A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

50 éves a montreáli Szent Erzsébet Nőegyesület
 

Magyar Krónika, november 6.

Montreál
 
 


Nem minden vasárnap forduló elő az, hogy megtelik a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség 600 férőhelyes temploma. De éppen ez történt 2006 november 19-én, amikor a Szent Erzsébet Nőegyesület ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Az ünnepi szentmisén jelen volt Mgr. Pierre Parent püspöki helynök, Csókay Károly atya és Deák Ferenc atya, az egyházközség plébánosa. Csókay atya-aki a kilencvenes években visszakerült Magyarországra-a nőegyesület meghívására utazott vissza Montreálba.

A szentmisén Csókay atya beszélt a Szent Erzsébet nőegyesület 50 éves működéséről és különösen hangsúlyozta, hogy az egyesület tagjai és önkéntesei mindig kúlcsfontosságú szerepet játszottak az egyházközség életében. A katolikus közösség egykori plébánosa például megemlítette, hogy az egylet asszonyai sokszor még éjfél útán is dolgoztak a templom konyháján, hogy elkészüljön a vasárnapi ünnepi ebéd. Ezen kivül, nagyrészt az 1957-ben alakult egyletnek köszönhető, hogy az egyházközség törleszteni tudta az új templom építésekor keletkezett adósságát és 1978-ban eltudta égetni az adósságlevelt. Az 1990-es évek folyamán a Szent Erzsébet Nőegylet több tízezer dollárral járult hozzá a templomban szükséges különböző felújításokhoz.

A nőegylet szintén nagy szerepet vállalt a szegények és rászorulók megsegítésén. Karácsonykor szeretetcsomagokat állítanak össze és támogatják a magyarországi Szent Erzsébet árvaházat is.

A szentmisén mécsesek gyújtásával emlékeztek meg a Szent Erzsébet Nőegylet elhunyt tagjaira. Az első gyertját a nőegylet elnöke, Répási Erzsébet gyújtotta. Ezt követően az egyesület tagjai egyenként gyújtották az oltár mellett lévő gyertjákat.

A szentmisét gazdagította a kórus gyönyörű énekei. A misét a Boldogasszony Anyák, Magyarország egykori himnuszának éneklésével zárták. Ezt követően a jubileumi ünnepség a templom dísztermében folytatódott, ahol az ebéd mellett hangulatos zenével is várták a vendégeket.

A Szent Erzsébet Nőegyesület teljes elismerést érdemel, hiszen évtizedek óta tartó tevékenységük mindenki számára érthetővé teszi az önkéntes, közösségi munka fontosságát és azt, hogy valamennyiünk feladata, hogy adott közösségünkben, vagy lakóhelyünkön mi is áldozzunk szabadidőnkből és járuljunk hozzá a civil társadalom felépítéséhez és fenntartásához.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.