A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Bartók szimpózium Victoriában

Victoriai Egyetem magyar kapcsolata
2008. szeptember 19-21. - British Columbia, Kanada

Magyar Krónika augusztus 18.

Victoria
Fias György
a Victoriai Egyetem közleménye alapján

Háromnapos szimpóziumot rendez a Victoriai Egyetem zenei tagozata "Bartók vonósnégyesei: hagyomány és örökség" címmel a tanszék előadótermeiben, szeptember 19 és 21 között, Bíró Dániel Péter, a zeneszerzés és zeneelméleti szak helyettes professzora valamint Harald Krebs, a zeneelméleti szak professzora szervezésében.

A zenei előadássorozatnak az a tény ad különös, helyi fontosságot, hogy Bartók Béla jelentősége igen figyelemreméltó Kanadában, hiszen multikulturális, komplex zenei kutatómódszere egészen napjainkig hatással van kanadai zeneszerzőkre, elméleti szakemberekre és népzenetudósokra egyaránt.
Éppen ezért helyénvaló a magyarországi, izraeli és észak-amerikai zenetudósok, népzenetudósok, előadók és zeneszerzők Bartók zenéjére összpontosított eszmecseréje egy nemzetközi, sokoldalú alkotóműhely keretén belül szeptemberben, a victoriai egyetemen.

A szimpóziumnak két magyar résztvevője van, akik mindketten kiemelkednek a saját területükön; Frigyesi Judit, tekintélyes népzenetudós és Jeney Zoltán nemzetközi hírnevű zeneszerző. Az észak-amerikai előadók jó része közismert tagja a zeneelméleti közösségnek; hárman közülük értékes díjak nyertesei működési körükön belül (Jonathan Bernard, John Roeder és Harald Krebs). Elliott Antokoletz, zenetudós pedig három könyvet publikált Bartókról és a Bartók Perspektívák című folyóirat szerkesztője.

A közreműködő zeneművészek között szerepel a híres Lafayette vonósnégyes, amely nemcsak rövid bemutatókkal, hanem Bartók műveiből két teljes koncerttel és egy Jeney Zoltánnal való különleges, nyílvános próbával fog hozzájárulni a szimpóziumhoz. Jeney Zoltán történelmi és kulturális összefüggésben is meg fogja világítani saját zenéjét a hallgatóság számára.

A tudományos értekezés gazdagabbá tétele az előadók és zeneszerzők találkozása nyújtotta lehetőség által különösen értékes lesz mindenki részére; elvégre ritkák az olyan konferenciák ahol tudósok, alkotók és előadók egyaránt aktívan vesznek részt.
Az eseményt a Victoriai Magyar Társaskör is támogatja és ennek keretében szeptember 18-án egy vacsorával egybekötött jótékonysági zenés fogadóestet rendez az egyetem és a szimpózium javára. Az est vendégei között lesz Sarah J. Blackstone, a Victoriai Egyetem szépművészeti fakultásának dékánja és Jeney Zoltán, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerző tanszékének vezetője. A műsorban helyi előadóművészek is fellépnek;  a Lafayette vonósnégyes, Fischer Becky - klarinét és a Búzavirág-Hungarian Dancers tánccsoport. A finom vacsora a victoriai magyar társaskör nagyszerű szakácsainak, Balázs Sanyinak és Katinak a jóvoltából kerül a vendégek asztalára.

Információ: http://finearts.uvic.ca/music/whats_new/bartok

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.