A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Klíma Változás és
Magyarország Jövője
2. rész

tanulmány részletekben

Magyar Krónika, július 29. 2015.
 

Lipták Béla
A Carter adminisztráció majd az IBM vállalat energetikai tanácsadója, a Yale egyetem volt tanára
www.belaliptakpe.com

MeA Napenergia Tehnológia Mai Állása

A Fölre érkező napenergiának egy ezreléke biztosíthatja, sőt meghaladja az emberiség teljes energia szükségletét. Fogalmazhatjuk ezt úgy is, hogy a Sahara felületének pár százaléka elég lenne a globális energia szükségletünk biztosítására. 2013-ban a napenergiából való vilklanytermelés 160 GWh volt, ami kvesebb mint a világ áramtermelésének 1%-a. A villanyt termelő (photovoltaic – PV) napelemek 27%-a Németországban, 19%-a Európa többi államában, 13%-a Kínában, 11%-a Észak Amerikában és 10%-a Japánban működött.

Az üzleti világban Németország és Kína állnak az élen a PV elemek gyártásában. Ennek a fejlődésnek eredményeként a napelemek ára az elmúlt 30 évben az egynegyedére esett (3. Ábra) és továbbra is zuhan. Ma a világ napeleminek felét Kína gyártja, de ez a helyzet változóban van, mert ma már világvállalatok is beléptek a versenybe (SunEdison, SunCity..) és a konvencionális energia vállalatok (földgáz, olaj, stb.) is létrehoznak már napelem gyártó részlegeket. Amerikában a SunCity példáúl 2014-ben minden percben egy-egy újabb házra szerelt napelemeket, ami kátszerese a 2013-as terjedési sebességnek.


3. Ábra: A napelemerk egységára ($/Wp) 30 év alatt az egy negyedére esett.

A napenergia egyik előnye, hogy villanytermelése akkor maximális amikor a léghűtések járatása és egyéb okokból a villany igény is maximális. Ezért ilyenkor a rendszerbe beadagolt áramért („peak electricity”) magas árat fizet a szolgáltató, míg ha a háztulajdonos intelligens háztartási gépekkel rendelkezik (vízmlegítők, mosógépek) és azokat éjjeli járatásra programmozza, úgy a saját szükségletét, az olcsó éjjeli áron elégíti ki.

Mint az 4. Ábra mutatja, az áram termelést vagy fogyasztást ma még a hálózatba bekötött kétirányú villanyórákkal mérik. Ezeken a kétirányú villanyórákon keresztül a napelemekkel rendelkező épületekből az áramfelesleget nappal a hálózatba adagolják, majd éjjel onnan elégítik ki az épület áram szükségletét („net metering”).

4. Ábra: A folyamatos villany ellátást, két irányú villanyóra felhasználásával biztosítja a szolgáltató, tehát amikor többlet van azt átveszi és amikor hiány van akkor pótolja azt.

Vannak országok, mint Németország, hol külön villanyóra méri a rendszerből kapott és külön óra a rendszerbe küldött áram mennyiségeket („Feed in Tarrif: FIT”). Ma még a hálózat nélküli, tehát az épületben magában (akkumulátorokban vagy hidrogénben) való napenergia raktározás ritka és költséges, ugyan SolarCity most dobott piacre egy akkumulátor egységet, mely biztoisítja a raktározást. A Föld olyan pontjain hol nincs hálózati áramszolgáltatás, az áram raktártozásának ilyen módjai már ma is kifizetődőek, így példáúl ma már Alaszkában is több kisebb település 100%-ban átállt a nap-generátorok használatára, mert azok (tíz éves törlesztés esetén) a dízel generátorokhoz viszonyítva 50% - 60%-al százalékkel olcsóbban termelik az áramot és amikor már kifizették az eredti befektetést, attól kezdve ingyenes az áram.

Mi Amerikában, Connecticutban élünk és a háztetőre idén szereltettük be a napelemeket. Tájékoztatásúl ismertetem a mi házunk napenergia rendszerének anyagi és egyéb adatait, amiből látható lesz, hogy a napenergia használata már ma is olcsóbb, mint a konvencionális villany. A mi rendszerünk adatai a következőek:

  • Befektetésünk nulla, mert a rendszer a SolarCity tulajdonában marad, ők tartják karban, ők biztosítják be, mi csak a házunk tetejének használatának jogát adjuk nekik és megigérjük, hogy 20 éven keresztül a mi tetőnkön termelt áramot tőlük (kb. A villanytársaság árának feléért) megvásároljuk.
  • A villanytársaság ingyen beszereli a kétirányú villanyórát, hogy így nappal átvehessék a termelt áram többletet és éjjel biztosíthassák a hiányt.
  • Itt Connecticutban átlagban évi 1100 kilowattórát termel egy négyzetméternyi napelem (Magyarországon többet - átlagban 1200-at).
  • A rendes áram ára nálunk 22 cent kilowattóránként, amiből 8-at az áram termelö erőmű kap, 14-et pedig a szállítást és karbantartást végző vállalatok. Ezzel a 22 centtel szemben a napenergia termelte áramot a SolarCitytől 12 centért kapjuk, mert náluk a szállítási költség nulla, elvégre az áram eleve helyben termelődik. Így a napelemek beépítésével, minden költség nélkül, kilowatt-óránként 10 centet takarítunk meg.

Folytatjuk

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.