Magyar Krónika
2019 augusztus
Magyar Krónika 2019. 08. 04. mozaik
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A FÓKA A fóka a vízben úszik. Persze nem minden vízben található, hanem a földgömb sarkai körül, a jeges tengerekben; ott is úgy, hogy aki keresi, az beugrik a vízbe, lebukik, és addig tapogatódzik, amíg meg nem leli.
hirdetés
Klikk ide
846 éve
Elkezdődött a pisai torony építése, amit nem terveztek ferdére
Miután 1178-ban a torony harmadik emeletét is felhúzták, az épület olyannyira megsüllyedt, hogy a nagy riadalom miatt az építkezést azonnal leállították. Csak jó 100 év múlva láttak hozzá a további építkezésnek.

Az 58 méter magas, hat emeletes szépség az itáliai román stílus gyöngyszeme. Alapjának külső átmérője 15,484 méter, belső átmérője pedig 7,368 méter. Súlya14700 tonna. Fala az alapnál 4,09 méter vastag, a tetején 2,48 méter. Sokáig úgy hitték, hogy talán szándékosan építették ferdére a tornyot, ám a nemrégiben felfedezett dokumentumok arról tanúskodnak, hogy eredetileg egyenesre szánták. A dőlést az okozhatta, hogy a torony alatt minden valószínűség szerint egy olyan kis sziget pereme húzódott, mely az egykori kikötő része lehetett.

A campanile 800 esztendeje alatt 5 fokot és 22 percet mozdult el a függőlegestől; a 80-as években a dőlés értéke már meghaladta a 4 métert. Elkerülhetetlenné vált a torony bezárása. Erre 1990. január 7-én került sor. Az olasz kormány nemzetközi szakemberekből álló csoportot kért fel a műemlék megmentésére. A munkálatok 2001 nyarán fejeződtek be, és a torony kapui még ez év decemberében újra megnyíltak az érdeklődők előtt. Jelenleg- biztonsági okokból egyszerre 30-an tartózkodhatnak a harangtoronyban, és a tetejéig 294 lépcsőfok vezet fel.

A szakemberek bizakodóak, hiszen a torony 2003 szeptembere óta mozdulatlan.
527 éve
Kolumbusz Kristóf három hajóval elindult Spanyolországból, hogy eljusson Indiába
Huelvából indult. Ezen utazás során fedezte fel azt a területet, amit ma Amerikának ismerünk, bár ő ezt nem tudta. Nyugat felöl akart Indiába jutni. Október 12-én kötött ki a Bahama-szigeteken.
496 éve
A szávaszentdemeteri-nagyolaszi győzelem, ahol a magyarok utoljára győzték le a törököket Mohács előtt
Augusztus 6-án és 7-én a magyar bandériumok seregei győzelmet arattak a délvidékre betörő török hadak felett. Ekkor valójában három csata zajlott, az első kettő a magyarok győzelmével végződött, ám a harmadik ütközet már a győzelmüket ünneplő sereget meglepte és csak súlyos veszteségek árán győztek.

Ez volt a Mohács előtti Magyarország utolsó győzelme a benyomuló törökök felett.
436 éve
Sir Humphrey Gilbert megalapította az első angol kolóniát Észak Amerikában
Mai neve a településnek: St. John's, Newfoundland és Labrador.
179 éve
Elnevezték a Pesti Magyar Színházat Nemzeti Színháznak
A Pesti Magyar Színházban 1840. augusztus 8-án mutatták be Erkel Ferenc "Báthory Mária" című dalművét. Az intézmény azóta viseli nevében a "nemzeti" jelzőt. A színlapon ekkor szerepelt először a Nemzeti Színház megnevezés.
112 éve
Rendeletben szabályozták, hogy házasságot kötni csak egy pap és legalább két tanú jelenlétében lehet
A Vatikán ezen a napon adta ki azt a rendeletet, miszerint a katolikusok házasságkötése csak akkor érvényes, ha az eskü egy pap és legalább két tanú jelenlétében történik.
89 éve
Kiutasították Magyarország területéről Róbert bácsit, a szegények támogatóját.
Feinsilber Róbert, gyakori becenevén Róbert bácsi Jemenben született 1865-ben, anyja 12, apja mindössze 13 éves volt. Zsidóként menekülniük kellett, a kis Róbert útközben született. Mint sok jemeni zsidók, családja kitűnő arany- és ezüstművesek voltak, Hollandiába mentek. Ott vették fel a foglalkozásuknak megfelelőbb új családi nevüket, az apa családja a Feinsilber, az anya családja a Feingold nevet.

1910 körül érkezett Budapestre, ahol a rendőrségen dolgozott, öngyilkosjelölteket beszélt le szándékukról, meglehetősen sikeresen.

A nyomorral sújtott 1920-as években meleg teát osztott és éjjeli menedékhelyet tartott fenn. Gazdag embereket, cégeket, bankokat keresett fel, adományt gyűjtött, ezekből működtette több helyszínen Róbert bácsi ingyenkonyháját Öngyilkosjelöltek számára szervezett segélyszolgálatát, a rokonok adományaiból tartotta fenn. Róbert bácsi alaposan meggazdagodott, vagyonának nagyrésze azonban nem Magyarországon, hanem Bécsben és Londonban élő lányánál gyűlt. Évtizedes munkája után egyre többen vádolták, hogy az adományokat nem a szegényeknek jutattja, hanem saját vagyonát növeli vele. Végül 1930 augusztus 3-án elhagyta magyarországot.

Máig tisztázatlan a szerepe a közéletben. Visszaemlékezése szerint így látta tevékenységét: "Egy ócska fillérem sem volt, amikor Magyarország területére érkeztem. Lányom is szegény zongoratanárnőként kezdte. S nem a szegényektől loptam, mert nekik mindig megadtam, ami kellett,  csak okosan gazdálkodtam azokkal a morzsákkal, amiket a gazdagok juttattak."
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mte@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
2021. Szeptember 7-től 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: 2021.szeptember 7-től :
montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212