A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

Milyen világban élünk?

Magyar Krónika, november 8.
Mailáth József
Melbourne

 

A moszkvai borzalmas túszdráma híre után a legkisebb unokám megkérdezte: "milyen világban élünk?" Gondolom, hogy hasonló kérdés hallatszott sok családban körül a világon.

Mialatt a 700 túsz sorsát lélekszakadva kísérte figyelemmel a világ, Ausztráliában a politikai élet és vallások vezetői vagy 1000 ausztrál részvételével, a parlamenti díszteremben megemlékeztek a Baliban történt bomba terrortámadás áldozatairól.
Közvetlen a gyászünnepség után, az államok és az önkormányzattal rendelkező területek vezetői a kézifegyverek korlátozására hozandó törvényről tárgyaltak az ausztrál miniszterelnökkel. Ezt a tárgyalást a Monash egyetemen a gyászünnepség előtt pár nappal történt lövöldözés miatt, - ahol két hallgató meghalt és öt megsebesült - hozták létre.

A borzalmas terrorista támadások és egyéb tragédiák naponta versenyeznek a hírekben a főhelyekért, mind az újságokban mind a rádió/TV adásaiban. Nem csoda, hogy némely szülő kikapcsolja a TV-t a hírek idejére, mert nem akarják gyermekeiket kitenni a brutális világ befolyásának.
Nap-nap után másról sem hallunk, mint a terror elleni háborúról, az izraeli és palesztiniai konfliktusról, buszok felrobbantásáról és más borzalmakról. Mindez alig egy évvel a szeptember 11 terror támadás óta. Mi történt a világban ami ilyen borzalmakat hoz az emberiség mindennapi életében?

A legutolsó esemény ami a világot majdnem egy atomháborúba vitte, az a kubai atomrakéta válság volt. Akkor is ugyanazt kérdezték sokan: "milyen világban élünk"? Bár a válság megszűnt 1962 október 28,-án mikor az orosz rakéta szállító hajók visszafordultak, a hidegháború mégis még 23 évig tartott tovább amíg a Berlin fal össze nem omlott.
A hideg háború alatt az volt vigasz, hogy a veszély egyensúlyban volt. Két szuper-hatalom állt egymással szemben akiknek volt elég atom fegyvere ahhoz, hogy az egész világot eltüntessék, de egyik sem volt hajlandó az elpusztító megtorlást kockáztatni.

A hidegháború végén az atomháborútól való általános félelem megenyhült, és remény volt arra, hogy egy hosszabb békekorszaknak elé nézhet a világ. Ez a remény semmivé vált.
Nem sokkal a hidegháború vége után, helyi háborúk törtek ki Európában, Afrikában, a Közép-Keleten, Dél-Amerikában és Ázsiában. A világ eleinte ezeket a fegyveres konfliktusokat "nemzetiségi" acsarkodásnak tekintette. Ma már nem. De mi a megoldás?

A szakértõk több, különböző teóriát terjesztettek elő. A legújabb a "uni-multipolarism" amely szerint az Egyesült Államok megmarad mint az egyetlen szuper állam, amely más nemzetekkel összhangban hat majd a többi nemzetre. Sajnos ez a teória gyakorlatilag nem nagyon válik be, amint a jelenlegi világpolitikai helyzet mutatja.
Az Egyesült Államok Izraelnek évek óta nyújtott sok billió dolláros segítsége felboszítette még a legmérsékeltebb mohamedánokat is.

Oroszország évek óta visel reménytelen háborút Csecsenben amelynek az egyetlen bűne az, hogy önállóságot akar. Mig az Egyesült Államok a múltban szigorúan elítélte a csecseni lakósság brutális elnyomását, ma segíti Oroszországot az Iraq elleni UN határozat támogatásáért.
Közben a legmodernebb fegyverekkel vívott terror elleni háborúnak nem sikerült Osama bin Laden egyetlen hajszálát sem meggörbíteni.
Hát ilyen világban élünk.
De hogy magyarázod ezt meg egy 10 éves gyermeknek?

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt