Magyar Krónika
Ima 2022: Nem vagyunk egyedül!
maaktuálisgyar krónika  2021. 10. 24. Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Hazaszerető és Istenben hívő emberek számára nem újdonság, hogy a meggyőződésük szerint az ország javát leginkább szolgáló párt sikeréért fohászkodjanak.
A Szent István napjával indult Ima 2022 akció azonban másképp közelíti meg a kérdést. Nem felekezet és nem pártfüggő. Tizennégy magánember azt kéri az Úristentől, hogy  jövőre a Tízparancsolatot tisztelő és annak megfelelően élő emberek kerüljenek be az országgyűlésbe. Továbbá azzal a kéréssel fordul minden jószándékú és imádkozó emberhez, hogy csatlakozzon ehhez az imaakcióhoz. A Tízparancsolat az emberi együttélés alapja. Ha a fohász meghallgatásra talál, az ország irányításához méltóbb hang jellemzi majd a parlamenti vitákat, nőni fog az országgyűlés tekintélye, és eredményesebb lesz a munkája. Három hét alatt 485 településről jelezte legalább egy ember, hogy csatlakozik: a fenti célért a választásokig minden nap imádkozni fog.

E települések között 408 az anyaországi.A napokban ehhez némileg hasonló mozgalom indult az Egyesült Államokban, hogy beavatkozzon a törvényhozásba. Ott most heves vita zajlik az abortuszok szabályozásáról.

A Demokrata Párt, noha az elnök és a képviselőház elnökasszonya is katolikusnak vallja magát, mégis kiállnak a meg nem született gyerekek megölése mellett, amit az anyák emberi jogának tartanak. Mások viszont élet pártiak. Texas állam például törvényt hozott, ami megtiltja az abortuszt, ha a gyermeknek észlelhetők a szívhangjai. Válaszul Nancy Pelosi elnök asszony olyan szövetségi törvényt akar, ami felülírja az egyes államok életvédő törvényeit.

Arra a felhívásra, hogy neki, mint katolikusnak, az élet mellett kellene kiállnia, Nancy Pelosi meglepő logikával válaszolt: Isten szabad akaratot adott az asszonyoknak, s törvényhozásnak nincs joga ezt korlátozni. Ez a gondolkodás mindenfajta törvényt lehetetlenné tenne, jogállam helyett az ököljogot érvényesítené a társadalomban.

Az Egyesült Államok katolikusai megtalálták erre a helyzetre a megfelelő választ: Rózsa és rózsafűzér akciót indítottak. Salvatore J. Cordileone érsek azt kérte a katolikusoktól, hogy csatlakozzanak a „Rózsa és Rózsafűzér Nancyért” akcióhoz, kötelezzék el magukat, hogy hetente elmondják a rózsafűzért és péntekenként böjtölnek, hogy a képviselőház elnökének szíve, azaz gondolkodása megforduljon. Jelentkezni az interneten lehet, s minden jelentkező után  a XVI. Benedek Intézet egy száll rózsát küld Nancy Pelosi irodája elé. A szervezők az első napon 500 jelentkezőben reménykedtek, de biztonságból ezer szál rózsát rendeltek meg. Kevésnek bizonyult. Maggie Gallagher, az intézet igazgatója, azt nyilatkozta, hogy óránként szó szerint százával jelentkeznek az emberek. San Francisoban a virágpiac összeomlott.Az R & R akcióhoz három nap alatt 3550-en csatlakoztak, az Ima 2022-höz ennek mintegy kétszerese, de három hét alatt.

Nem versenyben vagyunk, a két ország mérete sem tenné ezt lehetővé, de számunkra megerősítés, hogy mások is bekapcsolják a természetfeletti eszköztárt a közélet erkölcsi vonatkozású kérdéseibe. Mennyire értelmetlen Sztálin állítólagos – és álságos – kérdése: „Hány hadosztálya van a pápának?”
 A felelősségünk és a lehetőségünk óriási: „Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól” (Mt 18, 19).
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212