A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Budapesti nyár - 2005

Magyar Krónika, szeptember 9.

Montreál
Bencsics Klára

Az elmúlt nyáron, Magyarországon nemcsak kiállításokra, éttermekbe, hangversenyre mentem, hanem honleányi teendőim is voltak. De mondhatom azt, hogy ebbe úgy estem bele, mint "Pilátus a Crédóba"!

Azzal kezdődött, hogy elmentem a Bazilikába május 28. reggelén Pongrácz Gergely, '56-os szabadságharcos és Corvin-köz főparancsnoknak temetésére. Hatalmas tömeg fogadott a temetésen, mindenki ott volt aki az akkori időkből még életben maradt, s aki éppen Budapesten tartózkodott. Sikerült jobb oldalon előre furakodni és közelről látni a gyönyörűen felravatalozott koporsót, rengeteg koszorúval, és a színes díszőrséggel. A koszorúkon ilyen és ehhez hasonló feliratokat olvastam: "Mindent a hazáért!" vagy "Mindenki szabadságáért!" A gyászmise alatt felismertem mögöttem ülő: Szörényi Éva színművésznőt, akit örömmel üdvözöltem, mellette ült Antall József miniszterelnök özvegye. Balra ült a második sorban Mádl Ferenc Köztársasági elnök és Orbán Viktor volt miniszterelnök. Egyszer csak, valaki megérintett oldalról, hát nem Sziki Károly egri színész volt, aki nemrég járt Montrealban? Névjegykártyát nyomott a kezembe és azt súgta, hívjam fel este.

Így kezdődött ......Sziki Karcsi este közölte velem, hogy következő pénteken, azaz június 3-án Egerben Wass Albert ünnepség lesz , utána pedig Gödöllőn a trianoni emlékmű megkoszorúzása és szeretné, ha mindkettőn résztvennék. Megszervezi, hogy színésztársa levigyen Egerbe autóval stb. Így is történt. Útitársam volt Cserey Erzsi, a New York-i Magyar Színház igazgatónője és művésze. A szőke művésznőt, még Frank Sinatra fedezte fel Las Vegasban. Sok amerikai színdarabban is fellépett, mielőtt a Magyar Színház tagja lett.

Egerben, a Gárdonyi Géza Cisztergimnázium előtt álltunk meg, ahol Sziki Karcsi már várt ránk. A 300 éves gimnázium dísztermében lassan összegyűltek a tanárok, az iskola igazgatója, vendégek és a gimnázium diákjai.

Megkezdődött a Wass Albert irodalmi pályázati díjkiosztás ünnepsége. Most tudtam meg, hogy miért is hívott ide Szíki Karcsi. Feladatom az volt, hogy Cserey Erzsivel a nyerteseknek kiadjuk a díjakat. Bánkuty Géza, floridai lakos is csatlakozott hozzánk. Ő mint Wass Albert volt barátja, örököse vett részt az ünnepségen. A megnyitó beszédet is ő tartotta. Szép műsort szervezett Szíki ebből az alkalomból. Szabó Viola zeneművész (aki szintén járt már Montrealban) hegedűjátékkal, Cserey Erzsi Wass Albert költeményének szavalatával , majd Szíki Karcsi és Gyevát Ottó színművésszel részletet mutattak be Wass Albert: "Elvásik a vörös csillag" művének színdarab változatából. A díjkiosztás után , az összegyűltek az ősi gimnázium kertjében mentek, hogy résztvegyenek a Wass Albert emlékmű felavatásán.

Talán emlékeznek egyesek, hogy Montreálban, áprilisban Szíki Karcsi Wass Albert emlékműre gyűjtött pénzt, amit sikerült is megvalósítania.

Egy kövön bronztábla van elhelyezve Wass Albert emlékére, a kő mögött pedig frissen ültetett fenyőfa szimbolizálja az emlékhelyet. Az emlékmű avatását megható ünnepség keretében tartották meg és szép beszédeket hallhattunk.: egri Patkos Attila művészettörténész, Farkas Zoltán FIDELITÁS országos alelnök szavait, végül Szíki zárta be az ünnepséget lelkes beszédével, majd a Székely Himnuszt énekelték a jelenlévők.

Az Arany Szarvas étteremben, ahol mindenki Szíki Karcsi vendége volt, finom vadas elfogyasztása után, indultunk el Gödöllőre, az ott tartandó trianoni emlékrendezvényre.

Gödöllőn az ünnepséget, a Petőfi Sándor Művelődési központ szép, új épületében tartották meg. A hatalmas, modern terem zsúfolásig megtelt hallgatósággal. Műsoron a helybeli kórus szép énekekkel, majd ismét Szíki Karcsi és Cserey Erzsi, Reményik Sándorés Wass Albert verseivel szerepeltek. Az ünnepi beszédet Gödöllő főpolgármestere mondta, komoly, történelmi igazságokkal. Hiszen éppen 85 éve írták alá Trianonban a békeszerződést, melynek alapján, Magyarország elvesztette területének nagy részét, köztük a legfájóbbak, Erdély és a Felvidék elcsatolása volt.

A megemlékezés után került sor, az épület délkelti oldalán újonnan állított trianoni emlékmű megkoszorúzására. A szürke gránittömből faragott emlékmű Varga Árpád kőfaragó mester alkotása, a kopjafa Dr. Pálvölgyi Richárd munkája.

Szíki Karcsi előbb megvette számunkra a koszorúkat, (amit ki is fizettünk neki) Cserey Erzsi a New York-i magyarok nevében helyezte el az emlékmű lábánál koszorúját, én pedig azt írattam a koszorú szalagjára:

Emlékezzünk! Montreali Magyarok.

Tehát, Gödöllőn, a trianoni emlékmű lábánál a sok koszorú között, van babérlevélből egy koszorú a montreali magyaroktól is.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.