Magyar Krónika
Emlékmozaik a rendszerváltozásról
magyar krónika  2019. 02. 06. aktuálisKis Erzsébet
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
A rendszerváltáshoz kapcsolódó tárgyakat és emlékeket gyűjt a Magyar Nemzeti Múzeum, amely Közös időnk – 1989 címmel programsorozatot indított.
Az intézmény honlapján a projektet bemutató felületen már most van nézni- és olvasnivaló: a virtuális kiállítás tárgyai között utcanévtáblák, plakátok, érmék, fotók tekinthetők meg, valamint Baják László, a Történeti Tár főmuzeológusa 1989-es naplójából hétről hétre újabb részeket, az országos ügyekkel kapcsolatos élmények mellett személyes emlékeket ismerhetnek meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Múzeum YouTube-csatornáján a Közös időnk – 1989 program részeként kisfilmeket tettek közzé, amelyek a muzeológusok rendszerváltás kori munkáját, akkori gyűjtőtevékenységüket, illetve a társadalom minden szegmensét érintő hatalmas átalakulás időszakával kapcsolatos személyes élményeiket összegzik.

Az intézmény munkatársai egész éven át hasonló kisfilmeket várnak, hogy a lakosság segítségével, a közös emlékezés által minél teljesebb képet alkothassunk a harminc évvel ezelőtti mindennapokról.
Az egyik első adomány egy lengyel Szolidaritás-zászló
Fotó: Teknõs Miklós
Tárgyakat is gyűjtenek, amelyekből év végén nagyszabású tárlatot rendeznek. A tegnapi sajtótájékoztatón Varga Benedek főigazgató a személyes tárgyai közül egy 1930-as évekből származó tintatartót ajánlott fel a gyűjtés számára, amelybe 1989-ben töltött tintát, amikor ifjú történészként úgy döntött, egyszer majd azzal írja meg a rendszerváltás történetét.

Müller Ferenc egy lengyel Szolidaritás-zászlót adományozott a múzeumnak, amelyet 1989. március 15-én a Magyar Televízió székháza előtt tüntető lengyel fia­taloktól kapott emlékbe.

Gál Vilmos, a Közös időnk – 1989 projektvezetője felidézte, hogy három évtizeddel ezelőtt, 1989. január 28-án nevezte Pozsgay Imre államminiszter egy rádióinterjúban ellenforradalom helyett népfelkelésnek az 1956-os eseményeket.

Mint összegezte, a most kezdődő program részeként a tárgyakat adományozóknak a ­múzeum lehetőséget biztosít arra, hogy elmondhassák élményeiket, emlékeiket a rendszerváltásról, emellett filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és tudományos konferenciával is kiegészül a rendszerváltást megidéző sorozat.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212