A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Csillagfordulás Kanadában  

Magyar Krónika július 20..

Victoria
Miska János

 

Életre szóló élményben volt része nyugat-Kanada magyarságának az idei nyárelejei hetekben. Ekkor hozta el csodálatos műsorát Szíki Károly színművész és budapesti színész társa, Gyevát Ottó Calgaryba, Edmontonba, Kelownába, Nanaimoba, Victoriába és Vancouverbe. Nagy elvárások előzték meg az eseményt, hiszen Szíki Károly immár household név számba megy a magyarok soraiban (ez volt huszonötödik szereplése Kanadában és az Egyesült Államokban!). Ezen szavakkal jelezte jövetelük célját:

Reménysugarat viszünk körbe, távoli testvéreink szívében kívánjuk ébreszteni a megmaradás hitét. Megszentelt zöldágat viszünk, mellyel érintettük a Csíksomlyói Mária lábát. A szavak melegítő köntösét az erdélyi Válaszútról, Wass Albert szülőháza tövéből. A túlélés reményével és sugallatával bontjuk ki minden helyszínen a színpadot, pódiumot. Erről szól minden találkozás alkalmával a humorban és reményben gazdag műsor: Megölhető az ember, de nem legyőzhető az ember. Mert fejében olyat rejt, amit senki nem tud megszerezni: gondolatot, a gondolkodást, mely csak a miénk. Magyar. Nemzeti és örök.

Nem csalódtunk. A Wass Albert centenáriumot jelző műsor jóval többet nyújtott a vártnál. Elsőnek szemtanúi lehettünk egy filmalkotásnak a Budapesten lezajlott 50 éves forradalmi ünnepségekről, mely filmet Szíki Károly rendezte. A pergő filmszalagról átélhettük a diaszpórából e jeles alkalomra hazatérő honfitársaink  állhatatos adózását a múlt század legtisztább, legnemesebb forradalmának. Megható élmény volt látni az eseményekben történelmi szerepet játszó hősöket és az őket tisztelettel köszöntő új nemzedék fogadtatását.

Ezt követte a műsor fénypontja, Wass Albert, a száműzött író, költő, társadalomszervező száz éves évfordulójának megemlékezése. A színművészek megrázó erejű színpadi jelenetekben elevenítették fel az író halhatatlan műveit, részleteket adtak elő az Elvásik a verescsillag, Adjátok vissza a hegyeimet és más prózai műveiből. Hihetetlen, hogy mily horderejük van ezeknek az alkotásoknak, hivatásos művészek tolmácsolásában! Megható volt Szíki Károly előadásában a lapunkban korábban megjelent, drámai hitvallású, Üzenet haza című vers megjelenítése. Az előadó, az ismétlődő ,,a kő marad" soroknál, a kezében tartott dobozkából hazai kődarabkákat varázsolt elő, s azokat egy-egy hallgatójának ajándékozta, mintegy az emberi túlélés szimbólikus kifejezéséül. A költemény megrázó erőt sugárzott, amint Károly az érzelmeket hol az imádsághoz hasonló suttogással, hol a végzetes vádak viharos zúgásában adta elő. A Wass Albert számot a színművész e sorok írója a korábbi számunkban is megjelent ,,Wass Albert centenárium" c. esszéje felolvasásával kezdte. Gyevát Ottó megkapóan alakította a zsarnoki román policár, s a bárgyú, Moszkvában iskolázott bürokrata szerepét.

Sor került humoros számok, az emberi gyarlóságot, irigységet kifejező egykori öreg ember és a szamara, valamint pikáns távirati szövegek és a szenzációs  Szent Józsi és Bözsi ángyó levélváltásaira is.

Szíki Károly 1954-ben született Tiszaföldváron. Mérnöki diplomája megszerzése után színi akadémiát végzett, s drámai szerepekben lépett fel a debreceni Csokonai és az egri Gárdonyi Géza színházakban. Alakította Shakespeare, Arthur Miller, Dürrenmatt, Sütő András, Tamási Áron, Csengey Dénes és Varga László hőseit. Politikai meggyőződése folytán mellőzték a megalapozott színházakban. Megalapította Egerben a Varga László Polgári Teátrumot. Mint író és filmrendező is jelentős eredményeket ért el. Dokument- filmjei közül 1956, Te Csillag, Magyarok Amerikában, És Lészen Csillagfordulás Megint ismeretes. Mint életrajzíró, a vancouveri Tamási Miklósról, a new yorki Cserei Erzsiről és Tar Pálmáról írt költői ihletésű könyveket. Számos kitüntetéssel jutalmazták munkásságát (a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje, a Szent György Lovagrend, az Ötvenhatos Szabadságkereszt és a Történelmi Vitézi Rend kitüntetettje).

A műsor befejező részében Szíki Károly Az '56-os Magyarok Világszövetsége Elnöksége kitüntetéseit adta át, Nanaimoban Pintér László erdőmérnök költőnek, Victoriában Kováts Miklós erdőmérnöknek, Kövér Katalin vezetőségi tagnak és Miska János írónak és a kanadai magyar irodalom szervezőjének. A kitüntetés a Gloria Victis 1956-2006 ezüstérmét és emléklapot foglal magában, ez utóbbi ezzel a szöveggel: ,,Az '56-os Magyarok Világszövetsége Elnöksége az '56 HŐSE kitüntetést adományozza x.y. bajtársnak/bajtársnőnek a Forradalom előkészítése, a forradalom alatti harcok és 1956 emlékének megőrzése terén mutatott kiemelkedő tetteiért."

Az ünnepségeket meleg baráti beszélgetések, a vendégelőadókkal való szívélyes ismerkedések követték. Köszönjük Szíki Károlynak és Gyevát Ottónak a feledhetetlen eseményt, s kívánjuk, hogy vigyék el minél több magyar településre a reménysugarat, a megmaradás hitét. Ennél nagyobb szolgálatot nem is vállalhatnának magukra.

Victoria, 2006. júl. 6

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.