Magyar Krónika
Facebook-korszakot élünk, a fiatalokat nem érdekli a politika
magyar krónika  2018. 03. 13. aktuálisTASR
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A fiatalokat nem érdekli a politika. A 18-24 éves korosztály 25 százaléka a belföldi politikát egyáltalán nem követi figyelemmel, a híreket sem olvassa. Ugyanezen korosztály 41 százaléka talán hetente egy alkalommal, vagy még ritkábban olvas újságot, illetve nézi át a híreket az interneten – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia - Stratégiai Elemzések Intézete számára készült felmérésből.
POZSONY. A felmérés megerősítette, miszerint a világháló fontos szerepet játszik a fiatalok életében. Az adott korosztály naponta több mint egy órát tölt a világháló egyik legfontosabb és legkedveltebb oldalán, a Facebookon - nyilatkozták a megkérdezettek. A világháló legismertebb oldalának dominanciája ennek ellenére megrendítő - vélekedik Juraj Draxler, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetője. "Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük" - szögezte le.
„Pillanatnyilag a Facebook időszakát éljük”
„Számunkra kihívás, hogy újabb kutatásokat végezzünk, mely azt követi nyomon, az emberek mennyire aktívak vagy passzívak a világháló, de egyáltalán az internet használata során” – nyilatkozta Draxler.

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az emberek nem hisznek a klasszikus médiának. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán vagy részben nem bízik a klasszikus médiában, 45 százalékuk pedig kijelentette, inkább az alternatív médiát látogatják szívesen. A felmérés nemcsak a politika iránti érdeklődést mérte fel, de arra is kíváncsiak voltak, mennyire értik az emberek a valós világot. Az egyik kérdés például Szlovákia elnökének jogköreit érintette. A kérdésről, jóváhagyás végett beterjeszthet-e az államfő törvényjavaslatokat a parlament elé, a megkérdezettek 23,5 százaléka tévesen vélekedett.

A megkérdezetteknek csupán az 52,7 százaléka volt képes helyesen visszaemlékezni arra, hogy mennyi tagállama van az Európai Uniónak. A felmérés résztvevőinek 50,5 százaléka tévesen feltételezte, hogy Németország területileg nagyobb, mint Franciaország, Észak-Koreát pedig csupán a megkérdezettek fele volt képes megtalálni a térképen. Mindezek ellenére Draxler véleménye szerint a szlovákok még így is sokkal jobbak, mint az amerikaiak, ahol „egy hasonló felmérés során csupán a lakosok 36 százaléka volt képes a nevezett országot megtalálni a térképen”.

A Szlovák Tudományos Akadémia mellett működő Stratégiai Elemzések Intézete vezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások a lakosság hangulatát, magatartását és tudását tükrözik. A projekt további eredményeit és témáit az intézet a tél folyamán ismerteti. A felmérést 1 600 személy bevonásával novemberben készítette az MKV ügynökség. A közvélemény-kutatás  része a Szlovákia szociális elemzése című programnak.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212