A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
 Klíma Változás és
Magyarország Jövője
4. rész

tanulmány részletekben

Magyar Krónika,szeptember 25. 2015.
 

Lipták Béla
A Carter adminisztráció majd az IBM vállalat energetikai tanácsadója, a Yale egyetem volt tanára
www.belaliptakpe.com

Veszélyesebb a Hidrogén a Földgáznál?

A cseppfolyós hidrogén, alacsony fajsúlya és nagy energia sűrösége miatt, évtizedek óta az ürrakéták üzemanyaga (8. Ábra). A hidrogén biztonságosságát illanékonysága adja, mert míg szivárgás esetén a benzin példáűl tócsába gyűlik, addig a hidrogén elillan. Ez magyarázza, hogy az évtizedek folyamán a hidrogén, mely az ürkutatás üzemanyaga, egyetlen balesetet sem okozott.

Az üzemanyag cellákkal (fuel cell) működő gépkocsiknak is hidrogén az üzemanyaguk és ezeket a kocsikat is ugyanazokon a benzin állomásokon töltik fel hidrogénnel (8. Ábra), mint ahol a konvencionális autókat. Természetesen a hidrogént ugyanúgy raktározzák és szállítják, mint a cseppfolyósított földgázat (LNG-t) vagy propánt.

8. Ábra: Ma már a hidrogént ugyanúgy raktározzák, szállítják és alkalmazzák, mint a propánt vagy a cseppfolyósított földgázat.

Magyar Adottságok a Hidrogén Tehnológiában

Magyarország a hidrogén technológia területén is jó esélyekkel rendelkezik:

 • Magyarországon folyamatban van a hidrogén akkumulátor (Accuseal) fejlesztése, mely a víznek napenergiával való szétválasztása révén, hidrogént fejleszt és abban raktározza el a napenergiát.
 • A szegedi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Biológia Kutató Központjának kollaborációjával dolgoznak a biohidrogénnek napenergiával való termelésén.
 •  Nagy jelentőségű a magyar Fuel Cell Hungary Ltd. munkája a hidrogénnel működtetett üzemanyag cellák hatásfokának növelése területén és
 • Fontosak a magyar fejlesztésű, HY-GO védjegyű, villannyal és üzemanyag cellákkal működő közlekedési eszközök illetve a világon első és magyar gyártású plaszik buszaink is (9. Ábra).

A világ első plasztikból készült elektromos busza

A Börzsönyben, napelemmel és a kinetikai energia  visszanyerésével működő villamos, a "Vili"

9. Ábra: Magyar gyártmányú új közlekedési eszközök

 

A Napenergiát Gyüjtő Cserepek”

A jövő épületei összegyüjtik és raktározzák majd az épületet értő napenergiát. Úgy gondolom, hogy a 22. században az épületek teljes felülete napenrgia gyüjtő lesz. A napenergiát gyüjtő és áramot fejlesztő tetőcserepek már már ma is használatban vannak (10. Ábra), de alacsony (cca. 5%-os) hatásfokúak, tehát a négyzetméterenkénti évi termelésük Magyarországon csak 50 kWh-60 kWh.

 


10. Ábra: A tetőfedő cserepek és lemezek már használatban vannak, de még nagyon alacsony hatásokúak

A jobb minőségű napcserepek kifejlesztése alkalom egy új magyar iparág létrehozására, mert egyrészt nem tőke hanem szakértelem igényes a fejlsztés, másrészt a terület maga még „gyermekcipőkben jár”. A következőkre lenne szükség:

 • A nap-cserepek hatásfokát meg kellene duplázni, háromszorozni.
 • A cserepek hűérzékenységét csökkenteni kellene.
 • El kellene érni, hogy ne csak az energia gyüjtést szolgálják, de a tartós és karbantartás nélküli tetőfedő szerepet is betöltsenek.
 • Fontos, hogy állják az időjárást és, hogy a cserepek csavarozás nélkül kapcsolódjanak egymáshoz.

Magyarországon már megindut úgy a napcserepek fejlesztése, de ahhoz, hogy a tehnológia élére kerüljön az ország és megkezdődhessen a tömeggyártás, nem csak világszabadalmakra, de a fejlesztés intenzív állami támogatására is szűkség lenne. A Tóth Miklós által kifejlesztett napelemes tetőfedö cserepet már szabadalmaztatták és remélhetőleg hamarosan elkezdik gyártani (11. Ábra).


11. Ábra: A napcserepek fejlesztése nagyobb állami támogatást árdemelne

Amennyiben Magyarország versenyképessé válna a jó minőségű nap-cserép gyártás területén, úgy  azok világszabadalma és tömeggyártása nagy iparágakat és sok munkaalkalmat teremthetnének.

A Jövő Épületei

A jövő épületei (12. Ábra) nem csak a tető felületét fogják energia gyüjtésre felhasználni, de a falakat és ablakokat is. Ez nagy kihívás úgy az épitészeknek, mint magának az építő iparnak. A „zöld” épületek kifejlesztése csak most indul. A magyar szakembereknek ezt a lehetőséget is ki kellene használniuk és remélem, hogy állami támogatás is segíti majd őket ebben.

 

12. Ábra: A „zöld házak” teljes felülete a maximális napenergia gyüjtést szolgálja, beleértve az ablakoknak évszaktól függő árnyékolását.

SolarCity Együttműködés

A 44 éves, Dél Afrikában született , 3 állampolgársággal és 12 milliárd dollárral rendelkező Elon Musk, úgy a SolarCity, mint a Tesla nevű vállalatoknak tulajdonosa. A vállalatok részvényeinek értéke az utolsó 2 évben megtízszerezödött.

Ő tisztelője a magyar tudománynak, tudósoknak. Azért is adta a világ legsikeresebb villanyautójának a Tesla nevet, mert Nikola Teszla szerb tudós és feltalálő 1881-ben Puskás Ferenc irányításával Magyarországon alkotott.

Elon Musk és Magyarország között az együttműködés a következő okokból elképzelhető:

 • Magyarország a villany autóbuszok területén kitünő tapasztalatokkal rendelkezik - elvégre magyar mérnökök tervezték a világ elsö plasztikból készült, az átlagosnál 2 tonnával könnyebb, korrózió mentes és 30 éves élettartamra tervezett Modulo nevü autóbuszát – míg a Tesla vállalat mérnökleinek e téren nincs tapasztalata.
 • A Tesla vállalatnak ma még tudtommal nincs gépkocsi üzeme Európában és csak egy összeszerelő gyára működik Hollandiában.
 • Ugyanígy, tudtommal a Tesla vállalatnak európai akkumlátor üzeme sincs és csak most mérlegelik a kooperációs lehetőségeket a különböző országokkal.
 • A villany buszok sikere érdekében Magyarországnak is érdeke az akkumlátor és az üzemanyag cella tehnológiák további fejlesztése.
 • A fentiekben azért hangsúlyoztam az akkumulátor tehnológiát, mert a korábban említett üzletember, Elon Musk most építi a világ legnagyobb lithium-ion akkomulátor gyárát Nevadában. A gyár mérete 20-szorosa lesz a ma működő legnagyobb akkumulátor gyárnak és 6,500 alkalmazottal dolgozik majd. Musk alapelve, hogy a termelést mindig a piac közelébe kell hozni és neki Európában még nincs komolyabb piaca és nincs akkumulátor üzeme sem. Ezért és az alacsony munkabérek miatt azt Magyarországon lehetne megépíteni.
 • Az együttműködés esélyeit az is növeli, hogy Elon Musk a Tesla gépkocsi mellett, legsikeresebb napelem-vállalat, a SolarCity tulajdonosa is. Ezen a területen az együttműködés szintén logikus, mert a SolarCitynek még kicsi az európai piaca, Magyarországnak pedig jók a napenergia adottságai.

SZÉCHENYI NÉPE NE LEGYEN KICSINYHITŰ!

Új tehnológiák kidolgozásában nem az anyagi, hanem a szellemi tőke számít, s ezzel Magyarország bőven rendelkezik. Ezt a szellmi tőkét kell kihasználnunk, támogatnunk. Nem szabad hatalmas összegeket költenünk a mult energia forrásainak (mint a földgáz) importálására vagy egyéb régi és idegen érdekeket szolgáló tehnológiák bővítésére, hanem minden fillérünket a közoktatásba és kutatásba, tehát az új tehnológiák fejlesztésébe kellene bebefektetnünk. 

A magyar jövő és így gyermekeink, unokáink boldogsága nagyban azon is múlik, hogy lesz-e saját és kimeríthetetlen energia forrásunk, vagy nem? Ez a kérdés közügy! Az energia stratégia egyik útja visszavezet a multba, a kiszolgáltatottságba, a másik út pedig egy olyan jövőbe vezet, melyen továbbhaladva Magyarország újra az emberi haladás élcsapatába léphet. Azért útválasztó ez, mert az egyik út kizárja a másikat!

Ha a rossz irányba fordulunk, ha a rossz úton való továbbhaladásra költjük a közvagyont, azzal egyben lehetetlenné tesszük a jövőnket biztosító fejlesztést és kutatást is, mert anyagi adottságaink nem engedik meg mindkettő finanszírozását. Ahhoz, hogy a jó utat válasszuk, szükséges nem csak a tájékozottság, nem csak a tények pontos ismerete, de szükséges az is, hogy népünkbe visszatérjen egyrészt a széchenyiek és baross gáborok korának önbizalma és optimizmusa, de az is, hogy  visszatérjen a közügyekért felelősséget vállaló és az össznemzeti érdekeket szolgálni kivánó társadalmi tudat is.

Meg kell értenünk, hogy nincs jobb vagy baloldali atomerőmű, csak veszélyes vagy biztonságos van, nincs liberális vagy konzervatív energia forrás, csak kimeríthető vagy kimeríthetetlen van. És ami talán a legfontosabb, tudnunk kell, hogy az ifjuság a jövőnk.  Fel kell őket vérteznünk nem csak a tudás fegyverével, de önbizalommal és optimizmussal is. Ehhez pedig olyan össznemzeti stratégiára van szükség, mely nem csak otthon tartja a jövő neunmannjait és szilárdjait, de segíti is őket, hogy Magyarországon építsék fel az új „Szilikon Völgyet”. 

Amikor a magyar energia jövőről határozunk, akkor egyben népünk és unokáink jövőjéről is döntünk!

Folytatjuk

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.