A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

A longueuili Hagyományos Mesterségek Fesztiválja
 

Magyar Krónika,augusztus 18.

Montreal
 
 
A régi mesterségeknek ( céh ) és a jelenlegi mesterségeknek egyesülete, új név alatt  szerepel az idei lonqueuili mesterségek fesztiválján. Nevük ezentúl: <  A LONGUEUILI MESTERSÉGEK ÉS HELYI HAGYOMÁNYOK FESZTIVÁLJA  >. Az elhatározás oka, hogy ez az elnevezés valójában visszatükrözi a fesztivál elképzelését. Ez az esemény egyébként  egyedi  Québecben.

Mivel a kitűzött cél pontosan az, hogy megismertesse a vendégekkel a hagyományos mesterségeket, amik a múltban öszekovácsolták a polgárokat és így megszabták  a város mindennapi életét, kialakítva ezáltal  a város történetét. Így tettek eleget  ennek a címnek.

A longueuili mesterségek és helyi  hagyományok fesztiválja negyedik évfordulóját  ünnepli 2007 szeptember 1-től  szeptember 3-ig, ami pontosan egybeesik a három napos hosszú hétvégével ( LABOR DAY). A longueuili önkormányzat szintén közreműködik a fesztivál szervezésében. A város 350.évfordulójának ünnepségét, összevonják a jelenlegi fesztivállal.

A  Fesztivált, mint a múlt években is, újból a csodálatosan szép Saint-Charles utcán lehet meglátogatni ( Saint-Sylvestre és Saint-Thomas utcák között) ami az öreg Longueuil szívének kellős közepén található.

Ez a különleges esemény megengedi a látogatóknak és családjuknak, hogy visszapörgessék az időt és átélhessék a hagyományos mesterek művészetét és foglalkozását. Úgyszintén, rengeteg ingyenes aktivitásban lesz alkalmuk részt venni. A látogatók várható létszáma  több mint 30 000 fő. Gazdag élmény, sok szórakozás  vár a kedves vendégekre.

A helybeli és meghívott elhivatott mesterek

Az itteni 75 mesteren kívül, akik a helyszínen mutatják be hagyományos szakmájukat, hozzájárul számos magyar és mexikói vendég-mester, akik szintén bemutatják országuk  hagyományait.

Ezen kívül, erre az alkalomra, az Abenakis és a Mohawk amerikai indián népcsoport képviselői felépítenek egy jellegzetes indián tábort sátraikkal (tipi) a látogatók  megtekintésére.

 Két lényeges műhelyt helyeznek előtérbea a látogatókat, főképpen a kovácsoló műhelyekhez hívják, ahol élőben lesz szerencséjük  betekinteni a több mint 10 kovács mester alkotásaiba. Ezek között franciák, québeciek és ontarioiak is szerepelnek.

Figyelmüket külön szeretném fel hívni a  hagyományos kenyér sütő kemence  építésére, ami érdekes módon agyagból és szalmából  készül.

Először a fesztiválon           

Nevezetes quebec-i  népitánc csoportok, a bottine souriante et a lesbatinses, előadása a csillagok alatt szombat és vasárnap folyamán több néptánc bemutató vidám hangulatot kelt majd végig a Saint-Charles utcán különböző  táncokkal. A zene pedig  megállás nélkül szól majd és egy táncmester egész este  bemutatja a tánclépéseket azoknak,  akiknek éppen kedve van táncra perdülni azoknak akik jól érzik magukat a nagy összejöveteleken, részt vehetnek a Szent Mise szertartáson a Saint-Antoine-De-Padoue katedrálisban, ahol szívesen látják a hölgyeket, urakat és gyerekeket az 1900-as évek  korhű kalapjai és kesztyűi viseletében.

Az elmúlt  korok mesterségeinek és a jelenlegi mesterségeknek  újra felderitése

A helyszínen bemutatásra kerülnek a régi mesterségbeli tudások  és technikák a hagyományos szerszámokkal egyetemben, mint például kenu-építők, üveg fúvók, kőfaragók, patkókovácsok, szőnyeg és öv szövők, fonal készítők, cipészek, vízforrás kutatók munkái.

Emellett, még lesz  fára-mászó verseny, ahol a résztvevőknek  a szabályok szerint 50 láb magasra kell felmásznia. Egy másik mulatság a mindenkinek tetsző pincérverseny, ahol a legügyesebb résztvevők bemutatják felszolgáló tehetségüket a Saint-Charles utca két oldalán.

Nem utolsó sorban , a Fesztivál egyik fénypontja az étlap, ami nem más, mint  nagyszabású főző verseny híres szakácsaink között,   Jacques Rousseau hivatalos intézvény vezető felügyeletével. A mestervendégek egyik feladata, hogy  országukra jellemző ételeket készítsenek, az éhező vendégek szeme láttára. Ezután két nagy közös étkezés következik az összes vendég számára. Így két országból is megízlelhetnek különböző ételeket, Magyarországról és Mexikóból,  ami felejthetetlen gasztronómiai élmény.

Részletes felvilágosításért és a fesztivál különböző előadásairól, hívják a következő számot:450-677-2125 vagy látogassák meg awww.vieuxmetiers.ca -t.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.