Magyar Krónika
Micsoda idők!
magyar krónika  2019. 06. 10. aktuálisSurján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
TEKNŐSBÉKAA teknősbéka igen hosszú életű állat, egy teknősbéka élete hosszúságban kitesz annyit, mint tíz ember élete. Persze, ez a teknősbékaélet amilyen hosszú, olyan keskeny szélességben, tehát messze mögötte marad akár egy magyar gróf vagy lánckereskedő életének is.
hirdetés
Klikk ide
Ezen a héten másról sem volna szabad beszélni, mint a pápalátogatásról.

Ki lelkesedve, ki gyalázkodva, felháborodva – vérmérsékelt és elfogultság szerint.

Akik ismernek, tudják, hogy a lelkesedők közé tartozom. Meghat az a százezres tömeg, amelyik nem hallgatott a hisztérikusok szavára, hogy nem szabad elmenni, mert nem a búcsú napjára időzítették a pápalátogatást. Meghat ennek a százezernyi embernek az eltökéltsége, hogy zuhogó esőben is nekivágott a sáros útnak, s kitette magát a több órás ázásnak. Amiből nem lett semmi, mert a misére leállt az eső. És ma ismét megtelik a nyereg, talán még többen is lesznek, hiszen a biztonsági szolgálat nem kekeckedik, nem műveleti terület a nyereg, és még a papok miseruháját sem ellenőrzi a nevét talán megváltoztató, de lényegét híven őrző szeku.

De persze a minderről elterelik az ember figyelmét a politikai humor hírei, mint például a DK vadonás régi főpolgármester jelöltje, vagy az LMP vágya, hogy rehabilitálja például Szép Bernadettet.

Ennél jobban fáj, ahogy a szlovének reagáltak a trianoni országcsonkítást bemutató régi plakátra. Fasizmust emlegetnek, miközben a plakát csak a tényeket mutatja. A Trianonban ránk kényszerített előírások között nem szerepelt, hogy a múltunkra emlékezni sem szabad.

Legjobban azonban az fáj, hogy Romániában milyen sok embert be lehet vadítani, hogy száz éves csöndes katonatemetőből csatateret lehet varázsolni, s hogy mindezek nyomán a román kormány nem képes intézkedni, hanem sündisznó állást vesz fel.

Micsoda idők!