Magyar Krónika
Már 1947-ben megjósolta az okostelefonok világát egy francia film
maaktuálisgyar krónika  2020. 07. 07.
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A körülöttük lévő világ helyett a kezükben tartott apró képernyőre figyelő emberek és a műszerfalba épített képernyővel felszerelt autók látványa napjaink világát idézheti, azonban e jelenetek már egy 1947-ben megjelent francia filmben is feltűntek.
Egy férfi karórájára pillant, miközben kézi televízióját nézi
(kép forrása: gestuellemagique.juhel-quentin.fr / ina.fr)

A La Télévision, œil de demain ("A televízió, a holnap szeme") című 24 perces, fekete-fehér alkotás nem csupán több, akkor még nem létező, de ma már bevett technikai vívmányt vetített elő, de azt is, hogy ezek milyen hatással lesznek az emberi viselkedésre.

A filmben a séta közben a kezükben tartott eszközbe merült emberek egymásnak ütköznek az utcán, a vonaton ülve az előttük ülő válla felett olvassák az értesítéseket, a máshová figyelő sofőrök pedig balesetet okoznak.

A René Barjavel esszéje alapján készült képsort J. K. Raymond-Millet rendezte. Habár a tudományos fantasztikum világához sokat hozzátevő (többek között ő vetette fel először az időutazás "nagyapa-paradoxon" néven ismert kérdését) Barjavel "okostelefonjai" alakjukban különböznek azoktól, amelyek végül népszerűvé váltak, a felhasználóik viselkedését pontosan eltalálta.

A több mint 70 évvel ezelőtt megjelent film bevezetőjében elhangzik, hogy a papíralapú újságok lassan idejétmúlttá válnak, mivel mindenki hozzáfér a hírekhez a tenyérben hordozható eszközökkel.

A néző elé ezután egy városi kávézó tárul, ahol egy, a korabeli divatnak megfelelően öltözött nő egyedül ül asztalánál. A magányosnak tűnő hölgy elővesz egy képernyővel ellátott eszközt a táskájából, hogy elüsse az időt.

Jelenet egy tipikus francia kávézó teraszán
(kép forrása: gestuellemagique.juhel-quentin.fr / ina.fr)
Egy későbbi jelenetben két férfi egymásba botlik az utcán, amiért kölcsönösen leszidják egymást – egyikőjük sem a lába elé nézett, hanem a kezében tartott képernyőt bámulta. Egy éppen filmet néző harmadik férfi olyannyira nem figyel a környezetére, hogy a kezében lévő képernyőn egy filmet nézve lelép az úttestre egy autó elé, fennakadást okozva a forgalomban.

Habár a kis eszközöket a film televízióknak nevezi, funkciójukban voltaképpen megfelelnek napjaink okostelefonjainak – az emberek sokkal inkább tartalomfogyasztásra használják őket, mint kommunikációra. Hosszú, kihúzható antennáikkal (amelyek a film tanúsága szerint vakaródzásra is kiválóan alkalmasak) még hasonlítanak is a korai mobiltelefonokra.

A filmben a legkülönbözőbb helyekre beépített képernyők láthatók: az autója műszerfalán – ironikus módon – autóbalesetek jeleneteit figyelő sofőr nem veszi észre a közelgő veszélyes kanyart, és az útról lehajt az erdőbe, egy másik férfi pedig a levesesfazékba pillantva néz bokszmeccset ebéd közben.

Egy ágyban fekvő férfit is mutatnak a filmben, aki úgy tűnik, nem tud aludni, ezért egy táncoló nő hologramját "idézi meg" maga elé. A mellette alvó felesége bosszúsan felébredve éktelen haragra gerjed.
Anne-Katrin Weber, a Lausanne-i Egyetem médiatörténésze elmondta: Míg Raymond-Millet munkássága mára szinte teljesen feledésbe merült, a La Télévision, œil de demain újabban figyelmet kapott egyes blogokon és internetes fórumokon, ahol dicsérik a filmet, amiért 'megjósolta jelenünket'. A filmben ábrázolt jövőbeli televízió-használati szokások valóban napjaink digitális médiája meglehetősen precíz előrejelzésének tűnnek, különösen, ami a médiatechnika és különböző felhasználásainak rugalmasságát és kevertségét illeti. Emellett a televizuális kommunikáció a film által ígért széleskörű elérhetősége pontosan ábrázolja jelenlegi mindennapos médiafogyasztásunkat. – mondta a szakértő. Múlt-kor
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212