Magyar Krónika
Az ország legnagyobb naperőműve épült meg Pakson
magyar krónika  2019. 03. 13. aktuális
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Átadták az MVM Csoport paksi naperőművét, az ország jelenleg működő legnagyobb fotovoltaikus létesítményét.
(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Földházi Árpád)
A Paksi Atomerőműtől pár kilométerre épült, 20,6 megawatt beépített kapacitású napelemes erőmű 51 hektáros területen fekszik, és több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. A közel 9 milliárd forintos fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta a holding megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

A szintén az MVM Csoport megújulóenergia-portfolióját erősítő felsőzsolcai, 20 megawattos naperőműnél is nagyobb beépített kapacitású paksi létesítmény átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be. Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei egyértelműen illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából.– hangsúlyozta Dr. Juhász Edit, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkára az átadó ünnepségen.Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül is a napenergia magyarországi központja. – mondta Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. A jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetika áll, ezzel összhangban a mostani beruházás is rámutat arra, hogy a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait. – tette hozzá.Az MVM Csoport célja, hogy Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalata legyen. Társaságcsoportunk a folyamatosan bővülő megújuló energiatermeléssel, illetve a szintén a Paksi Atomerőmű karbonsemleges villamosenergia-termelésével jelentősen hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához, az európai uniós és egyéb nemzetközi éghajlatvédelmi, klímapolitikai célkitűzések teljesüléséhez– mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából. – hangsúlyozta Benkő Tamás János jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A paksi naperőmű működésének köszönhetően évi 22 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag kibocsátása nélkül termelnek villamos energiát, nagymértékben hozzájárulva a környezetterhelés csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212