Magyar Krónika
Kárpát-medencében nő a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma
magyar krónika  2018. 09. 10. aktuálishirek.sk | MTI
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Bár az óvodafejlesztési program még csak az első felében jár, már kezd tendenciává válni, hogy növekszik a magyar nyelvű oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma a Kárpát-medencei magyar közösségekben...
Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Inámban, ahol átadta a program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát hétfőn.

A miniszteri biztos rámutatott: a program keretében már felújításra került óvodák száma a Kárpát-medence szintjén megközelíti a százat, s tovább folytatódik az átadások sora, a teljesen új intézmények átadása pedig 2019-ben és 2020-ban valósul majd meg. Elmondta: a Felvidék viszonylatában, a nem egyházi fejlesztések keretében 132 önkormányzat kapott meghívást a Bethlen Gábor Alappal lebonyolított óvodafejlesztési pályázatra, ennek keretében mintegy 3 és fél milliárd forint értékű fejlesztés zajlik vagy már készült el. A most átadott inámi és - a hétfő délután később ugyancsak átadandó - ipolybalogi óvodák együttvéve mintegy 45 millió forintos támogatásból újultak meg - tette hozzá.Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását - hangsúlyozta Grezsa István, megjegyezve: a program jelzés is abban az irányban, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

A miniszteri biztos az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az óvodaprogramot egy komoly kutatás is kíséri, ennek első megállapításait már ebben a hónapban közzéteszik, s ennek a kutatásnak a számaiból tűnik ki az, hogy növekszik a magyar oktatási-nevelési intézményekbe íratott gyermekek száma. "Több helyen nemcsak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők" - mutatott rá Grezsa István, megjegyezve: ez a helyi magyar közösségek és a magyar kormány tekintélyének növekedését is jelenti egyszerre. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében, illetve 2017-ben hagyta jóvá a magyar kormány.

A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés. A program két ütemében 38 és fél milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert Kárpát-medence-szerte. A program keretében a Felvidéken közel 150 intézményt újítottak és újítanak fel, illetve 32 új intézményt építenek. 
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212