Magyar Krónika
Európa újra lángra gyullad
magyar krónika  2019. 05. 14. aktuálisSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Ábrányi Emilt elsősorban Cyrano fordításáért becsülöm, versei bár megmozgatják érzelmeinket, mégsem tartoznak a magyar költészet élvonalába.
Most azonban mondhatni megütött egy versszak tőle, ami – ha minden jól alakul – költészetünk nagy váteszei közé emeli őt. Az "Él a magyar" című verséről van szó. A Trianon előtti nemzet halál vízió korában a megmaradásunk mellett tett hitet ebben a versben, de utolsó előtti versszakában már sokkal több van, mint hurrá-optimizmus.

Ha minden nemzet fásultan lemond,
S a szent rajongás mindenütt kiég,
S a büszke jognak minden vára megdől:
A te szabadság-szerető szívedtől
Új lángra gyullad Európa még!
Ezért hiszem, akármit mondjatok,
Hogy a magyar örökre élni fog!

Európa úgymond vezető nemzeteit Ábrányi pontosan jellemzi. Száz évvel e vers megszületése után fásultan lemondanak már saját magukról is, nincs bennük szent rajongás, a jogállam ("büszke jog") bástyáit ledönti az illegális migráció erényként kezelése.

A mi szabadságszeretetünket bizonyította a világ felé 1956 és 1989, a vasfüggöny lebontása. Ez a szabadságszeretet késztet arra, hogy védjük önállóságunkat Brüsszel hatalmi túlkapásai ellenében. A mi szívünkben helye van nemzetünknek és a kereszténységünknek is.

Ha ezeket az Ábrányi sorokat jóslatként fogom fel, akkor az eddigiek teljesültek. Ami hátra van még, az "mindössze" annyi, hogy az elfásult Európa "új lángra gyulladjon". Ezt azonban nem úgy kell várni, mint a sültgalambot. Mit tehetünk érte? Amit minden magyar megtehet, részt venni a mostani európai választáson, és a kiégett, fásult Európát felébreszteni akarókra való szavazás. Beszéljünk nyíltan: ez Magyarországon csak a Fidesz-KDNP lista.

A keresztény magyarok ennél többet is tehetnek. Könyöröghetnek az Úristennek, hogy szítsa fel európaiakban a "szent rajongás" kiégett tüzének hamvait. Ha hiszünk a szeretet és az összefogás erejében, akkor hinnünk kell az ima erejében is.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212