Magyar Krónika
Kárpát-medencében nő a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma
magyar krónika  2018. 09. 10. aktuálishirek.sk | MTI
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Bár az óvodafejlesztési program még csak az első felében jár, már kezd tendenciává válni, hogy növekszik a magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencei magyar közösségekben...
Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Inámban, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát hétfőn.

A miniszteri biztos rámutatott: a program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén megközelíti a százat, s tovább folytatódik az átadások sora, a teljesen új intézmények átadása pedig 2019-ben és 2020-ban valósul majd meg. Elmondta: a Felvidék viszonylatában, a nem egyházi fejlesztések keretében 132 önkormányzat kapott meghívást a Bethlen Gábor Alappal lebonyolított óvodafejlesztési pályázatra, ennek keretében mintegy 3 és fél milliárd forint értékű fejlesztés zajlik vagy már készült el. A most átadott inámi és - a hétfő délután később ugyancsak átadandó - ipolybalogi óvodák együttvéve mintegy 45 millió forintos támogatásból újultak meg - tette hozzá.Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását - hangsúlyozta Grezsa István, megjegyezve: a program jelzés is abban az irányban, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az óvodaprogramot egy komoly kutatás is kíséri, ennek első megállapításait már ebben a hónapban közzéteszik, s ennek a kutatásnak a számaiból tűnik ki az, hogy növekszik a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma. "Több helyen nemcsak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők" - mutatott rá Grezsa István, megjegyezve: ez a helyi magyar közösségek és a magyar kormány tekintélyének növekedését is jelenti egyszerre. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány.

A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken közel 150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. 
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212