A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Jubilált a torontói Első Magyar Református Egyház

 

Magyar Krónika december 12.

Toronto
Dancs Rózsa

Kettős évfordulót ünnepelt az idén a Vaughan Road-i Első Magyar Református Egyház 2008. október 25-én és 26-án: fennállásának 79., a templom megvásárlásának 41. évfordulóját.

A jubileumi ünnepségsorozat szombaton délután Kralovanszky Balázs fotóművész Horizon c. fényképkiállításával kezdődött. A "Károli Gáspár" terem falain 21 gyönyörű tájképfotót láthattunk, amelyek az idő múlásának megannyi mozzanatát örökítik meg. Kralovanszky Balázs Magyarországon született, serdülőkorában vált szenvedélyévé a fotózás. Kanadában hivatásos fényképészként dolgozik, "digitális fényképezőgépet, számítógépet és nyomót használ, hogy az elmúló pillanatot időtállóvá varázsolja," olvasható a tárlat mini-katalógusában. Felvételeinek egy csoportja olykor drámaiságot sugall, grafikai hatású, mások szinte festői jellegűek. A Varázslatos erdő c. képe, amelyet New Brunswick-ben kapott lencsevégre, mintha varázsmese helyszíne lenne, a sötét háttérből előtűnő Quebec-i Fehér Ház-at sejtelmes titokzatosság lengi körül, akárcsak a szintén Quebec-i Család a parton képet. Ez utóbbiban van valami, ami a Londoni férfi c. Tarr Béla-filmre emlékeztet. A Telihold a Grand Canyonnál bravúros, festményszerű, tudatosan megkomponált tájszerkezet, amely képzeletbeli utazásra készteti a nézőt, az arizonai Canyon de Chelley szintén kalandozásra csábítja a fantáziát. "Nem rézlap, hanem fotó," igazít el a művész csodálkozásunkat látva a valamikori indián rejtekhelyek felvétele előtt. Nova Scotia tengerparti miliője, Ontario és Vermont káprázatos őszi pompája mind-mind azt a szépet tárja fel és ragadja meg, amely életünket körülveszi és gazdagítja.! A tárlatot Horthy Nándor, a HUVAC elnöke nyitotta meg, értékelve Kralovanszky munkásságát, amelyet a dolgok mélyére, lényegére tapintó meglátás és elhivatottság jellemez.

Zenei jótékonysági orgonakoncerttel zárult a szombat este. A világhírű orgonaművész, Varnus Xavér lépett fel a Metropolitan United Church-ben. Vele együtt játszott Weber András csellón és Molnár András trombitán. A műsorban Albioni, Bach és Mozart-művek mellett improvizációk is szerepeltek, két himnusz, református zsoltár és a Szózat is felcsendült felejthetetlen zenei élménnyel ajándékozva meg a jelenlevőket. Az Első Magyar Református Egyház a koncert bevételének egy részét a Sick Children Hospital megsegítésére fordította. Varnus Xavér 1977 óta koncertezik. Budapesti hangversenyein alkalmanként több mint hétezer ember is részt vesz, de ugyanúgy teltházasak párizsi és angliai koncertjei is. 2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagyorgonáján készített, hanglemeztörténelmet jelentett: egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett.

Vasárnap az istentiszteleten a templom lelkipásztora, Nt. Vass Zoltán köszöntötte a híveket, Jób könyve 1. részének 13-22. terjedő verseiből olvasva készítette elő a vendég, Ft. Csűri István királyhágómelléki ügyvezető püspök, igehirdetését. Az Isten igéje az egyetlenegy megtartó erő, hangsúlyozta a főpap, mert kell lennie valami csodának, ami meg akar áldani bennünket, bárhol is éljünk. Nincs olyan magyar ember, akinek nincs szüksége Isten vigasztalására, bátorítására. Jób minden csapás, fájdalom, gyász ellenére nem lázong, nem káromolja Istent, "Mindezekben nem vétkezzék Jób és Isten ellen semmi illetlent nem cselekedett." Csupán megszaggatja köntösét, földre borul és azt mondja: "Az Úr adta, az Úr vette el, Áldott az Úrnak neve." Ft. Csűri magyarázata szerint a bibliai Jób a szenvedő kárpát-medencei magyar ember jelképe. Jób nevének jelentése: Hol van az én atyám? Ő az Atyát, az Urat kereső ember szimbóluma, aki hittel mondja, hogy "Tudom, az én Megváltóm él." Csak ezzel a hittel tudja legyőzni a diaporuszt, vagyis a szétdobáló ördögöt.  

Szétdobáltan, a diaszpórában minduntalan megkérdezzük magunktól, hogy jó helyen vagyunk-e mi? Hisszük, hogy nincs véletlen a világon, minden az Úr akarata szerint történik, és ebben a hitben ott van az el- és felismerés, hogy életünkben minden ajándék, amit az Úrtól kapunk. Ezzel alapvető igazság kérdőjelződik meg, mi úgy tudjuk ugyanis, hogy a jót az Isten megjutalmazza, a rosszat megbünteti. Ez nem igaz, mert a rossz mögött ott vannak a megpróbáltatások, a jó mögött pedig Isten Menny felé emelő ereje. Mindennapi siránkozásainkban elfelejtjük, hogy valamit másképp kellett volna tennünk, mert volt fiatalság és megöregedtünk, volt bizakodásunk és reményvesztetté váltunk. Minden az Úré volt, az Úr adta, az Úr vette vissza. Jób nem roppan össze a sok-sok csapás alatt, hanem megtartja hitét és józan eszét. Hogyan lehetséges ez? Mindig nézzük az életünket gondviselő Istent, mint ahogy a Megváltó, a Szabadító tette. Az igehirdetés üzenete Ft. Csűri megfogalmazásában az volt, hogy "A hívő ember sohasem megy tönkre."

Istentisztelet után a templom szép és modern "Károli Gáspár" termében jubileumi ebéden vettünk részt, amelyen megjelentek a testvér egyházak képviselői is. A szorgos kezek készítette magyaros ebéd elfogyasztása után rövid zenei programmal köszöntötte az ünneplőket a budapesti szaxofonművész, Rigó Sándor és Christina Leeb-Grill osztrák zongoraművész. Ezután került sor Ft. Csűri István ünnepi beszédére, aki a Károli Bibliáról tartott előadást, amely a mai napig is a legjobb magyar bibliafordítás. A jubileumi rendezvénysorozat fennkölt hangulatban ért véget, a hívek hitükben megerősödve hagyták el a templomot.

 
 

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.