Magyar Krónika
Emlékmozaik a rendszerváltozásról
magyar krónika  2019. 02. 06. aktuálisKis Erzsébet
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A rendszerváltáshoz kapcsolódó tárgyakat és emlékeket gyűjt a Magyar Nemzeti Múzeum, amely Közös időnk – 1989 címmel programsorozatot indított.
Az intézmény honlapján a projektet bemutató felületen már most van nézni- és olvasnivaló: a virtuális kiállítás tárgyai között utcanévtáblák, plakátok, érmék, fotók tekinthetők meg, valamint Baják László, a Történeti Tár főmuzeológusa 1989-es naplójából hétről hétre újabb részeket, az országos ügyekkel kapcsolatos élmények mellett személyes emlékeket ismerhetnek meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Múzeum YouTube-csatornáján a Közös időnk – 1989 program részeként kisfilmeket tettek közzé, amelyek a muzeológusok rendszerváltás kori munkáját, akkori gyűjtőtevékenységüket, illetve a társadalom minden szegmensét érintő hatalmas átalakulás időszakával kapcsolatos személyes élményeiket összegzik.

Az intézmény munkatársai egész éven át hasonló kisfilmeket várnak, hogy a lakosság segítségével, a közös emlékezés által minél teljesebb képet alkothassunk a harminc évvel ezelőtti mindennapokról.
Az egyik első adomány egy lengyel Szolidaritás-zászló
Fotó: Teknõs Miklós
Tárgyakat is gyűjtenek, amelyekből év végén nagyszabású tárlatot rendeznek. A tegnapi sajtótájékoztatón Varga Benedek főigazgató a személyes tárgyai közül egy 1930-as évekből származó tintatartót ajánlott fel a gyűjtés számára, amelybe 1989-ben töltött tintát, amikor ifjú történészként úgy döntött, egyszer majd azzal írja meg a rendszerváltás történetét.

Müller Ferenc egy lengyel Szolidaritás-zászlót adományozott a múzeumnak, amelyet 1989. március 15-én a Magyar Televízió székháza előtt tüntető lengyel fia­taloktól kapott emlékbe.

Gál Vilmos, a Közös időnk – 1989 projektvezetője felidézte, hogy három évtizeddel ezelőtt, 1989. január 28-án nevezte Pozsgay Imre államminiszter egy rádióinterjúban ellenforradalom helyett népfelkelésnek az 1956-os eseményeket.

Mint összegezte, a most kezdődő program részeként a tárgyakat adományozóknak a ­múzeum lehetőséget biztosít arra, hogy elmondhassák élményeiket, emlékeiket a rendszerváltásról, emellett filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és tudományos konferenciával is kiegészül a rendszerváltást megidéző sorozat.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212