A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Hogyan tartsuk meg a családi nyaralót?

Magyar Krónika, augusztus 1.
Zalai Péter
Montreál

Oh, a víkendház! Béke, vidám családi pillanatok és meleg emlékek helye. Ám ha a következő generációra szeretnénk hagyni a nyaralót, összetett pénzügyi és családi döntések elé állíthat bennünket. Íme néhány javaslat, amelyek betartásával megőrizhetjük a család számára:

Tudjuk, mit akarnak a gyerekeink.

A víkendház tulajdonjoga nagy személyes és pénzügyi felelősséget is jelent, amit nem mindenki vállal. Beszéljük meg ezt a gyerekekkel, és ha valamelyiküket nem érdekli az öröklés, kerüljük el a családi vitákat és tegyünk róla, hogy ők se érezzék kizárva magukat a végrendeletből.

Ha megosztott tulajdonjog mellett döntünk, nehéz döntéshelyzetbe hozhatjuk az örökösöket. Ezért is fontos, hogy jogi tanácsot kérjünk, mielőtt aláírjuk a megegyezést olyan dolgokról, mint pl. ki mikor használja a nyaralót, ki fizeti a felújításokat, fenntartási költségeket, és a megosztott tulajdonjogból eredő egyéb apróságokról. Ezáltal elkerülhetjük a hosszas vitákat és félreértéseket.

Foglalkozzunk az adózással.

Ha a nyaralónk értéke növekszik, az ingatlanadó is nő, amely arra kényszerítheti az örököseket, hogy eladják a házat.

A tőkebevételen (capital gains) alapuló adók a tulajdonos halálakor az ingatlan árát és az adott pillanatban lévő piaci értéke (fair market value) közötti különbséget veszik figyelembe. Az ingatlan ára a vételár plusz a felújítások általi értéknövekedés (új terasz vagy tető ára, amelyben benne van a felbérelt szakemberek munkája is), ezért tartsuk meg a számlákat, segíthetnek kiegyensúlyozni a tőkenövekedést. Az általános fenntartási munkák, pl. festés, többnyire nem tartoznak ebbe a kategóriába.

Érdemes kihasználni az "állandó lakcímre" járó adómentességet (primary residence exemption). Megnevezhetünk ugyanis egy "állandó" vagy elsődleges lakcímet, amely mentes a tőkebevétel adója alól. Ez az az ingatlan, amit "általában" lakunk, lehet a városi lakás vagy akár a nyaraló is. Noha egyszerre csak egy elsődleges lakcímünk lehet, választhatjuk azt, ahol nagyobb a tőkebevétel.

Készítsünk öröklési tervet,

amelyben hatékonyan gondoskodunk a víkendház továbbadásáról. Az egyik lehetőségünk, hogy olyan életbiztosítást vásárolunk, amely halál esetén adómentes, és így nemcsak a nyaraló értéknövekedését fogja fedezni, hanem esetlegesen más kiadásokat is, és elkerülhetővé teszi, hogy el kelljen adni a házat. Az életbiztosítás abban az esetben is jó megoldás, ha az egyik gyerekünk szeretné megtartani a nyaralót, míg a másik inkább eladná és elosztaná a bevételeket.

Mivel ezek a lehetőségek az egyéni körülményektől is függenek, érdemes megkeresni egy tanácsadót, aki segít kidolgozni egy olyan tervet, amely mindenki számára a legkedvezőbb.

Zalai Péter
tanácsadó
(514)426-0886xx4607

A cikket az Investors Group Financial Services Inc. írta és jelentette meg, és célja általános információ szolgáltatás. Nem áll szándékunkban befektetések megvásárlására vagy eladására ösztönözni, sem szakmai tanácsot nyújtani befektetések, pénzügyi, jogi, könyvelési vagy adó kérdésekben. További információért a témával kapcsolatban, vagy bármely más befektetési és pénzügyi kérdéssel, kérjük forduljon Investors Group tanácsadójához. Biztosítási termékeket és szolgáltatásokat az I.G. Insurance Services Inc. szolgáltat. Quebec-en kívül a biztosítási licencet a Great-West Life Assurance Company szponzorálja.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.