A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Törley Pezsgőpincészet Kft.
 

Magyar Krónika, május 8.

Montreál
Kiss Ida
 

A  Likőrboard szakértőinek tanácsait olvasgatva az eheti kiadásban nagy örömmel fedeztük fel, hogy  a Hungarian  Grande Cuvée habzóborunk harmadik helyezést kapott egy francia és egy olasz habzóbor mögött.

Ehhez hozzájárul természetesen a Whitehall, és vezetője Michel Marentett, aki már 20 éve forgalmazza  a magyar borokat és a magyar pezsgőt.

A Szent István Bálon, ahol a vendégek szintén élvezhették  a magyar bort és magyar pezsgőt, találkoztunk a  Törley Pezsgőpincészet Kft.  képviselőivel: Kállay Ilona, a export igazgatója és Szabó Zoltán aki a tengerntúli exportért felelős. Megragadva a különleges alkalmat kértük meg vendégeinket, hogy mondjanak el nekünk kicsit többet arról, milyen úton is kerül asztalainkra a magyar termék.

Kállay Ilona elmondta, hogy a Törley Pezsgőpincészet Kft. - a magyarországi italpiac egyik meghatározó szereplője és számos nemzetközi márka forgalmazója. A vállalat újjá alakult - 2005. január 3-án és feladata az értékesítés,  beszerzés,  szervezés, termeléstervezés, minőségbiztosítás.
A társaság adott márkák nevét viselő vagy egy-egy márkacsaládot összefogó cégek keretében folytatja a termelést, termékei címkéjén. Kérdésünkre Kállay Ilona export igazgató így válaszolt.

"A mostani utunk elsődleges célja a rendszeres találkozás a Withehall céggel, amely termékeink forgalmazásával foglalkozik  itt Montrealban. 20 éve dolgozunk együtt  Michel  Marentettel, aki  olyan partner, aki hisz a magyar borokban. 1997 és  2005 között más névvel dolgoztunk, de nevünket Törleyre változtattuk, a magyar márka  magyar hangzására alapítva. A társaság nevének megválasztásakor a TÖRLEY márkanév széleskörű ismertsége, pozitív fogyasztói megítélése jelentett elsődleges szempontot. Méltó referenciát jelent a több mint 120 éves múlttal rendelkező budafoki pincészet.

Milyen mennyiségben szállítanak Kanadába termékeikből?

A cég összértékesítése 2004-ben meghaladta a 18 millió palack pezsgőt és a 17 millió palack bort. A belföldi pezsgőpiacon közel 67%-os, míg a palackozott borok piacán 15% értékbeli részesedéssel piacvezető pozíciót képvisel. Az exporttevékenység révén értékesített mennyiség a pezsgőforgalom 16%-át, a borforgalom 56%-át alkotja; vagyis az összértékesítés egyharmada külföldön történik. Összegezve, 35 millió palack bort és pezsgőt készítünk egy évben, van szőlőnk is,  800 hektár az ország különböző részén, így a tevékenység átfogja a teljes vertikumot.

Kanada hagyományos piac, az exportnak 5 % jön ide, 180 ezer palackpezsgőt és 400 ezer palack bort szállítunk.

Jelenleg a Grande Cuvéen kívül a kétliteres borokat,  a Szekszárdit és Jászberényi Rizlinget exportáljuk. Szállítottuk azonkívül a  Szent István vörös és fehér borokat, amit kiszorítottak  a chilei, ausztráliai és argentin borok. Nagy marketinggal bírnak , amivel nehéz a versenyt felvenni és erre eddig sajnos nekünk nem volt alkalmunk.  Most megalakult a Bor Marketing KT és  legújabban  eltörölték a jövedéki adót. Ezt az összeget majd a marketing kapja  és akkor meglesz a budget a megfelelő reklámozáshoz. Szükségünk van arra, hogy többet beszéljünk az országról, kincseinkről,  termékeinkről, azokat megismertessük és felhívjuk a piac figyelmét magunkra. Mi  a magunk részéről, amit lehet  megteszünk, megkeressük a jó terméket, de megfelelő marketing hiányában  sajnos nem mindig sikerül bebizonyítani, hogy mennyi minden változott és milyen jó a magyar bor.

Ontárióba szállítunk még Debrői Hárslevelűt, Tokajit és most ismét a Grand Cuvéet, amit 2001 ben sajnos kilistáztak, de most sikerült újra visszajönni a piacra.

A Csárdás nevű bort nem fogadták jól a kanadai piacon, talán  megjelenése miatt, pedig jó bor volt, de sokszor nem is állították a magyar borok közé, és ahogy a délamerikai borok nagy mennyisége megjelent, a Csárdás nem kapott elég reklámot ahhoz, hogy versenyképes legyen.

Szabó Zoltánt kérdeztük, akinek feladatai közé tartozik tengeren túli piac felkutatása, hogy hova  vezet még útja Kanadán belül:

Vancouver, Calgary, Edmonton, ahol  8-10 évvel ezelőtt 2-3 millió palack között adtunk el. Újabban a magyar borok imázsa csökkent,  pedig  a minőség javult. Sajnos itt megint az történt, hogy  mások  sokkal többet tudnak költeni marketingra, és ezáltal lemaradtunk a versenyben. Bízunk azonban abban, hogy ezzel az úttal és a jövőbeni jobb piackereséssel ismét fellendül  exportunk az ország nyugati felén is.

Kívánunk további sok sikert a magyar bor és pezsgő piacnak, mi is segítünk  jóhírét terjeszteni,  a magyar termékeket ismertetni, ezáltal keresettségét fokozni.

Ehhez járult hozzá a Szent István Bál is, ahol a vendégek  a Hungarian Grand Cuvée-t kortyolták a bál kezdete előtt, majd a vacsorához a kellemes Szekszárdi vörös és Jászberényi Rizlinget fogyasztották. Mindezt a Whitehall ajándékaként.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.