzel a könyvvel álltam be a hosszú sorba, ami Jókai Anna asztalához vezetett. Éppen délután fél öt volt, váratlanul felzengtek a Bazilika harangjai és eszembe jutott., hogy június negyedikére ígérték, hogy Trianon emlékére megszólal az ország összes harangja. Elmondhatom, hogy a félórás csodálatos harangjáték szinte elkábított szépségével.

Tudvalevő, hogy a Szent István Bazilikának öt harangja van, egy a déli toronyban, amit Szent István harangnak hívnak és Magyarország legnagyobb harangja, súlya 21.5 tonna . Az északi toronyban, négy új harang van, amit 1993-ban szenteltek fel .

Éppen akkor jutottam Jókai Anna elé, mikor a harangjáték végetért, s máris elővettem fényképezőgépemet, hogy őt közelről is megörökítsem.

Ezen a napon is kutya meleg volt Budapesten, s a sátrakat elhagyva a közeli Dóm étterem teraszán ültem le egy szódavízre. Mondhatom, hogy a sok író szomszédságában csak ülni is, külön élmény volt. A teraszra feljött Esterházy Péter író, később megláttam, ahogy Faludy György költőt két hölgy támogatja egy asztalhoz. Az aggastyán költő 93.évét is elhagyta, s bizony nincs már sok ereje. Kérésemre azért adott autogramot és örült, hogy lefényképeztem! Gondolom, az olvasók közül sokan ismerik verseit, főleg a Villon Balladák magyar fordítását, átírt változatát. Hiszen Faludy ezzel tört be a magyar irodalmi világba, úgy 55 évvel ezelőtt. Ki nem emlékeznék "A Testamentum"- híres soraira:

"Az őszi sárban már magamban járok,
S lábam nyomán a Kaszás üget,
hajam deres lett és az utcalányok
másnak mutatják már a mellüket,
s a csillagok is már fakóbban égnek,
mint egykor égtek, mikor este lett:--ajánlom bűnös lelkemet az égnek,
s az út sarának vézna testemet! "

Életrajza is népszerű: "Pokolbeli víg napjaim" a címe, melyet először angolul írt meg és benne a recski táborban töltött idejét festette le. Faludy, még ma is, fontos alakja a magyar irodalmi életnek!

Az üldögélés és a szóda kissé felfrissített és elhatároztam, hogy szombat lévén, a Bazilikában félhatkor részt veszek a szentmisén. Szép, csendes mise volt a hatalmas, történelmi templomban. Mise után bementem, a főoltár mögötti Szent Leó kápolnába, ahol 1971 óta őrzik a Szent István ereklyét, a Szent Jobbot! Sajnos, nem lehetett fényképezni, mert éppen keresztelés volt .

Itt tudtam meg, hogy másnap este jótékonysági, azaz "fund-raising" koncert lesz a Bazilikában. A hangversenyt azzal a céllal tartották, ami minden magyarnak szívügye kell legyen: Himnusz emlékműre gyűjtöttek, melynek szellemi kezdeményezője és kivitelezője: V. Majzik Mária -Magyar Örökség díjas képzőművész. Az ötlet támogatásra talált, így lett fővédnöke Jókai Anna író, és a Lélek Művészet Alapítvány . A Himnusz emlékmű, Budakeszin épül majd fel, de csak nemzeti összefogással jöhet létre, a jelentős költségek miatt.

Nagyon szép hangverseny volt, melyet Jókai Anna beszéde nyitott meg, ecsetelve a készülő mű fontosságát. A meghirdetett szereplők között Pitti Kati neve is fel volt tüntetve, de betegség miatt nem tudott eljönni. Régi magyar egyházi- és népdalok kerültek előadásra. Számomra a legemlékezetesebb élmény Ferencz Éva szép hangja volt.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.