A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot (sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál (814-586-9647)
STEVE Electric Inc.
Szõke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212

A Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara  


2012. szeptember 21.  

A Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara (www.hungariancc.ca) 5 éve dolgozik azon, hogy elősegítse a Magyarország és Kanada közötti kereskedelmi kapcsolatok fellendülését. A Kamara erőfeszítései elsősorban arra irányulnak, hogy a magyar kis- és középvállalatok üzleti érdekeit képviselje itt Kanadában és Quebec-ben, valamint hogy a kanadai és quebec-i kis- és középvállalatokat érdekeltté tegye magyarországi beruházásokra.

Ennek kapcsán Tony Kezzel, a montreali Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara alelnökével beszélgettünk a Kamara tevékenységéről, elképzeléseiről, valamint a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

Mi vezérli  kereskedelmi kamarai tevékenységét?

Magyar felmenőimnek köszönhetően megtanultam magyarul írni, olvasni és beszélni, így kialakult bennem egy nagyon erős magyar identitás; egy olyan szoros kötődés az anyaországhoz, amely arra ösztönzött, hogy tovább vigyem egy olyan non-profit szervezet munkáját, amely érdemben hozzá tud járulni a kanadai magyar közösség anyaországgal ápolt kereskedelmi kapcsolataihoz.

Ugyanis tapasztalatom szerint Magyarországnak sajnos nagyon gyenge a képviselete Kanadában. Ez az ország kereskedelmi képviseletére vonatkozóan halmozottan igaz, hiszen csupán egy kereskedelmi attasé működik Torontóban, rajta kívül nem létezik hasonló hivatalos üzleti képviselet Kanadában/Quebec-ben.

Az üzleti képviselet ellátásán kívül a Kamara külhoni tevékenysége kiterjed arra is, hogy elérje, hogy Magyarország a kanadai turisták kedvelt célpontjává váljon. Ez annak a sajnálatos ténynek köszönhető, hogy meglepően kevés kanadai turista látogat el Magyarországra. A Turizmus Zrt. adatai szerint csupán 24,000. Kanadai statisztika szerint Szlovákiába 130,000, Csehországba mintegy 180,000 kanadai turista látogat, amíg Ausztriába 200,000.

Lenne olyan elképzelése, amely előrevihetné a magyar kis- és középvállalati szféra lehetőségeinek előremozdítását a kanadai-magyar kapcsolatokban?

Mint ismeretes, a kis-és középvállalatok igényei nagyban megegyeznek a multinacionális óriásvállalatokéval, viszont nem rendelkeznek ugyanazokkal az anyagi forrásokkal, ezáltal leszűkülnek a lehetőségeik a kkv-knek. A Kamara részben abban látja a megoldást erre a problémára, hogy a fiatal kanadai pályakezdőkkel együttműködve a hazai kkv-k kölcsönösen segíthetnék egymást a piacon azáltal, hogy a fiataloknak lehetőséget és nemzetközi szakmai gyakorlatot adva az adott cég profilja is nemzetközibbé és ismertebbé válna a piacon. Sőt, a fiatal kanadaiak megismerhetnék Magyarországot, amely tovább erősíthetné országimázsunkat Észak-Amerikában. És fordítva is természetesen. A Kamara egy ideje Magyarországról érkező gyakornokokat foglalkoztat, amely lehetővé teszi, hogy kanadai munkatapasztalatra tegyenek szert, megismerjék a kanadai és quebec-i kultúrát és így közösen kialakítsunk egy erősebb networking közösséget a két ország között. Jelenleg üzletfejlesztőként gyakornokoskodik nálunk Berényi Katalin, aki frissen végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen és aki a november 20-i Carrefour Europe 2012 (http://www.carrefour-europe.org )konferencián a Kamara speaker-ként közreműködik. A Kamara valódi sikertörténetnek könyveli el azt a gyümölcsöző együttműködést, amelyet eddigi fennállása során közel 100 kanadai egyetemi hallgatóval létrehozott.

Hogyan látja a gazdasági helyzetet Magyarországon?

Nagyon nehéz helyzetben van az ország, mivel nincsen elegendő működő tőke az országban, amely lehetővé tenné a kis- és középvállalatok versenyképes fejlesztését.  Ezen a helyzeten tovább rontanak az IMF  feltételei amelyek meglátásom szerint nem is jelenthetnek valódi opciót a magyar kormány számára.

A mai gazdasági helyzet  hosszú, összetett folyamat eredménye. Mivel a kommunizmus összeomlása után a magyar kormány magánkézbe adta a gazdaság kulcsszektorait képviselő vállalatokat és állami tulajdonban lévő pénzügyi szervezeteket, napjainkban nem áll módjában önálló pénzügyi döntéseket hozni. Én ebben látom a legnagyobb problémát, ugyanis ezáltal ki vagyunk szolgáltatva a nagy befolyású, nemzetközi szereplők önkényes preferenciáinak.

Mi a véleménye, mit lehetne tenni?

Ez  érdekes kérdés, de nagyon nehéz megválaszolni. Természetesen arra törekednék, hogy működő tőkét generáljak az országban, ezáltal is megerősítve a hazai kkv-kat, amelyek az adózási rendszer visszásságai miatt nehéz anyagi helyzetben vannak.

Ehhez kapcsolódóan a legelső prioritásom a turizmus előmozdítása lenne, ugyanis ez a szektor magában  rejti a működő tőke hatékony bevonzását, valamint Magyarország országimázsának javulását, amely természetesen közvetlenül befolyásolná a magyarokkal való üzletkötési hajlandóságot.

Ez nagyon jól hangzik, de mint tudjuk, Magyarországnak nincsen forrásai...

Ez igaz, a válság óta a Turizmus Zrt-nek büdzséje lecsökkent kb. 19 millió Euróra. Itt Észak-Amerikában, a turisták 74%-a az interneten tájékozódik utazási lehetőségekről. Ezért kellene egy hatékony Internet stratégiát létrehozni, hogy minél könnyebben találjanak meg minket a potenciális turisták és minél jobban menjen át az üzenet, amelyet közvetíteni szeretnénk feléjük, hiszen Magyarország  igazán ideális turisztikai célpont lehetne kanadaiak számára is.

És mi is lenne ez az üzenet?

 1000 éves kultúránk, egyedülálló nyelvünk, legendás történelmi örökségünk (török fürdők) és különösen gazdag természeti adottságunk (borvidékek, termálvizek) Magyarországot remek turisztikai célponttá teszik a kanadai turisták számára. És természetesen Magyarország nem csak a turizmus felé nyitott, hanem az üzleti lehetőségek felé is és üzenjük Kanadának: Hungary for Business!

Az utóbbi évek eredményei dióhéjban:

 • Kereskedelmi missziók megszervezése és lebonyolítása a két ország között
 • Magyar kis- és középvállalatok sikeres képviselete a kanadai és quebec-i piacon
 • Új arculat (új logó, aktualizált honlap, tartalom 3 nyelven)
 • 150 Magyarországra vonatkozó országimázs felmérés kanadaiak körműködésével
 • Piaci felmérések KKV cégeknek (szám szerint 14)
 • Egy tanulmány a következő címmel: ‘Hungary and the World Today’
 • Honlap fejlesztés a Montreáli Magyar Iskola, Magyar Cserkészek és Montreáli Magyar Bizottság számára
 • Aktív részvétel a Kanadai Magyar Országos Szövetség fórumán
 • Fogadások szervezése
 • Sikeres Vállalkozói Szakmai Gyakorlati Program 2009 óta
 • 70 egyetemi önkéntes szakmai szupervíziója, koordinálása, amely különböző tanulmányi projektekben (üzleti tervek, marketing stratégiák), valamint szakmai gyakorlatban való együttműködés keretein belül valósult meg a következő egyetemekkel: McGill Egyetem, Queens Egyetem, Montreal-i Quebec-i Egyetem, Boccini Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Stockholmi Egyetem
 • Aktív jelenlét a közösségi médiában  (jún-szept: 37000 látogató a facebook oldalunkon)
 • Több alkalommal demonstrált PowerPoint prezentációk a következő témákban:

Magyarország és a világ most
IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége)
Biotechnológia
Hungarian Wine Industry
Exploring Possibilities
Branding Hungary “Ország védjegy”

 • 8 web előadás megszervezése és lebonyolítása olyan magyarok partnereknek, akik egy együttműködési modell felállításán dolgoztak
 • A Diaszpóra Tanács 2012 októberi ülésére a Kamara alelnöke kapott megbízást a montreáli magyar közösség képviseletére, ezzel kapcsolatban az alelnök úr nyitott bármilyen kérdésre, javaslatra: tony@hungariancc.ca
 • További projektek, eredmények, információ a Kamara honlapján olvasható:
             http://hungariancc.ca/index.php?page-type=page&id=4&menu_id=4&lang=hu

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.