Magyar Krónika
Mégis megőrizhető a fiatalság egy új kutatás szerint
magyar krónika  2019. 08. 04. aktuális
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A tudomány eddig arra helyezte a hangsúlyt, hogyan lehet késleltetni az öregedés folyamatát, egy új kutatás azonban más megközelítést állított a középpontba, mégpedig hogy hogyan javítható a folyamat.
A fiatalság megőrzésének titka mindig is foglalkoztatta az embereket, és egyre felkapottabb téma a médiában is. Különösen a középkorúak és az ötvenes éveikbe lépők érdeklődnek a lehetőségek iránt – olvasható a Medical Daily hírei közt.

A Dél-kaliforniai Egyetem Viterbi Műszaki Iskolájának kutatócsoportja arra a folyamatra fókuszált, amely az öregedésért felelős az emberi szervezetben. Ahhoz ugyanis, hogy a fiatalság forrását megtalálják, arra kell először rájönni, hogy ez a forrás hol van, és hogyan funkcionál. – mondta Nick Graham adjunktus.

A laboratóriumában dolgozó Alireza Delfarah, aki a tanulmány vezető írója, úgy döntött, azt a folyamatot fogja megvizsgálni, amiko a sejtek már nem osztódnak tovább, hanem elöregednek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Amikor az sejtöregedés bekövetkezik, többféle negatív hatása is felléphet: jelentkezhet ízületi gyulladás, csontritkulás vagy érrendszeri problémákat is okozhat.

Az öreg sejtek pont az őssejtek ellentétei, amelyek korlátlanul képesek az önmegújításra és az osztódásra. Egy öreg sejt már nem képes további osztódásra, az állapot visszafordíthatatlan – mondta Delfarah.

A kutatócsoport arra jött rá, hogy ezek a sejtek már nem termelnek nukleotidot, amely a DNS alkotóeleme, és fontos szerepe van a sejtek energiatranszportjában és az enzimek szabályozásában. Egy kísérletben meggátolták a nukleotid előállítását fiatal sejtekben, és a feltételezés beigazolódott.

Ez tehát azt jelenti, hogy a nukleotid termelése elengedhetetlen ahhoz, hogy egy sejt fiatal maradjon. Vagyis, ha meg lehet akadályozni, hogy a termelődés leálljon, a sejtet tovább fiatalon lehet tartani.

A tanulmányt a Journal of Biological Chemistry folyóiratban publikálták, és az öregedés jelenségét több szögből is megvizsgálták.

hirado.hu
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212