A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot (sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

153 éve  álltak forgalomba az első Pullman-féle vasúti hálókocsik

2012. augusztus 10.

EH/Szilágyi Gábor

Hiába volt praktikus George M. Pullman hálókocsi-ötlete, sokat kellett küzdenie elfogadtatásáért. Először 1858-ban a chicagoi vasút vagonjaiba készített lehajtható felső ágyakat. Az utasok szerették az újfajta komfortot, ám a vasúttársaságok nem vállalták a többletköltségeket. De Pullman nem adta fel és 4 év múlva elkészült a Pioneer. Ez még kényelmesebb volt mint elődje, azonban magassága és szélessége nem illett a meglévő peronokhoz és hidakhoz. Az utasok nyomására végül a szükséges változtatások után Amerika minden vasútvonalán járt hálókocsi. Cége később kifejlesztette még az összevont háló-étkezőkocsikat, a külön étkezőkocsikat, és a vagonok közti átjárást biztosító kocsikat. Pullman hozta létre az első, saját templommal, iskolával, kórházzal is rendelkező iparvárost munkásai számára, mégis itt törtek ki a legvadabb sztrájkok a gazdasági válság idején. A harcok az egykor dúsgazdag gyáros vagyonát és életkedvét is  befolyásolták, 66 éves korában boldogtalan emberként halt meg.

 Ma 128 éves lenne az Orient Express

Az Orient Express 1883. október negyedikén indult el első "hivatalos útjára.

A vonat Georges Nagelmackersnek, egy belga bankár fiának ötlete volt, akire mély benyomást tettek az 1860-as években az Amerikában látott vasúti újítások. Különösen George Pullman hálókocsija.S az a kép lebegett a szeme előtt, ahogy egy gazdagon felszerelt, gyönyörű vonat Párizsból Konstantinápolyig ( = Isztambulig) egyben teszi meg az 1500 kilométeres távolságot. (képünkön a isztambuli váróterem...)

Az első Orient Express indításakor Nagelmackers fineszesen kitalálta, hogy a Gare de Strasbourg pályaudvarra tolassanak be mellé ütött-kopott, rozsdás Pullmanokat - hogy nagyobb legyen a látható különbség az ő luxusvonatával. A nyolcvanórás út nagyon sok utasa a kezdetekben újságíró volt, akik azután számot adtak olvasóiknak a fabetétes belsőről, a bőr karosszékekről, a selyemlepedőkről, a gyapjútakarókról (meg az italokról, szivarokról, kulináriákról.). Ők nevezték el a vonatot is Orient Expressnek, Nagelmackers utólagos jóváhagyásával. A vonat később elnyert egy másik becenevet is: a "kémexpress" (The Spies' Express). Kitalálhatjuk, miért.Agatha Christie pedig különösen sokat tett népszerűsítéséért.

Az egyik kocsi mindkét világháborúban sajátos szerepet játszott. 1918 november 11-én a szövetséges parancsnoki különvagonban írták alá német tisztek a kapitulációt. Múzeumi darab lett azután ez a kocsi, nem is lettek volna franciák, ha ki nem állítják Párizsban. ('Ebben aláztuk meg a németeket',  - mint amikor a férj Karinthynál leszúrja sétabotjával a diványt, mert 'ezen csaltál meg te cafka!') Ott állt a nemzet dicsőségére egészen 1940-ig, amikor is Hitler elkonfiskáltatta, és ezt a vagont használta a francia kapituláció aláiratásakor.

Minden esetre, neki volt esze, mert később, amikor már nyilvánvalóvá lett, hogy elveszti a háborút,  felrobbanttatta a vagont, ne lehessen megint a szövetségesek győzelmi trófeája. (a képen egy bár szintén bajszos, sokkal szimpatikusabb, ismert úr az expresszről...)

Az Orient Express 1977-ben fejezte be a szolgálatot, Isztambulban, s az új útvonala Párizs-Bécs lett, 2007-ig, amikortól azután a francia főváros helyett Strassbourgból indították. Megfáradt európai politikusok és továbbra is, új és régi üzletemberek, arisztokraták és sleppjük kapaszkodott fel rá, hevertek el a selyemlepedőkön, hogy százados grófnak és évezredes bárói család sarjának érezhessék pár órára magukat. Végül 2009-ben szűnt meg az Orient Express működni,  - okként a nagysebességű vonatokat és az alacsony utazási díjú repülőket hozta fel a társaság. Volt pár leszármazottja, "amik" hirdetési célokból felvették nevét, köztük a Közvetlen Orient Expresss meg a Nosztalgia Orient Express (Direct Orient Express, Nostalgic Orient Express). Egyik rondábban hangzik, mint a másik. Parvenűk. De csak az elegánsabb megszólítású Venice-Simplon Orient Express, ami Londont köti össze több európai várossal, és helyreállított eredeti vagonokkal fut ringatón -, csak ez közelíti meg a "királyok vonatát, a vonatok királyát".
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.