A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
 Hozzászólás

 

A Rékai-könyvek újabb sikere:
Mickey, Taggy, Puppo és Cica digitális kalandjai

Magyar Krónika, november 27.
Dancs Rózsa
Toronto

A Rékai Kati ifjúsági útikönyveinek népszerűsége már-már vetekszik a felnőtt utazóknak készült Fodor-könyvek keresettségével. Nem lephet túlságosan meg tehát a hír, hogy a Budapesten működő Objection Kft. a közeljövőben e-könyvformában jelenteti meg az egész sorozatot.

Az elektronikus könyvkiadás nem ismeretlen a computer térhódításának korában, és Magyarországon is egyre ismertebb lesz. A Magyar E-Könyv Kiadó és Áruház szinte az úttörő szerepet vállalta fel 1999-ben, ugyanis elsőként indította el a könyvkiadók és más tartalom-tulajdonosok számára MEKKA néven az e-könyvkiadást biztosító infrastruktúra szolgáltatást. Saját honlapjukon, www.mekka.hu, a másolásvédelemmel (copyright) ellátott megvásárolható kiadványaik mellett ingyenesen letölthető olvasmányok listáját is megtalálhatjuk. Az Objection Kft. vezetője, Kovács Gábor telefoninterjúban ismertette tevékenységüket. Fő területként említette az internetes alkalmazásokhoz szoftver alaptechnológia, szoftver infrastruktúra és kulcsrakész rendszerek (pl. webáruház szoftwer) készítését, amelyek komplex vállalatirányítási rendszerekkel is összekapcsolhatók.

Arra a kérdésünkre, hogy mit találunk az áruházukban, Kovács Gábor elmondta, hogy elsősorban könyveket rendelhet náluk az érdeklődő, méghozzá több változatban is: a hagyományos formájú, nyomtatott könyvek mellett e-könyvek és mobil e-könyvek között is böngészhetünk, és mint újítás, az első folyóirat, a Rúna Magazin is felkerült a kiadványok közé.

Az e-könyvek olvasásához külön erre a célra készült, ingyenes Olvasóprogram (Adobe Acrobat eBook Reader) szükséges, amelyet még vásárlás előtt le kell tölteni. A papíralapú könyvektől eltérő tulajdonságaik miatt az e-könyvekkel való találkozás új élményt nyújt az olvasónak, pld. azt, hogy hiperhivatkozásokkal megsokszorozható a tartalom és könnyedebb a kereshetőség, a szövegkiemelés, megjegyzések befűzése. De előnynek tekinthető az is, hogy a nyomtatott kiadványoknál alacsonyabb az áruk és földrajzi korlátok nélküli az elérhetőségük, nincs hagyományos terjesztés, ezért a kezelési költségek jóval alatta maradnak a nyomdában papíron előállított könyvekénél. Tartalmuk gyorsan frissíthető, s ebben a formában olyan művekhez is hozzájuthatunk, amelyek nyomtatásban még vagy már nem kaphatók. E-könyv vásárlásakor egy linket kapunk, amelyre kattintva a korábban már letöltött olvasóprogram a könyvet automatikusan számítógépünkre tölti, s ott azonnal olvashatóvá válik.

Segít a döntésben, sikerélményt nyújt, ha az elektronikus könyvekkel való ismerkedést először ingyenes részletekkel vagy teljes, szintén ingyenes e-könyvek letöltésével kezdjük.
A mobil e-könyv olyan elektronikus könyv, amely kéziszámítógépre (palmtopra) telepíthet . Az olvasáshoz itt is egy ingyenes olvasóprogram (Mobilpocket Reader) letöltésére van szükség.

Az elektronikus könyvkiadással megvalósítható a nyomtatásban már nem gazdaságos kiadványok újbóli megjelenthetősége, a tartalom gyors frissítése, aktualizálása, az azonnali vásárlási igény teljesítése. Kovács Gábornak eme technikai bevezetője remélhetőleg sok kiadó, illetőleg szerző kíváncsiságát felkelti, amelybol kiindulhat majd egy közös kiadási folyamat is. Mert a kanadai Rékai-könyvek jeget törtek! Amint tudjuk, Rékai Kati munkái nemcsak a gyerekeknek jelentenek életre szóló élményt, hanem a szülőknek is.

A tanítóknak, az angol nyelvet tanulóknak éppenséggel elengedhetetlen segédanyagként szolgálnak. Személyesen megtapasztalhattam, hogy mennyire fontos helyet foglalnak el életünkben ezek a bubájos útikönyvek. Újkanadásként annakidején próbáltam minél több információt összeszedni választott új hazámról, amelyek azonban mind száraz adatokként halmozódtak fel bennem. Amikor aztán megismertem Mickey, Taggy, Puppo és Cica kalandjait, hirtelen nemcsak a világ vált körülöttem ismerősebbé, hanem a szókincsem is egyszerre nagyot gyarapodott.

A kedves antropomorfizált állatfigurák, a könyvek főszereplői olyan lendülettel utaztatnak végig minket az író által fontosnak tartott kanadai, majd a világ jelentős városain, ahogy azt a kisgyerekek szokták: csodálkozva és lelkesedve. És mindeközben tanulnak, játszanak. Valahol ide, a szórakoztatás, a játszvatanulás szándékára vezethet vissza a sorozat ötletének eredete is. Első unokájának születését várva egyre noszogatta színésznő-író lányát, Julie-t, hogy írjon a babájának egy gyerekkönyvet. A terhes kismama megfordította az ötletet: írd meg te azt a könyvet!, mondta az édesanyjának. És Kati megírta az elsőt, majd a többit. Ma már tizenhat országban ismerik az egyetlen cica társaságában utazgató kutyákat, és velük együtt fedezik fel a gyerekek Kanada, Görög-, illetőleg Olaszország, Franciaország, Budapest rejtelmeit, hogy csak néhányra utaljunk.

Rékai Kati nemcsak az egyes könyvek tárgyát képező helység nevezetességeit ismeri, hanem annak történelmét, szokásait és lakóit is. Kitűnő ismerője a gyermeki léleknek éppúgy, mint az állatoknak, amelyekről hőseit mintázta. Stílusa gördülékeny, színes és egyszerű, magával ragadó és szemléletes. Ez a titka annak, hogy számban egyre gyarapodó kötetei - eddig huszonkettő - majd minden kanadai könyvtárban, iskolában megtalálhatók, és már több kiadást megértek nemcsak angolul, hanem legalább öt más nyelven, beleértve a Braille-változatot is. Legutóbb a Budapest-könyvet nyomtatták újra Magyarországon, amelyet a hazai olvasóközönség nagy szeretettel fogadott.

Szolgálatot teljesít Rékai: mint Kanada nem hivatalos kultúrattaséja népszerűsíti hazáját, soha nem feledkezve meg azonban arról, hogy ezt magyarként teszi. Ezért is gratulálhatunk a Mekka vállalkozásához, mert jól választott: nemcsak az e-könyvek népszerűsítését mozdítják előbbre, hanem a gyermekek előtt tornyosuló akadályokat döntik le, miközben képzeletüket fejlesztik Patrick Kiley szerint, ugyanakkor a kanadai magyar értelmiség névjegyét is hirdetik ezek a ragyogó, de - remélhetőleg! - papírformájukból soha ki nem szorítható munkák.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt