Magyar Krónika
Az ország legnagyobb naperőműve épült meg Pakson
magyar krónika  2019. 03. 13. aktuális
ESEMÉNYEK Tovább
TERMÉSZETRAJZBÓL: KITŰNŐEgy írással foglalkozó emberre nem csekély szégyen, ha azt kell bevallania, hogy soha nem szokott álmodni. Hát ez az én esetem. Éppen ezért valósággal megdöbbentem, midőn tegnap éjjel megboldogult természetrajz tanárom kopasz feje tűnt fel előttem.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
hirdetés
Átadták az MVM Csoport paksi naperőművét, az ország jelenleg működő legnagyobb fotovoltaikus létesítményét.
(Forrás: ITM Kommunikáció, fotó: Földházi Árpád)
A Paksi Atomerőműtől pár kilométerre épült, 20,6 megawatt beépített kapacitású napelemes erőmű 51 hektáros területen fekszik, és több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. A közel 9 milliárd forintos fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta a holding megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

A szintén az MVM Csoport megújulóenergia-portfolióját erősítő felsőzsolcai, 20 megawattos naperőműnél is nagyobb beépített kapacitású paksi létesítmény átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be. Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei egyértelműen illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából.– hangsúlyozta Dr. Juhász Edit, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkára az átadó ünnepségen.Paks mától nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, ezen belül is a napenergia magyarországi központja. – mondta Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár. A jelenleg is kidolgozás alatt álló, új nemzeti energiastratégia fókuszában a tiszta, okos és megfizethető energetika áll, ezzel összhangban a mostani beruházás is rámutat arra, hogy a megújuló és az atomenergia nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő energiatermelési módok, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait. – tette hozzá.Az MVM Csoport célja, hogy Magyarország legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalata legyen. Társaságcsoportunk a folyamatosan bővülő megújuló energiatermeléssel, illetve a szintén a Paksi Atomerőmű karbonsemleges villamosenergia-termelésével jelentősen hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához, az európai uniós és egyéb nemzetközi éghajlatvédelmi, klímapolitikai célkitűzések teljesüléséhez– mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az MVM Csoport országszerte épülő naperőművei szorosan illeszkednek a kormány klímabarát energiaszektor kialakítására vonatkozó energetikai céljaihoz. A tiszta és megfizethető energia kulcskérdés Magyarország számára, mind az energiabiztonság, mind a gazdasági versenyképesség és a megfizethető energiaárak szempontjából. – hangsúlyozta Benkő Tamás János jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A paksi naperőmű működésének köszönhetően évi 22 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. A napenergiát hasznosító erőművek zajtalanul, tisztán, károsanyag kibocsátása nélkül termelnek villamos energiát, nagymértékben hozzájárulva a környezetterhelés csökkentéséhez. A naperőművi rendszerek szinte teljes mértékben automatizáltak, távfelügyelettel vezéreltek.

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212