A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Mit tegyünk az adó-visszatérítéssel?

Magyar Krónika, május 7.
Zalai Péter
Montreál

Remek dolog adó-visszatérítést kapni, igaz? De mihez kezdjünk vele? A múltban talán csábító lett volna a gondolat, hogy valami bűnös örömre költsük, ám a mai gazdasági viszonyok között lehet, hogy ezt kétszer is meggondoljuk.
Íme néhány ötlet, ha hosszú távon szeretnénk javítani a pénzügyi helyzetünkön:

  • Fektessük be RRSP-be, adjuk hozzá a következő évi hozzájárulásainkhoz. Majdnem egy teljes évig adómentesen kamatozik, és a következő évben levonhatjuk adóinkból.
  • Ha az RRSP-keretünk betelt, keressünk más befektetési lehetőségeket:
  • Nyissunk  Tax-free Savings Account-ot és használjuk ki az általa nyújtott előny0ket 
  • Adjuk a befektetési számlánkhoz. A legjobb adócsökkentő stratégia, ha az RRSP mellett vannak kötvényeink és részvényalapunk (equity mutual fund). Az ezeken szerzett nyereség sokkal kedvezőbben adózik és a belőlük származó kanadai osztalékok adókreditre jogosultak.
  • Nyissunk Registered Education Savings Plan-t és alapozzuk meg gyermekünk jövőbeni oktatását. Az RESP hozzájárulás ugyan nem vonható le az adónkból, de nem adózik a kamatokon és hozzájárulásunk összegének minimum 20%-a jogosult a Canada Education Savings Grants-re.
  • Fizessük ki a legköltségesebb adósságainkat. A hitelkártyák kamatrátája 15-29% között van évente - ettől érdemes legelőször megszabadulni.
  • Ha a legköltségesebbeket már elintéztük, akkor fizessük ki a hosszú távú, adóból le nem vonható adósságokat, mint pl. a mortgage. Minden külön befizetés csökkenti a további havi részleteket, és így sokat megtakaríthatunk a kamatokon is.
  • Nullázzuk le a következő évi visszatérítést. Miért adnánk a kormánynak kamatmentes kölcsönt egy évre, és várnánk a visszatérítésre? Kérjük, hogy kevesebb adót tartsanak vissza a fizetésünkből, így minden fizetési cikluson kicsivel több pénzünk lesz. A jelentkezéshez a T1213-as formanyomtatványt kell használni, amely elérhető a lakhely szerinti CRA irodákban és a CRA weboldalán: www.cra-arc.gc.ca

Quebec-i lakosoknak a TP1016-V nyomtatványt is ki kell tölteniük.

Remek dolog az adó-visszatérítés, de még jobb, ha átfogó adó- és pénzügyi tervvel rendelkezünk. Egy hivatalos tanácsadó segítségével ön is megfelelő tervet alakíthat.

Zalai Péter
tanácsadó
(514)426-0886xx4607

A cikket az Investors Group Financial Services Inc. írta és jelentette meg, és célja általános információszolgáltatás. Nem áll szándékunkban befektetések megvásárlására vagy eladására ösztönözni, sem szakmai tanácsot nyújtani befektetések, pénzügyi, jogi, könyvelési vagy adó kérdésekben. További információért a témával kapcsolatban, vagy bármely más befektetési és pénzügyi kérdéssel, kérjük forduljon Investors Group tanácsadójához. Biztosítási termékeket és szolgáltatásokat az I.G. Insurance Services Inc. szolgáltat. Quebec-en kívül a biztosítási licencet a Great-West Life Assurance Company szponzorálja.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.