A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

 

Szent Patrik napja Tenerifén

Magyar Krónika, április 4.

Montreál
Mailáth Mária

Március 17-én az egész világ ír származású.

Montreálban megszoktuk, hogy az írek napja mindig nagy ünnepséggel jár és a felvonulásra Montreal apraja-nagyja várva-vár és élvezi a kavalkádot.

Nincs ez máskét az Atlanti Óceán kellős közepén az inci-pici szigeten, Tenerifén sem.

A díszítések már előző nap megkezdődtek és zászlódíszbe öltözött a kis sziget, a zöld, fehér, naracs zászlók lobogtak a langyos szélben, mintha Szent Patric maga lobogtatta volna azokat.

Délután már nagy felkészültséggel, a Gaelic sarkon mindenki izgalommal sürgött forgott és nem is vártak sokáig, mert már ebéddel kezdték a nagy mulatságot. A menűn ír pörkölt (irish stew) volt, persze nagy korsó sörrel, amit mindenkinek a kezébe nyomtak, aki a közelben volt. A kerthelyiség kicsinynek bizonyult arra, hogy mindenkinek jusson hely, de a járda, a lépcsők és a füves helyek is nagyszerű szolgálatot tettek a letelepedésre. Az énekest, aki a műsort vezette Írországból hozatták, aki hagyományos dalokkal kezdte a napot. Persze ezek csaknem mindegyikébe a közönséget is be kellett vonni és mindenkinek együtt énekelni. Ezzel kis baj volt az elején, mert a közönség, nagy volt ugyan és lelkes, de legnagyobb részt nem ír, így nem tudták az énekeket és hogy mit kellett csinálni. A lelkesedés azonban nagyobb volt a nem-tudásnál és hamarosan mindenki belejött és már este 8 felé boldogan énekeltek, mint a született írek. Annyira, hogy nem is akarták abbahagyni, még éjjel kettőkor is nagyban zajlott a mulatság.

Persze könnyű nekik -mondhatjuk, másnap nem kellett dolgozni menni, csak a tengerparton aludni a finom meleg napon, míg a langyos óceán nyaldosta lábukat.

Hurrá az íreknek, a lengyeleken, a magyaroknak, kanadaiaknak, stb stb - egyszóval mindenkinek.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.