A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 
Keresés


HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot (sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

A Tiszta Szív Kórus vendégszereplésének montreáli állomása
“ Jöttek, elbűvöltek, elmentek”

2015. augusztus 31.

Balázs Ildikó
Csillagösvény Református Egyesület jegyzője

 

2015 augusztus 13-án délután 17:00 óra körül a befogadó családok kis izgatott csoportja várta a montreáli repülőtéren a Kórus tagjainak megérkezését.Közöttük Joó Klári és Nagy Enikő a montreáli állomás főszervezői ,Rehon Nelly,Szabó Gyula,Maer Judit,Kósa Hajnalka,Balázs Ildikó és a kint várakozó Vicsai István és Kertész Loránd.Végül 1 órai türelmetlen várakozás után megérkezett a Kórus akiknek tagjai gyorsan szétosztásra kerültek a befogadó családokhoz.
Nem volt sok idejük pihenésre mivel már másnap reggel 9:15-kor volt megbeszélve a találkozó a katolikus templomnál ahol Göncz Joli és három kedves egyháztag személyében szívélyes fogadtatásban volt részük és egy kis reggelivel lepték meg a lányokat .A templom udvaráról aztán iskolabusszal indultak városnézésre.A heves esőzés és borús idő ellenére nagy volt a lelkesedés és Herédi Marika és Took Ágnes túravezetők mindent megtettek ,hogy a túra érdekes és látványos legyen.


Körbelátogatták az Oratoriumot ahol kis koncertet rögtönöztek,kimentek a Mont Royal-i kilátóra ,meglátogatták a Notre Dame-i templomot majd a régi kikőtőben a Jacques Cartier téren  ismét énekeltek a járókelők és turisták legnagyobb meglepetésére.   

És ezek a tűneményes lányok fáradtságot nem kímélve  (hiszen majdnem 24 órás út állt mögöttük) énekeltek karmesterük Cseh Béla vezénylésével.Ritka és felemelő pillanat volt ez hiszen nem megszokott a montreáli utcákon a magyar dal ilyen tiszta felcsendülése.
A városnézés utolsó állomása a montreáli Magyar Öregotthon  (Foyer Hongrois ) volt ahol a finom ebéd elfogyasztása után egy  majdnem egy órás műsorral kedveskedtek a vendégfogadóiknak akik hosszan tartó vastapssal hálálták meg a fellépésüket.

Ezután a lányok a befogadó családokhoz kerültek és ott ki-ki a saját kedve szerint töltötte a szabad délutánját.Volt aki shoppingolt,volt akit sétahajókázásra vittek a Szt Lőrincz folyóra,voltak akik a további városnézést választották és azok  akik egyszerűen a befogadó családoknál pihentek.

A második montreáli fellépésükre 2015 augusztus 15.-én szombaton délután került sor a montreáli Református templomban délután 17:00 órai kezdettel.Nt.György Attila református lelkész mondott köszöntőt a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor gimnázium Kórusának majd átadta a szót Cseh Béla karmesterüknek aki fontosnak tartotta közölni a közönségnek ,hogy székely-magyarként a magyar állampolgárságot megkapva és a Magyar Kormány támogatásával sikerült összehozni a kanadai turnét melyen úgy a székely mint a magyar népet is képviselik.”Egy nyelvet beszélünk veletek,megértjük egymást tehát egy nemzet vagyunk.”

Már az első perctől meghatott a lányok tiszta hangja, a magyar népdalok és Kodály meg Bartók nehéz zeneműveinek a profikat is megszégyenítő előadásmódja.     

Csilingelő hangjukkal belopták magukat a közönség szívébe és egy kis szelet Erdélyt hoztak vissza az itt élő honvággyal szenvedőknek.A szinte 2 órás előadást Tolcsvay Magyar Miséjének néhány részletével zárták amelyen fellépett Márton János kántor-pedagógus is.
Joó Klári szavaival élve csak azt hiányoltuk,hogy a műsor végén nem került bemutatásra külön-külön minden kórustag hisz messzemenően megérdemelték volna.Most pótolva ezt a mulasztást íme felsoroltatik:Szabó Kamilla,Bartos Kinga,László Noémi,Olosz Edina,Kosma Adrienn,Luka Katalin,Barthi Dora,Bartos Orsolya,Martini Renáta,Kiss Eszter,Csikos Adrienn,Fülöp Renáta,Tóth Kincső,Olosz Brigitta,Beke Barbara,Fülöp Réka,Kádár Kata,Molnár Celia,Mátyás Lilla és Bajkó Edina.

Az előadást vacsora követte melyet a Csillagösvény Református Egyesület tagjai készítettek és szolgáltak fel kicsitől nagyig szinte soha nem látott összefogással és lelkesedéssel.A köszönetek már elhangoztak szinte minden fórumon,szóban és közösségi oldalakon de én most megragadom ezt az alkalmat ,hogy elmondhassam hogy ez a példás összefogás emlékeztetett arra miért is volt érdemes ezt a csoportot létrehozni és hogy mennyire büszke vagyok ,hogy ezen csoport tagja és jegyzője lehetek.

 A másnap reggeli búcsú volt az utolsó felvonás a kórus montreáli fellépésének .A befogadó családok szinte minden tagja elkisérte a lányokat a Református Templomtól Ottawába induló buszra kis ajándékokkal lepve meg a lányokat.Elindulás előtt könnycseppeket csaltak mindenki szemébe mikor a már indulófélben levő búszról énekelték el búcsúzóul Demjén Ferenc Honfoglalás című dalát.Aztán a busz elindult Ottawa felé és éreztük hogy érdemes volt részese lenni ennek a csodálatos élménynek amit ez a leánykórus magával hozott.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.