Magyar Krónika
Az orrunknál fogva
magyar krónika  2018. 12. 10. aktuálisSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Bizony, az orrunknál fogva vezetnek. Hogy kitől-kiktől indult el a pánikkeltés, hogy a nyári és téli időszámítás átállási zavart okoz, nem tudom. De a közvéleménykutatás minden szabályát megszegő konzultáció, amellyel az Európai Bizottság kábította az embereket, felesleges népámítás volt.
Ha ugyanis az óraátállításnak komoly gazdasági előnye van, akkor az a minimális kényelmetlenség, hogy egy évben egyszer egy órával hamarabb kell felkelnünk, és egy évben egyszer egy órával tovább lustálkodhat, aki akar, a közösség érdekében elviselhető. Ha ez a gazdasági előny nem számottevő, akkor valóban mindek az egész. Erre vonatkozó hiteles adatokat kellett volna letenni az asztalra, hogy ne az energiaszolgáltatók érdekeit nézzük, hanem a tényeket.

Ám mi történt: a média elárasztott bennünket számos állítással, amelyek az óraátállítás káros voltát ecsetelték. Arról nem szólt a fáma, hogy amennyiben valaki például nyáron egy hónapot Erdélyben vagy épp Finnországban tölt, akkor ugyan ezeket a károkat szenvedi. Önként és még fizet is érte. Viszont az Európai Bizottságon kitört a heveny demokrácia, és megkérdezte a polgárokat. Aki akart felelt, aki nem, hát nem. 4,6 millióan feleltek. A sajtó el volt ájulva, hogy milyen sikeres a konzultáció. Az európai polgároknak mondjuk 10 százaléka válaszolt, s e tíz százalékból 84 százalék úgy vélte, hogy jobb, ha megszűnik az átállítás.

A konzultáció során közölték, hogy a polgárok véleménye irányadó lehet, de nem lesz kötelező. Ami jogilag helyes. Ám ez azzal járt, hogy akik ellene voltak az óra átállításnak, azokat motiválta a véleménynyilvánítás lehetősége, akiknek közömbös volt a kérdés, vagy akik meg akarták tartani a rendszert, azokat nem. További szépséghiba, hogy a 4,6 millió válaszadó 70 százaléka német volt. Ez azt jelenti, hogy ha a németeknél is 84 százalék mondott ellene az átállításnak, akkor 2,7 millió német dönti el az 500 millió helyett a kérdést. Jól van ez így? A döntés hivatalosan a kormányok kezében van.

A közlekedés érdekei a tagállamoktól egységes döntést kívánnak. Zavaros lenne az élet, hogy ha országonként eltérő lenne a ma egységes időzóna. A tanács most lelki nyomás alatt van, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a polgárok akaratát. Mindezt azért, hogy azzal kábítsanak minket a májusi választások előtt, hogy Brüsszel mennyire a polgárok akaratát képviseli. A magam részéről azt remélem, hogy a józan ész, azaz a gazdasági előny léte vagy nem léte fog dönteni.

Csak sajnos a józan ész egyre kezd kiszorulni a világból.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212