Magyar Krónika
Facebook-korszakot élünk, a fiatalokat nem érdekli a politika
magyar krónika  2018. 03. 13. aktuálisTASR
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
A fiatalokat nem érdekli a politika. A 18-24 éves korosztály 25 százaléka a belföldi politikát egyáltalán nem követi figyelemmel, a híreket sem olvassa. Ugyanezen korosztály 41 százaléka talán hetente egy alkalommal, vagy még ritkábban olvas újságot, illetve nézi át a híreket az interneten – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia - Stratégiai Elemzések Intézete számára készült felmérésből.
POZSONY. A felmérés megerősítette, miszerint a világháló fontos szerepet játszik a fiatalok életében. Az adott korosztály naponta több mint egy órát tölt a világháló egyik legfontosabb és legkedveltebb oldalán, a Facebookon - nyilatkozták a megkérdezettek. A világháló legismertebb oldalának dominanciája ennek ellenére megrendítő - vélekedik Juraj Draxler, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetője. "Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük" - szögezte le.
„Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük”
„Számunkra kihívás, hogy újabb kutatásokat végezzünk, mely azt követi nyomon, az emberek mennyire aktívak vagy passzívak a világháló, de egyáltalán az internet használata során” – nyilatkozta Draxler.

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az emberek nem hisznek a klasszikus médiának. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán vagy részben nem bízik a klasszikus médiában, 45 százalékuk pedig kijelentette, inkább az alternatív médiát látogatják szívesen. A felmérés nemcsak a politika iránti érdeklődést mérte fel, de arra is kíváncsiak voltak, mennyire értik az emberek a valós világot. Az egyik kérdés például Szlovákia elnökének jogköreit érintette. A kérdésről, jóváhagyás végett beterjeszthet-e az államfő törvényjavaslatokat a parlament elé, a megkérdezettek 23,5 százaléka tévesen vélekedett.

A megkérdezetteknek csupán az 52,7 százaléka volt képes helyesen visszaemlékezni arra, hogy mennyi tagállama van az Európai Uniónak. A felmérés résztvevőinek 50,5 százaléka tévesen feltételezte, hogy Németország területileg nagyobb, mint Franciaország, Észak-Koreát pedig csupán a megkérdezettek fele volt képes megtalálni a térképen. Mindezek ellenére Draxler véleménye szerint a szlovákok még így is sokkal jobbak, mint az amerikaiak, ahol „egy hasonló felmérés során csupán a lakosok 36 százaléka volt képes a nevezett országot megtalálni a térképen”.

A Szlovák Tudományos Akadémia mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások a lakosság hangulatát, magatartását és tudását tükrözik. A projekt további eredményeit és témáit az intézet a tél folyamán ismerteti. A felmérést 1 600 személy bevonásával novemberben készítette az MKV ügynökség. A közvélemény-kutatás  része a Szlovákia szociális elemzése című programnak.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212