A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot (sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

Megkezdődött a külföldi magyar cserkészek Jubileumi Nagytábora

2015. augusztus 13.

By Julianna Gulden

 

Közel 700 magyar cserkész érkezik a föld minden részéről.

FILLMORE, NEW YORK, USA, 2015. augusztus 6. – Augusztus 6. és 16. között zajlik a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) öt évente megrendezésre kerülő Jubileumi Nagytábora, a Fillmore, New York-ban található Sík Sándor Cserkészparkban. 

Közel 700 magyar cserkész érkezik nagyrészt az Egyesült Államokból és Kanadából, de vannak Ausztráliából, Ausztriából, Argentínából, Brazíliából, Németországból, Svédországból valamint a Kárpát-medencéből:  Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és persze Magyarországról is.
Az idei év két fontos évfordulót is jelez: az 1910-ben alapított magyar cserkészet 105. évfordulóját, illetve a kommunista kormány által betilott Szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulóját.

A tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán ’A két koldusdiák’ című regénye.  A táborozás során a résztvevők más városokban és más földrészeken élő magyar cserkészekkel ismerkedhetnek, átérezve II. Rákóczi Ferenc korszakának főbb jellemzőit.  A cserkészek játékok és vetélkedők formájában ismerkednek meg a magyar hagyományokkal miközben cserkésztudásukat is gyakorolják a vadonban.

„Felemelő és egyben megható azt látni amikor magyar cserkészek, akiket tengerek választanak el egymástól, itt Fillmore-ban egymás nyakába borulnak a hosszú út végén,” mondta Szentkirályi Endre, a Jubitábor parancsnoka.  „Ezeket a gyerekeket a magyar nyelv és a cserkészet szeretete egy életre köti össze.”

A tábor nagyrétén megelevenedik a Sárospataki vásártér. Egy színfal sejtelmesen ábrázolja a sárospataki főtér épületeit. A vásártérre varázsolnak mester műhelyeket, üzleteket és hivatalokat, egy kápolnát, a hadnagyok székhelyét, harangot, főkaput, kis kaput és egy szökőkútat.  A program magába foglalja a vásártéri hangulatot, amelyben kézműves mesterek bemutatják munkáikat.

A tábor záró hétvégen óriási „lakodalom” is lesz, 1000 cserkész és vendég részvételével, élő népzenével és táncmulatsággal.  A cserkészek a tábor folyamán megismerkednek a hagyományos népi esküvői szokásokkal a Magyarországról meghívott Nógrád Táncegyüttes 13 tagja által.

Az érdeklődők követhetik a tábor kisebb, nagyobb eseményeit a www.jubitabor.org illetve a Facebook és a Rákóczi Rádión keresztül.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.