A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
 ROVATOK
.
 Mozaik
.
 Zsebsite
.
 Dömötor Ödön
.
 Táltos Ákos

 FÓRUMOK
.
 Hozzászólás

Magyar találmány óvta meg a nagyobb tragédiától Japánt.

2011. április 1.

MTV-Híradó


Az áldozatok száma egyre nő Japánban, de az épületek többsége állva maradt a pusztító földrengésben és ez nagyban köszönhető egy magyar mérnök újításának.

Az egykori vízilabdázó olimpiai bajnok, a most 98 éves Tarics Sándor találmánya alapján több ezer földrengés biztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben. Az Egyesült Államokban élő magyar mérnök még a hetvenes években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a földrengések erejét, így a felhőkarcolók, hidak nem dőlnek össze.

A szerkezet hasonlóan működik, mint az autók lengéscsillapítója. A berendezést a talaj, és az épület alapja közé építik. A rengéscsillapító átveszi és így csökkenti a mozgó föld erejét, és lelassítja a rezgést. Az Egyesült Államokban élő 98 éves mérnök azt mondja: az épület kileng, de nem dől össze.

A dobostorta ihlette meg a mérnököt

Tarics Sándort a berendezés tervezésekor a dobostorta ihlette meg. Úgy rögzítették egymáshoz a rengéscsillapító gumi és acéllemezeit, amilyennek a híres sütemény látszik.. Szakemberek szerint ez a szerkezet forradalmasította a földrengés elleni védekezést.

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős segítséget nyújt az előbb említett lengések  lecsillapításában, így az épületek biztonságosabbá váltak emiatt a technika miatt" – mondta Meskó András, főiskolai docens.

A Paksi Atomerőműben a '90-es években ugyanilyen elven működő berendezésekkel erősítették meg a reaktorcsarnokot és az épületeket. Az erőmű így egy 6,5-ös erősségű földrengést is kibírna. Ekkora földrengést azonban Magyarországon még sosem mértek.

 
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.