Magyar Krónika
Tisztán
magyar krónika  2018. 10. 12. aktuálisPálmai Tamás
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Gyakran használjuk e szót. Általában tisztát értünk alatta. Tán - ha fizetésről van szó - leginkább azt gondoljuk: mennyi marad a zsebünkben, ha „meghámozzák” a bruttónkat? De érdekes másért is ez a szó.
De érdekes másért is ez a szó. Értelmezését kutatván a „hálón”, alig talál az emberfia valamit, hisz annyira közszájon forgó, mindennaposan használt kifejezés, mindenki érti, ergo minek annyit firtatni a mögöttesét, gondolhatnánk. S e vélekedés tán jogos is, de. De, mert azért lehet itt is egy kicsit kutakodni, kötekedni, habitustól függően.

Merthogy - elmélkedjünk - ha elkezdjük másra is alkalmazni, érdekes dolgok sülhetnek ki. Az egyszerű, hogy egy autó, hajó ennyi tonna üresen (nettó), ennyi tonna megpakolva (bruttó). Az is „megvan” ugye, hogy egy disznó élőben (bruttó) ennyi, levágva meg mennyit dobunk a szemétre (epehólyag, bélsár, leégett szőr, stb.), mennyi marad feldolgozandó (nettó).

Ám, a feldolgozandó tétel rögtön bruttóvá válik, ha azt nézzük, nettó mennyi szalonna, hús, zsír, stb. lesz belőle. No de, ha a például a szalonnát elkezdjük osztani, azonnal kiderül, mennyi paprikás, abált, zsír- vagy császárszalonna lesz nettó belőle netán. És, ha mondjuk, az egyik fajtáját (ami ekkor már bruttó) felfüstöljük, szikkasztjuk, a végén megtudjuk, mennyi lett az asztalunkra kerülő nettó. És a sor végtelen, jól látszik e példából is.

A neheze viszont most jön. A fekete leves. Mert most alkalmazzuk az egészet egy politikai pártra, egy kormányra, vagy egy társadalmi alakulatra például. Egy párt bruttója a tagok létszáma. Eddig tiszta. Egy kormány bruttója a benne dolgozók létszáma. Ez is rendben. De mi a nettójuk? Na? Hogy hány fizető, hány külsős, hány pártoló tag van? Egyik sem. Egy bármilyen ilyen - úgymond közért dolgozó - társadalompolitikai formáció nettója az őt alkotó személyek (vezető, vezér is ide tartozik!) pozitív emberi kvalitásainak és az ebből eredő építő tevékenységnek az összeadódása. Ennyi. Láttunk a történelem során - és látunk ma is - sok nagy bruttójú pártot igencsak negatív előjelű nettóval, azaz ártó, kártékony, gyalázatos tevékenységgel.

Végül, mi lesz, ha egy embert akarunk így mérlegelni? Hisz az ember nem disznó. Általában. Erre a kérdésre a választ egyik vasárnap Nagy Tibor atya adta meg a misén, ki elmesélte (persze nem ezekkel a szavakkal), hogy a megmérettetéskor a bruttó egy emberből annyi lesz a nettó - értsd az érték - amennyi jót cselekedett életében. Mert gyarlók vagyunk, vétkezünk. Gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. A negatív, rossz gondolat engem mérgez lassan, a gonosz szó ölni is tud akár, a cselekedetről nem is beszélve. A mulasztás pedig a meg nem tett jót jelenti.

A jót cselekvés lehetőségének elszalasztását. A mindennapi életben nem lehet kimazsolázni, hogy milyen kényelmes és tetszetős jót akarok tenni, amit látnak, amiért megdicsérnek. A valódi, a nemes tett az „csípőből, zsigerből” jön, nem lamentálás után. És ezek summája a nettó, az igaz ember. Ez a végső mérlegelés végeredménye. Tisztán.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212